Pe 14 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului. Pentru noi, românii, această sărbătoare are o importanță specială, deoarece el a propovăduit Evanghelia și
Biserica din Deseşti, casa Domnului şi a copiilor nevoiași
Părintele Ioan Ardelean, parohul credincioșilor din Desești, judeţul Maramureş, localitate unde se află biserica de lemn cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” - patrimoniu mondial UNESCO, întreprinde de mai bine de 20 de ani o intensă activitate socială, alături de cea pastorală. Este cunoscut în zonă drept unul dintre cei mai dedicaţi preoţi în ceea ce priveşte ocrotirea copiilor şi a familiilor aflate în situaţii dificile.
Preocuparea pentru soarta copiilor abandonaţi sau pentru cei proveniţi din familii încărcate de suferinţe a fost una firească pentru părintele Ioan Ardelean, pentru care misiunea pastorală se împleteşte cu cea socială şi filantropică. Din această grijă au luat fiinţă, de-a lungul anilor, mai multe proiecte şi activităţi dedicate celor aflaţi în nevoi.
Astfel, centrul de tip familial pentru copii şi tineri care funcţionează în localitatea Deseşti a fost deschis începând cu anul 2012. Fusese înfiinţat încă din anul 2000, în cadrul unui parteneriat cu Fundaţia „Hope and Homes for Children” România, în Parohia Hoteni. Odată cu transferarea preotului de la Hoteni la Desești, au fost transferați și cei 11 copii care primeau servicii specializate în casa parohială. Centrul de tip familial pentru copii de la Desești a fost o continuare a altor proiecte, precum „Acasă la Hoteni” şi „Paşi spre Mama”, proiecte ce ofereau sprijin pentru integrarea copiilor în familie, prin plasamente în familii susbstitutive sau reintegrarea în familia naturală. Activităţile sociale iniţiate şi desfăşurate de preotul Ioan Ardelean au fost un model de bune practici şi pentru alte parohii sau credincioşi. „De mai bine de 20 de ani, fiind şi asistent social, legându-se ca o profesie, dar şi aşezându-se ca o menire a păstorului sufletesc dintr-o comunitate, aceste proiecte sociale au reprezentat preocuparea vieţii mele, a felului de a face pastoraţie. A fost, mai întâi, de prin anii 1998, un proiect care era finanţat cu fondurile de pre-aderare PHARE, când au venit, în prima parohie, copii din centrele de plasament de pe Valea Borcutului, din Baia Mare, la familii. S-a întâmplat să rămână şi în familia noastră un copil. Era dintr-o familie de 14 copii. Destinul a fost că în familia noastră au crescut mai apoi, după acea întâlnire, tainică, deloc întâmplătoare, tot 14 copii, pentru că 11 copii din orfelinat au crescut în familia noastră, alături de cei trei copii naturali, pe care Dumnezeu ni i-a dăruit, astfel că au fost, în total, tot 14”, ne-a spus părintele Ioan Ardelean.
Proiectul destinat copiilor are în prezent mai bine de 23 de ani de când a pornit, iar mare parte dintre beneficiari sunt la casele lor. Aceştia au fost îndrumaţi de către preotul paroh până când au dobândit o formă de independenţă, şi-au întemeiat o familie, iar unii dintre ei au propriii lor copii.
Au urmat şi alte proiecte sociale iniţiate şi dezvoltate de părintele Ioan Ardelean, care au vizat reintegrarea copiilor în familia naturală şi prin care s-au favorizat dezinstituţionalizarea şi apropierea copiilor de familii. „Un proiect de suflet a fost şi cel care a împlinit anul trecut 17 ani - taberele de artă, prin care copiii din orfelinate din întreaga ţară s-au întâlnit într-o relaţie de mentorat, vindecătoare de suflete, cu artişti plastici, realizând şi câte o lucrare creativă care a fost prezentată în foarte multe expoziţii. S-a ajuns chiar la un patrimoniu de lucrări, unele cu importanţă, pentru că dacă la început au venit studenţi, mai apoi au început să vină artişti foarte cunoscuţi din ţară, dar şi din alte ţări”, a adăugat preotul paroh.
