Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ziua Universală a iei, sărbătorită de Muzeul ASTRA
Complexul Naţional Muzeal ASTRA organizează mai multe manifestări dedicate Zilei Universale a iei. În acest an, organizatorii propun tuturor instituţiilor de învăţământ din România şi din diasporă să celebreze Ziua Universală a iei şi încheierea anului şcolar, pe 20 iunie, prin purtarea iilor, cămăşilor şi costumelor tradiţionale de către elevi şi cadrele didactice.
În perioada 20-24 iunie, Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA şi Future Capital organizează Ziua Universală a iei, o continuare a proiectului iniţiat de comunitatea social media La Blouse Roumaine în anul 2013, când şase continente, 48 de ţări, 109 localităţi, 143 de evenimente au sărbătorit cu entuziasm ia. Evenimentul va începe anul acesta pe data de 20 iunie, în ajunul solstiţiului de vară şi se va termina pe 24 iunie, de Sânziene. În acest an, organizatorii propun tuturor instituţiilor de învăţământ din România şi din diasporă să celebreze Ziua Universală a iei şi încheierea anului şcolar, pe 20 iunie 2014, prin purtarea iilor, cămăşilor şi costumelor tradiţionale, atât de către elevi, cât şi de către cadrele didactice.
„Elevii şi profesorii vor celebra împreună, în ţară şi pe toate meridianele globului, ia şi cultura tradiţională din spaţiul românesc. Astfel, vom da startul poveştii, căci ia reprezintă mai mult decât o haină. Ia este o stare, o conştiinţă, este legătura care uneşte timp şi spaţiu, care îmbracă prezentul cu moştenirea străbunilor“, a declarat Andreea Ciortea, reprezentant Future Capital, conform unui comunicat de presă al CNM ASTRA.
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului va fi gazda celor patru zile de poveste, timp în care toţi cei entuziaşti vor putea să se iniţieze în arta făuririi de bijuterii şi semne cusute, sub îndrumarea unor talentaţi meşteri populari, să participe la un târg de ii, să depene legende de Sânziene. Din program mai fac parte o paradă a iilor, concursul „Cea mai frumoasa ie“, plimbări cu Biciclete Cochete, organizate de asociaţia cu acelaşi nume, un program de animaţii gastronomice şi multe alte surprize, conform biroului de presă al CNM ASTRA.
Colecţii şi colecţionari
CNM ASTRA, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu şi Asociaţia ECCE Educaţia, a organizat sâmbătă, 14 iunie, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, zona Etno-Tehno Parc, deschiderea expoziţiei „Colecţii şi colecţionari“, eveniment ce marchează etapa judeţeană a proiectului cu acelaşi titlu. Înscris în Calendarul Judeţean al Activităţilor Educative avizat de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu pentru anul şcolar 2013- 2014, proiectul reuneşte nouă unităţi şcolare din judeţul Sibiu, care, la iniţiativa Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Cisnădie, şi-au propus să ofere elevilor posibilitatea implicării într-o acţiune care presupune munca în echipă, învăţarea prin descoperire, stimularea imaginaţiei, a curiozităţii, ştiut fiind faptul că abordarea învăţării din perspectiva unor activităţi plăcute şi motivante, specifică educaţiei nonformale, se alătură educaţiei formale în vederea dezvoltării personalităţii tinerilor şi pregătirii lor pentru afirmare profesională.
O primă etapă de derulare a proiectului a avut loc la nivelul unităţilor şcolare implicate, din Cisnădie, Roşia, Răşinari, Gura Râului, Turnu Roşu, Şcoala Mediaş, Şelimbăr. Etapa judeţeană, ce se va desfăşura în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, aduce în faţa publicului o selecţie a acelor colecţii din etapa anterioară, care au răspuns criteriilor de evaluare impuse.