Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Vouchere de vacanţă pentru bugetari
Instituţiile publice, regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale pot acorda angajaţilor vouchere de vacanţă în valoare de maximum şase salarii minime brute, au decis parlamentarii care au adoptat un proiect de lege. Voucherele se vor emite doar online şi vor fi suportate integral de către angajator.
Instituţiile publice, regiile autonome, societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990 la care statul este acţionar unic sau majoritar, societăţile şi companiile naţionale care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda vouchere de vacanţă angajaţilor în cuantum de maximum şase salarii minime brute. Proiectul, adoptat săptămâna trecută în Parlamentul României, prevede că, „pentru salariat, tichetele de vacanţă sunt scutite de plata impozitului pe venit şi a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajator la calculul impozitului pe profit, în limita a şase salarii minime pe economie, garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic“.
Aceste vouchere de vacanţă se vor emite numai online şi vor fi suportate integral de angajatori, aceştia din urmă nefiind, potrivit legii, obligaţi, „ci doar stimulaţi să le includă în pachetul salarial“. Voucherele vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agenţiile de turism autorizate de Ministerul Turismului şi utilizate doar pentru achiziţionarea de servicii turistice pe teritoriul României. Potrivit legii adoptate, Autoritatea Naţională pentru Turism emite aceste vouchere care au valori nominale de 10, 20, 30, 40 şi 50 lei. Totodată, angajatul care foloseşte vouchere de vacanţă nu mai beneficiază în cursul anului fiscal de bilete de odihnă. „Am reuşit să reducem până la maximum 10% comisionul perceput de agenţiile de turism care vor vinde pachete turistice prin vouchere de vacanţă. Ştiu că mai există nemulţumiri legate de impozitul de 16% aplicat acestor vouchere, dar, chiar şi în acest fel, efectele pozitive se vor vedea în primul an de la eliberarea lor“, a spus Florin Jianu, ministrul delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, care a mai precizat că avantajele vor fi de ambele părţi, turistul beneficiind de „o vacanţă aşa cum poate altfel nu şi-ar permite-o“, iar industria „de o investiţie sigură“.
Adoptarea legii în Parlament a fost salutată de patronatele din turism, care apreciază că voucherele de vacanţă vor genera încasări suplimentare de peste 170 milioane de euro pe an, atrăgând, totodată, mult mai mulţi turişti către destinaţiile româneşti. „Ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni a fost un model de parteneriat public-privat. Sper ca salariaţii să poată primi cât mai multe vouchere de vacanţă, astfel încât să beneficieze de concedii, în special pe partea de refacere şi sănătate. Trebuie să facem oamenii să spună că merită să-şi consume concediul în România, cu atât mai mult cu cât, în prezent, mai mult de jumătate dintre români nu pleacă nicăieri în concediu, folosind banii pentru acoperirea altor necesităţi“, a afirmat, la rândul său, preşedintele Eurolines România, Dragoş Anastasiu. (Oana Nistor)