Centrul de zi pentru familii
A continuat această activitate socială până în prezent, recent fiind inaugurat Centrul de zi pentru familii cu copii „Sfinții Brâncoveni”, un proiect cu finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), care cuprinde un centru de zi pentru familii cu copii, cu 200 de beneficiari, părinţi şi copii, şi un serviciu de asistenţă comunitară pentru 60 de vârstnici.
După cum a precizat părintele Ardelean, un alt proiect este finanţat prin programul operaţional cu capital uman: „Biserica alături de comunităţile marginalizate”, din teritoriul Grupului de Acţiune Locală (GAL) Mara-Gutâi, în cadrul căruia în 14 comunităţi sunt oferite servicii persoanelor marginalizate şi vulnerabile. Acest proiect se derulează în parteneriat cu Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi cu Asociaţia „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi Asociaţia „Vis Juventum”.
Dedicat valorilor tradiţionale ale satului, un proiect de suflet pentru părintele Ioan este „Satul copilăriei”: „Aici încercăm o infrastructură socială care să fie un gen de campus, de tabere sociale, în care vor fi aşezate zece case maramureşene, într-un sat didactic şi tematic, cu fiecare casă purtând o temă de genul «Casa olarului», «Casa cămăşii», «Casa cioplitorului», un sat şi pentru copiii din orfelinate, pentru că această grijă ne-a consacrat în lucrarea socială, dar şi pentru toţi ceilalţi copii din comunitate, deoarece se observă o nevoie de sat. Este o nevoie de descoperire a rădăcinilor, mai ales atunci când eşti departe de această lume de poveste care este şi un pic perturbată, chiar şi în lumea concretă a satului, dar şi atunci când eşti în zgomotul oraşului ai nevoie de ea. Pentru toţi copiii cred că este benefic să se apropie de o astfel de lume”.
Deşi nu lipsesc ideile şi proiectele, părintele se confruntă cu preţurile materialelor de construcţii care au crescut foarte mult: „Ne pun mari încercări, mai ales în cazul proiectelor asumate, cu finanţare europeană, sunt foarte greu de implementat, aproape dublând costurile, iar pentru o comunitate precum cea din Deseşti lucrurile acestea apasă destul de greu. Avem în jur de 200 de familii, iar situaţia e dramatică din cauza natalităţii scăzute şi a populaţiei îmbătrânite, cu un ritm de descreştere foarte accentuat. Observăm un număr de până la 20 de decese la nivelul unui grup de aproximativ 700 de persoane şi 2-3 naşteri. În acelaşi timp, multe sate, să nu spunem chiar majoritatea, se confruntă cu migraţia ocupaţională”.
În faţa provocărilor actuale legate de migraţia de la sat către zonele urbanizate unde sunt mai multe locuri de muncă, părintele Ioan Ardelean are speranţa că, prin credinţă, bisericile de la sat nu se vor pustii. „Este nădejdea că bisericile acestea care poartă cu ele harul atâtor generaţii şi atâtor rugi care s-au rostit aici, atâtor mame care şi-au pierdut pruncii în vremuri grele şi războaie şi care s-au rugat adesea făcându-se una cu streaşina bisericii, să cheme din depărtare fiii din diasporă şi să regenereze satul. Comunitatea deseşteană a trimis şi ea un fiu, cel mai vrednic, pe Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, în străinătate, să facă misiune. Şi face misiune şi pentru satul natal, şi pentru Biserica-mamă, pentru ca aceşti fii, chiar dacă nu se vor întoarce, să nu-şi piardă identitatea, să rămână români, să fie mai departe ceea ce sunt cu adevărat”, a mai spus pr. Ardelean.
Centrul de zi pentru familii cu copii „Sfinții Brâncoveni” din Parohia Desești, Protopopiatul Sighet, recent inaugurat, a fost sfinţit de Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, la data de 28 noiembrie 2021. Cu acest prilej, conform Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, au fost lansate serviciile licențiate în cadrul proiectului „Biserica alături de comunitățile marginalizate din teritoriul GAL Mara-Gutâi”, în valoare de 1 milion de euro. În cadrul acestui proiect, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului este partener, licențiind serviciul de asistență comunitară și spirituală. Un număr de 60 de persoane beneficiază de asistență socială, medicală, spirituală, precum și de o masă caldă pe săptămână.