Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Adunarea Națională a Veteranilor de Război la București
În Sala Bizantină a Palatului Cercului Militar Național a avut loc marți, 1 noiembrie, Adunarea Națională a Veteranilor de Război cu președinții celor 41 de filiale județene și ai celor șase sectoare ale Capitalei. După citirea raportului care a cuprins realizările asociației, precum și problemele cu care se confruntă veteranii de război, au fost prezentate mesaje din partea structurilor superioare.
Întrunirea a debutat cu un moment solemn în care a fost intonat Imnul național al României. După constatarea cvorumului statutar, generalul de brigadă în retragere Ion Dănilă, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), a declarat deschise lucrările Adunării Naționale. La eveniment a fost prezent și generalul în retragere Octavian Leru, veteran de război, în vârstă de 101 ani, președinte de onoare al ANVR, precum și reprezentanți ai Secției Asistență Religioasă a Statului Major al Apărării (SMAp) și ai Direcției calității vieții personalului.
În continuare, după un moment de reculegere în memoria veteranilor de război trecuți la Domnul, generalul de brigadă în retragere Ion Dănilă a citit raportul Asociației Naționale a Veteranilor de Război în care a prezentat bilanțul activităților desfășurate de această asociație de la ultima întâlnire, care a avut loc în anul 2019: „Pandemia, situația politico-militară din zonă și restrângerea posibilităților de deplasare ne-au împiedicat să ne întâlnim într-un asemenea cadru până astăzi. Salut cu tot respectul cuvenit reprezentanții conducerii Ministerului Apărării Naționale și ai altor structuri subordonate, ai organismelor și asociațiilor cu care avem o bună colaborare și pe toți președinții și delegații filialelor județene și ai municipiului București. De la adunarea anterioară, asociația noastră a fost profund marcată de plecarea din mijlocul nostru la unitățile din ceruri a unor distinse personalități a căror memorie o avem permanent în inimă și în suflet. (…) De la începutul activității sale, asociația a situat pe prim-plan redarea demnității, onoarei, recunoștinței și respectului cuvenit membrilor săi. Conducerea asociației, alături de Ministerul Apărării Naționale, de Ministerul Afacerilor Interne și de Direcția calității vieții personalului, a făcut repetate demersuri pentru dobândirea unor drepturi și facilități pe care membrii asociației le meritau grație sacrificiului pe care foștii luptători l-au făcut pe front. În măsura în care a fost posibil, conducerea țării a adoptat o serie de legi și hotărâri de guvern care stipulau o bună parte din cele solicitate. Drepturile și facilitățile primite, deși modeste, le-au ameliorat neliniștea îngreunată de vârstă, de boli, de singurătate, în care sunt nevoiți să-și ducă zilele mulți veterani de război”.
Colonelul Claudiu Toma, șeful Direcției pentru relaţia cu Parlamentul, a citit apoi mesajul transmis de Eduard Bachide, secretarul de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului: „Adunarea Generală a Biroului Permanent al Asociației Veteranilor de Război este un eveniment deosebit pentru structura pe care o conduc și pentru mine, personal. Dincolo de latura sa formală de a aduce împreună președinții filialelor județene din toată țara și ai sectoarelor municipiului București, pentru noi este un privilegiu rar și o mare onoare să putem sta alături de segmentul cel mai respectat al poporului român, veteranii celui de-Al Doilea Război Mondial, oamenii care au făurit istoria României. (…) Dumneavoastră, veteranii de război, sunteți cei care ați contribuit din plin la reconstrucția țării după război și ați purtat peste schimbătoarele vremuri pe care le-a traversat societatea românească în ultimii 77 de ani valorile naționale pentru care ați luptat cu eroism. Prin ceea ce ați făcut pentru țară constituiți veritabile repere morale pentru societatea românească. Veteranii de război reprezintă o categorie aparte de eroi ai neamului românesc. Datorită dumneavoastră trăim astăzi într-o țară liberă, independentă. Noi, generațiile tinere, vă suntem recunoscători pentru sacrificiul de care ați dat dovadă și vă asigurăm că și noi suntem pregătiți să ne apărăm țara, chiar cu prețul vieții. Apreciez în mod deosebit activitatea continuă a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, care prin filialele județene și de sector se preocupă pentru monitorizarea și sprijinirea veteranilor, invalizilor, văduvelor de război și a văduvelor de veterani de război, și militează permanent pentru asigurarea drepturilor acestora. (…) Vă transmit sincere urări de sănătate, viață lungă și încredere în viitorul acestei țări pentru care ați luptat atât de mult și vă asigur de întreaga mea recunoștință și prețuire”.
La final, a luat cuvântul generalul de flotilă aeriană în retragere dr. Vasile Florea, care le-a prezentat participanților cel mai recent volum al său, intitulat „Glasul inimii și glasul mamei. Povestea unui destin de succes”, apărut la editura băcăuană „Vicovia” în anul 2021.