Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Zile de concediu pentru urgențe familiale
Angajaţii pot beneficia într-un an de 5 zile de concediu pentru îngrijirea unei rude care se confruntă cu o problemă medicală gravă şi 10 zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident, ei neputând fi concediaţi în aceste situaţii. Prevederile apar în noul model-cadru al contractului individual de muncă care urmează a fi adoptat prin ordin al ministrului muncii.
Introducerea de noi zile de concediu, noi interdicţii la concediere, înscrierea salariaţilor pe perioada în care beneficiază de concediul de îngrijitor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuţiei se numără printre principalele modificări aduse Codului Muncii prin Legea nr. 283/2022, arată un comunicat al PwC, preluat de Agerpres.
În ceea ce priveşte concediul pentru urgenţe familiale, angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.
Noi prevederi au fost introduse şi în cazul concediului paternal, în sensul în care taţii vor beneficia de vechime în această perioadă şi nu vor putea fi concediaţi, precizează sursa citată.
Alte modificări se referă la posibilitatea informării angajaţilor cu privire la prevederile regulamentului intern inclusiv pe suport electronic şi informarea salariaţilor cu privire la anumite aspecte cum sunt dreptul şi condiţiile privind formarea profesională oferită de angajator.
„Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată şi referitor la: în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea asigurării sau decontării deplasării de către angajator între locurile de muncă diferite; elementele constitutive ale veniturilor salariale, evidenţiate separat, şi metoda de plată a salariului; durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi/sau ore/săptămână, condiţiile de efectuare şi de compensare sau de plată a orelor suplimentare, precum şi, dacă este cazul, modalităţile de organizare a muncii în schimburi; durata şi condiţiile perioadei de probă, dacă există; dreptul şi condiţiile privind formarea profesională oferită de angajator; suportarea de către angajator a asigurării medicale private, a contribuţiilor suplimentare la pensia facultativă sau la pensia ocupaţională a salariatului, precum şi acordarea, din iniţiativa angajatorului, a oricăror alte drepturi”, precizează PwC.
În situaţia în care angajatorul nu informează salariatul cu privire la toate elementele prevăzute de Codul Muncii, acesta va putea sesiza Inspecţia Muncii.
Totodată, salariaţii au dreptul de a munci la angajatori diferiţi sau la acelaşi angajator, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea şi nici unul dintre angajatori nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care îşi exercită acest drept. (C. Z.)