Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Biserica din Dumbrăviţa - de la chirpici la catedrală
Aşezată în centru, lângă stadion, biserica satului Dumbrăviţa, comuna Ruginoasa, Protopopiatul Paşcani, este închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Vă spunem în continuare povestea devenirii acestei case a lui Dumnezeu, dintr-o bisericuţă din chirpici, în 1985, într-un sfânt lăcaş cât o catedrală.
Ruginoasa este una dintre localităţile care au ieşit cu răni adânci din cel de-al Doilea Război Mondial. Pământul a fost înroşit de sânge jertfelnic, majoritatea caselor au fost reduse la ruine, idealurile împrăştiate, credinţa încercată. Ca de altfel toate instituţiile, şi biserica din satul Dumbrăviţa, comuna Ruginoasa, a avut de suferit. „După cel de-al Doilea Război Mondial, în Ruginoasa nu mai rămăseseră decât şase case în picioare. Reîntorşi din refugiu, oamenii se adăposteau în bordeie“, ne-a povestit părintele Pavel Pavel, paroh la Dumbrăviţa. Aşa că, atunci când a venit în parohie, în anul 1985, părintele Pavel a găsit o bisericuţă din chirpici, cu hramul „Înălţarea Domnului“, datând din anul 1945, care suspina de greutatea încercărilor prin care trecuse.
„Bănuţul văduvei a ridicat biserica“
În anul 1990, cu puţine resurse financiare, dar cu multă dragoste şi putere de dăruire, dumbrăviţenii au început să-şi ridice biserică, pe care au închinat-o Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Părintele Pavel îşi aminteşte de „câte zile nemâncate, câte nopţi nedormite, câte împliniri, dar şi multe neîmpliniri, câte minuni am văzut în faţă, cum ne trimitea Dumnezeu oameni care să ne ajute, cum ne înălţa El duhul ca să mergem mai departe.“
Acum, lucrările la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ se apropie de final. Biserica, cu o arhitectură deosebită, are dimensiunile unei adevărate catedrale. La demisol va fi amenajată casa de prăznuire, bucătăria şi camera pentru botez. Pridvorul cuprinde veşmântăria şi un spaţiu unde va fucţiona un lumânărar, iar în cafas, care urmează să fie pictat, pe lângă spaţiul destinat corului, vor mai fi amenajate biroul parohial, biblioteca şi sala de lectură. Privind cu o mulţumire nespusă spre turlele sfântului lăcaş, părintele Pavel ne spune că „bănuţul văduvei a ridicat biserica. Îmi amintesc de după-amiezile de duminică, când mergeam cu prin sat colectând bani. Am avut oameni jertfelnici care m-au ajutat. Ei au cărat cu braţele lor cărămida pentru biserică.“ Tot cu sprijinul enoriaşilor, biserica Sfinţilor Apostoli este împodobită în interior cu icoane în mozaic şi, de asemenea, cu icoane pictate pe sticlă arsă, de o frumuseţe şi o rezistenţă deosebită.
Biserica de pe Aleea Florilor
Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ colaborează foarte bine cu Primăria comunei. De curând, primarul Iulian Moraru a demarat un proiect de amenajare a cimitirului eroilor din curtea bisericii. Se preconizează că până anul acesta, de ziua eroilor, lucrările vor fi definitivate. În cadrul acestui proiect, se urmăreşte împrejmuirea cu gard a cimitirului, renovarea crucilor şi ridicarea unui monument pentru eroii Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial care odihnesc aici.
Parohul de la Dumbrăviţa şi-a mai propus să-i determine, prin propriul exemplu, pe enoriaşii care locuiesc în vecinătatea bisericii să planteze flori, în faţa porţilor. „Le-am promis că eu le voi asigura seminţele necesare, iar celor bătrâni şi neputincioşi le voi sădi eu florile. O să vedeţi că aleea aceasta se va numi Aleea Florilor“, spune cu convingere părintele paroh. Tot în proiect este şi pavarea aleei din curtea bisericii şi înfiinţarea unei cantine sociale.
O colaborare fructuoasă s-a stabilit şi cu Poliţia din Ruginoasa. Astfel, după cum ne-a declarat părintele Pavel, poliţiştii s-au obişnuit ca atunci când au plângeri să le trimită mai întâi la părintele Pavel. „Cei mai mulţi vin foarte mâhniţi, revoltaţi, disperaţi. Îi primesc cu blândeţe, vorbesc cu fiecare pe rând, le explic cu răbdare şi înţelegere de unde vine răul şi cum încearcă vrăjmaşul să ne dezbine.., şi aşa, cele mai multe dosare nu mai ajung mai departe, la Paşcani.“
„Ce mai povestim noi la iarnă,la gura sobei?!“
La parohia Dumbrăviţa, excursiile constituie un mijloc eficient de pastoraţie. Credincioşii au vizitat, împreună cu părintele lor, mănăstirile din Moldova: Bistriţa, Horaiţa, Văratec, Agapia, Secu, Sihăstria, pe cele din zona Sucevei, iar ultima ieşire au făcut-o la Iaşi, pentru a se închina Sfintei Parascheva şi a se ruga în mănăstirile din oraş. Pentru anul acesta este programat Maramureşul. „Având biserica încă în construcţie, nu mi-am mai permis să le propun oamenilor excursii. Dar de curând, m-a oprit un bătrân la biserică şi mi-a zis aşa, pe un ton dojenitor: «Nu ne-ai mai scos nicăieri, părinte. A venit iarna, noi ce mai povestim, la gura sobei?!». Mi-am dat seama că le priesc excursiile şi m-am hotărât ca de acum să-i scot mai des. Ne întoarcem folosiţi duhovniceşte şi reconfortaţi. Dar niciodată nu plecăm fără binecuvântarea lui Dumnezeu, adică fără să citim înainte rugăciunea de călătorie“, a încheiat părintele Pavel.
▲ „Prichindeii“ cântă şi la slujbele bisericii
Biserica colaborează şi cu Şcoala din sat. Soţia dascălului de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“, Petronela Adumitroae, care este învăţătoare la şcoala din Dumbrăviţa, este cea care conduce cele două coruri de copii, „Dumbrăviţenii“ şi „Prichindeii“, formate din elevi ai claselor mici. „Dumbrăviţenii“, corul vocal de divertisment, şi „Prichindeii“, grupul vocal folcloric, au fost înfiinţate anul trecut şi, respectiv, în 2004, câştigând în această perioadă foarte multe premii. În cadrul aceleaşi colaborări, parohia Dumbrăviţa a dezvoltat un proiect cultural cu parohia Baineţ din Bucovina, în cadrul unui schimb de experienţă, din luna iulie, anul trecut, când cei opt copii polonezi, care formează şcoala din Baineţ, au venit la Dumbrăviţa, însoţiţi de preotul parohiei de acolo, părintele Mihai Cobziuc, ucrainean de origine. „Prichindeii“ dă uneori şi răspunsurile la slujbele religioase şi pregăteşte, de asemenea, concerte de sărbători, pe care le susţine tot în biserică.