Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Zona euro şi moneda unică ar putea să dispară în următorii 5 ani
Moneda unică europeană şi zona euro în forma sa actuală vor dispărea în 5 ani, apreciază mai mulţi specialişti europeni, euro urmând să ajungă mai degrabă un "refugiu pentru slabi, decât o fortăreaţă pentru cei puternici". Acestea sunt o parte dintre concluziile unui studiu realizat de cotidianul "Sunday Telegraph", în cursul căruia au fost intervievaţi 25 de economişti britanici. În urmă cu mai puţin de un an, puţini analişti din City of London (centrul financiar londonez - n.r.) se aşteptau la dispariţia monedei unice, dar problemele financiare ale Greciei, Spaniei şi Portugaliei şi recunoaşterea de către cancelarul german, Angela Merkel, a faptului că euro trece printr-o "criză existenţială" au modificat radical percepţia. Andrew Lilico, economist-şef la Institutul de cercetări Policy Exchange, a declarat că există "şanse zero" ca zona euro să supravieţuiască în actuala componenţă. "Grecia va intra în mod sigur în incapacitate de plată a datoriilor şi există întrebarea dacă va trece printr-un fel de revoluţie sau lovitură de stat. Apreciez că există o probabilitate de unu la patru ca un astfel de fapt să se producă în următorii cinci ani", a considerat Andrew Lilico, în timp ce David Blanchflower, profesor la Dartmouth College şi fost membru al Bank of England, a arătat că "implicaţiile politice ale dezintegrării euro sunt greu de anticipat, germanii se opun să plătească datoriile altora şi ar putea chiar să se retragă".
Patru dintre analiştii intervievaţi au declarat că, în pofida aşteptărilor ca Grecia sau alte economii cu probleme să fie nevoite să renunţe la euro, cel mai probabil este ca Germania să facă acest lucru. "Este posibil ca Germania să plece. Este posibil ca alte ţări din Europa Centrală şi de Est şi Danemarca să intre (în zona euro) şi este posibil să existe mai multe categorii de state membre ale UE şi un mecanism de intrare şi ieşire din zona euro. Cred că proiectul va rezista, dar nu în forma actuală", a arătat Peter Warburton, analist la firma de consultanţă Economic Perspectives. Tim Congdon, analist la International Monetary Research, crede că zona euro va pierde trei dintre membrii săi, respectiv Grecia, Portugalia şi posibil Irlanda, iar uniunea monetară s-ar putea chiar dezintegra din cauza fricţiunilor dintre Franţa şi Germania.