Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Aproape de tradiţii şi de cei nevoiaşi prin Bucătăria Dealul Morii
În aceste zile este în plină derulare o campanie de strângere de fonduri pentru amenajarea şi utilarea unei bucătării în cadrul Satului Meşteşugurilor de la Comana. Realizate de două bucătărese din localitate după specificul zonei, mâncărurile care vor fi gătite la Bucătăria Dealul Morii vor fi destinate deliciului vizitatorilor, dar şi asigurării hranei unor familii nevoiaşe din localitate. Dana şi Ion Georgescu, iniţiatorii ansamblului de la Comana, povestesc despre noul proiect care va avea şi o componentă umanitară. Donatorii vor primi reţete de la Kera Caliţa, proprietara locantei Jariştea, de la scriitoarea Ana Blandiana şi de la istoricul Georgeta Filitti.
Din 2011, Comana a devenit un loc atrăgător pentru iubitorii de frumos şi tradiţie, prin înfiinţarea acolo a Morii de Hârtie, un muzeu micuţ şi atipic, în care pot fi văzute componente de vechi maşini tipografice şi unde turiştii pot lua parte la fabricarea hârtiei manuale. Din 2014, în jurul primei clădiri a luat fiinţă Satul Meşteşugurilor, format din case ridicate în stilul zonei de câmpie, adaptate necesităţii de a fi ateliere de meşteşuguri tradiţionale româneşti.
Mii de vizitatori s-au bucurat în aceşti ani de activităţile şi produsele din Satul Meşteşugurilor. „Din 2016, Ansamblul Moara de Hârtie - Satul Meșteșugurilor a devenit primul spațiu creativ, în care adulții și copiii au putut să petreacă timp de calitate şi să descopere bucuria pe care ți-o pot dărui meșteșugurile de altădată”, spune Dana Georgescu. Ideea de a construi aici o bucătărie a venit firesc, după cum povesteşte Ion Georgescu: „De câţiva ani, tot primim sugestii de la vizitatori să completăm bucuria meșteșugurilor cu simplitatea unei mese tradiționale, care să descopere savori de altădată, adaptate gusturilor oamenilor moderni. Avem deja o clădire numai bună pentru a fi bucătărie, trebuie doar să o amenajăm și să o dotăm cu echipamentele necesare. Avem două doamne talentate, pe Carmen și pe Mari, din comunitate, gospodine neîntrecute, care de-abia așteaptă să răsfețe oamenii cu bunătăți gătite cu drag, după rețete din zonă”. Dana Georgescu precizează: „Vom lucra cu oameni din Comana, în special femei, o parte dintre ele având mai mult de 45 de ani și șanse foarte mici de angajare în altă parte. În același timp, urmărim un scop social: să oferim masă caldă pentru persoane cu situații materiale precare, în special bătrâni singuri și familii cu mai mulți copii”.
O strângere de fonduri aparte
Pentru utilarea bucătăriei este nevoie de 33.000 de euro. Echipa de la Comana a pornit o campanie de strângere de fonduri în care implică donatorii în împlinirea unor fapte bune, oferindu-le posibilitatea de a ajuta oamenii săraci din Comana. Este o metodă atrăgătoare şi interactivă, explicată pe larg pe pagina de Facebook Moara de Hârtie. Dana Georgescu detaliază: „Am gândit două tipuri de recompense: recompensele pentru donatori, prin care li se face o reducere la o viitoare masă, şi recompensele de tip ajutor pentru comunitate. La cele din urmă, pe lângă sprijinul pentru bucătărie, se adaugă și fapta bună pe care ei o fac, noi angajându-ne să oferim mâncare gătită, proaspătă, caldă pentru persoane din comunitate care au nevoie de ea”.
Donatorii şi ajutorul pentru comunitate
Pe scurt, donatorii se pot alege cu o amintire plăcută, în funcţie de suma şi de „recompensa” aleasă: Bilet Hypothecar pentru familie pentru o masă în familie, bon valoric ce poate fi folosit, după deschiderea bucătăriei, pentru plata parțială a unei mese. Dacă se alege ajutor pentru comunitate, atunci în contul acestuia va fi dăruită o masă caldă pentru o familie cu mai mulți copii în săptămâna de dinaintea Crăciunului (60 lei); Bilet Hypothecar pentru grup, minimum 10 persoane, cu o reducere la o masă după deschidere, iar prin opţiunea ajutor pentru comunitate, va fi asigurată o masă caldă unui bătrân singur sau unui copil timp de două săptămâni (300 lei); Bilet Hypothecar petrecere 10 - un grup de 10 persoane va beneficia de o petrecere privată după deschiderea bucătăriei, cu o reducere. Dar dacă donatorul optează pentru ajutorul către comunitate, atunci va fi hrănită cu o masă caldă timp de o săptămână o familie cu mai mulți copii (500 lei).
Mai există câteva forme de a ajuta la realizarea Bucătăriei Dealul Morii: cumpărarea unui Dar de Crăciun cu bunătăţi de la Comana, care conţine: un borcan de zacuscă, unul de gem, un cozonac și o pâine proaspătă, plus un carnet de însemnări și o felicitare din hârtie reciclată, trei globuri colate cu carte veche și un înger din ceramică, toate lucrate de oameni din comunitate (180 lei); cumpărarea unui bilet pentru o vizită ghidată în Comana, tur exclusiv cu durata de 4 ore, realizat de Ion Georgescu, şi o gustare la bucătăria din Dealul Morii (270 lei).
Cărticele cu reţete celebre
Donatorii se pot alege şi cu amintiri aparte: „Rețetă specială de la Kera Caliţa ot Jariştea”, oferită de Aurora Nicolau cu autograf (50 lei); „Cărticica de rețete de la Comana”, scrisă de Ana Blandiana, în care împărtășește câteva din rețetele copilăriei sale și ale vieții petrecute la Comana timp de 35 de ani (80 lei); „Carte cu autograf și carnețel cu rețete” realizat de istoricul Georgeta Filitti, care a cules rețete culinare de la câteva doamne din Brașov (80 lei).
Să sperăm că se vor găsi destui oameni cu inimă bună şi că Bucătăria Dealul Morii va deveni o realitate care să bucure turiştii şi copiii care vor dori să ia o gustare simplă, românească, după ce au învăţat vreo îndeletnicire străveche în Satul Meşteşugurilor, dar care va reuşi să ajute şi nevoiaşii din Comana, un loc în mijlocul frumuseţilor naturii, unde se află şi cunoscuta mănăstire ctitorită de Vlad Ţepeş.