Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
UE se confruntă cu cele mai grave incendii forestiere
Franţa şi Spania se numără printre țările din Uniunea Europeană cele mai grav afectate de incendiile forestiere. Comisia Europeană a informat că, de la începutul verii, cinci state au lansat apeluri către alte state pentru a primi ajutor. România oferă autorităţilor franceze sprijin format din 77 de pompieri salvatori şi 17 mijloace de intervenţie.
Uniunea Europeană se confruntă cu cele mai grave incendii forestiere în această perioadă a anului de la debutul înregistrărilor comune, în 2006, a precizat Comisia Europeană. „Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, anul acesta până în prezent au ars peste 700.000 de hectare”, a spus Janez Lenarcic, comisar european pentru gestionarea crizelor, potrivit Agerpres.
Franţa a pierdut anul acesta din cauza incendiilor de pădure o suprafaţă dublă în comparaţie cu 2021, iar Spania o suprafaţă de peste trei ori mai mare, potrivit cifrelor UE. Însă şi alte ţări, precum Grecia sau Portugalia, au avut de luptat cu incendiile amplificate de temperaturile foarte mari înregistrate în această vară şi de lipsa precipitaţiilor.
De la începutul verii, cinci state au lansat apeluri către alte state UE pentru a primi sprijin în stingerea incendiilor de pădure prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE, o platformă ce coordonează şi distribuie resurse de urgenţă.
Drept urmare, aproape 370 de pompieri, 29 de aeronave şi opt elicoptere au fost mobilizate pe teritoriul Europei pentru a răspunde la situaţii de urgenţă.
În plus, 150 de pompieri din Bulgaria, România, Germania, Franţa, Finlanda şi Norvegia au fost mobilizaţi în Grecia în iulie şi august pentru a veni în sprijinul pompierilor locali.
România oferă sprijin autorităţilor franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetaţie prin intermediul celor 77 de pompieri salvatori şi 17 mijloace de intervenţie.
Însă nu doar Europa se confruntă cu incendii masive, un studiu făcut public de Global Forest Watch (GFW), World Resources Institute (WRI) şi Universitatea din Maryland care au coroborat datele din satelit arată că „incendiile distrug în prezent de două ori mai multă acoperire forestieră la nivel mondial decât la începutul secolului”.
Schimbările climatice sunt „probabil un factor major” în aceste creşteri, cu valuri de căldură extremă, care fac ca pădurile să fie aride, de cinci ori mai probabile acum decât în urmă cu un secol şi jumătate.
„70% din suprafeţele devorate de flăcări în 20 de ani se află în pădurile boreale, care acoperă o mare parte din Rusia, Canada şi Alaska şi sunt printre cele mai mari rezervoare de carbon de pe planetă”, mai spune studiul.
Cercetătorii fac apel la guverne să îmbunătăţească rezilienţa pădurilor prin stoparea defrişărilor şi prin limitarea anumitor practici locale de gestionare a pădurilor, cum ar fi în special arderea controlată, foarte riscantă în perioadele de secetă. (O. N.)