Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Așezământul bisericesc românesc din München, aproape de finalizare
Lucrările la Așezământul bisericesc „Înălțarea Sfintei Cruci” din München-Aubing, Germania, au înaintat în această perioadă și se apropie de final. În prezent, se lucrează intens la placarea cu piatră a bazei exterioare a bisericii și la alte elemente de înfrumusețare, la Centrul parohial au fost finalizate lucrările de finisaje, iar la mănăstire a fost pusă pardoseala din mozaic în capelă.
La trei ani de la începerea lucrărilor, cel mai amplu proiect de infrastructură, până în prezent, al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, realizat de către Centrul Bisericesc Românesc Ortodox din München, se îndreaptă cu pași repezi spre finalizare. Într-un comunicat transmis pe site-ul așezământului, cbrom.de, Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și-a exprimat speranța că în câteva luni vor putea începe activitățile duhovnicești, sociale și culturale în așezământul nou construit.
„La corpul A (biserică), în Sala Crucilor (subsol), s-a finalizat închiderea tavanului peste conductele instalațiilor de aerisire, în zona Altarului şi în partea dinspre vest, totul fiind finisat şi vopsit. S-a efectuat placarea pardoselii cu cărămidă aparentă, s-au finalizat lucrările de zidărie aparentă a pereţilor laterali în zonele unde rămăsese deschisă pentru a se monta mai întâi instalaţiile. În toamnă a fost realizat baptisteriul, în partea de vest a Sălii Crucilor, de o firmă din Bucureşti, care execută lucrări în tehnica terazzo. (…) Momentan se lucrează intens la placarea cu piatră a bazei exterioare a bisericii. În perioada următoare se va lucra în zona curţii de lumină din partea de sud a bisericii, unde trebuie placată cu piatră scara de acces exterior spre Sala Crucilor, trebuie realizată rampa de acces pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi gardul, împreună cu protecţia golului dinspre curtea de lumină. Treptele bisericii au fost placate de curând cu piatră, ca şi pridvorul acesteia”, precizează Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, potrivit cbrom.de.
La corpul B - Centrul parohial, au fost finalizate lucrările de finisaje și s-a pus parchetul la cele două etaje superioare, iar la corpul C - mănăstirea, lucrările sunt finalizate în mare parte. De asemenea, a fost realizată podeaua din mozaic din capela mănăstirii, urmând să se efectueze finisările la subsol și la coridorul subteran spre Sala Crucilor. „La ambele corpuri, B şi C, mai trebuie puse balustrade la scări, trebuie finalizate diferite protecţii în zonele de casă a scărilor, iar la momentul actual este aşteptată echipa de instalatori sanitari, care trebuie să finalizeze montarea obiectelor sanitare. La instalaţiile electrice se lucrează în continuare, peste tot existând încă aparatură de montat. La finalul lunii noiembrie sperăm să avem realizat branşamentul la reţeaua electrică a oraşului. După ce avem curentul definitiv, sperăm ca, în scurt timp, să primim şi contoarele de gaz şi apă, ca apoi să putem pune în funcţiune toate instalaţiile, şi să le facem probele şi recepţia”, se mai arată în același comunicat.
În curtea așezământului au fost finalizate traseele necesare instalațiilor și canalizării și au fost realizate amenajările exterioare la vest de corpul B și la nord de corpul C. „În curând va începe şi punerea pavajului de piatră cubică în curtea interioară. De asemenea, trebuie realizat gardul şi porţile metalice pe toată partea de sud a proprietății, pe cea de nord şi pe anumite zone în partea de vest. Anumite lucrări de finisaje şi amenajări exterioare se vor extinde probabil spre primăvara anului viitor. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem să ne apropiem de finalul acestei lucrări deosebite şi mulţumim tuturor celor implicaţi, care au contribuit și vor contribui în continuare la realizarea acestei minuni”, a precizat Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.
În luna septembrie a acestui an, au fost sfințite și cele 15 clopote ale Centrului Bisericesc.