Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Biserica din Fofeldea, un monument unic în lume
Galbenul de Fofeldea, asemănat de specialişti cu albastrul de Voroneţ, scoate din anonimat o localitate din judeţul Sibiu şi o aşază în salba de comunităţi din sudul Transilvaniei unde se păstrează monumente istorice şi de artă de o valoare inestimabilă. Biserica din Fofeldea încă mai păstrează celebrele picturi ale fraţilor Grecu, care i-au dat locaşului de cult frumuseţe inegalabilă şi au plasat-o în rândul monumentelor istorice de clasă A.
Satul Fofeldea este puţin cunoscut românilor, chiar dacă este situat la doar 32 de kilometri de Sibiu, într-un cadru natural deosebit, pe Valea Hârtibaciului, o zonă etnofolclorică aparte, bine conturată şi cu elemente tradiţionale unice. Atestată la 1332, deci un sat vechi, istoric, localitatea Fofeldea este astăzi mai puţin vizitată de turişti şi, din păcate, din ce în ce mai depopulată. Nu a fost ferit de drama satelor româneşti, unde tinerii au fost nevoiţi să plece la oraş sau în alte ţări pentru a-şi croi un destin. Cu toate acestea, sătenii care au rămas aici au un entuziasm deosebit atunci când vorbesc despre satul lor, despre biserica lor unică şi despre personalităţile născute în Fofeldea. În ultimii ani, comunitatea păstorită de preotul Ioan Dumitru Tătoiu a încercat din răsputeri să salveze biserica parohială de la degradare şi să o promoveze din ce în ce mai mult în rândul iubitorilor de artă românească şi de istorie. Aşezat pe un deal, locaşul de cult este bine pus în valoare şi ne arată că veghează şi ocroteşte întreaga aşezare. Am putea spune că Fofeldea întreagă se regăseşte în această biserică monument istoric de clasă A, deci de maximă importanţă. Apropiindu-ne de biserică trebuie să depunem eforturi pentru a urca până aproape de zidire. Truda ne este răsplătită din plin odată ajunşi în biserică, unde putem descoperi, dincolo de erminia şi canoanele după care se zideşte şi se înfrumuseţează un locaş de cult ortodox, sufletul transilvan transpus în elementele autohtone atât în arhitectură, cât şi în pictură.
Pictura fraţilor Grecu
Întâmpinaţi de tânărul preot paroh, descoperim câte ceva din trecutul acestei biserici. „A fost zidită în perioada 1804-1808, din piatră şi cărămidă, pentru a înlocui o veche biserică din lemn. Din datele păstrate aflăm că a fost ridicată de meşterii Andrei şi Toma Krauss din Sibiu şi dulgherul Cristian Grommes, după un stil arhitectural specific Transilvaniei“, ne-a spus părintele Tătoiu. Zidirea este în formă de navă, având naos şi pronaos, Altarul în formă de absidă, bolţi şi un turn clopotniţă. Imediat după zidire, biserica a fost pictată de renumiţii fraţi Grecu din Săsăuş, care au lăsat în zonă mai multe lucrări unice, apreciate de specialişti ca fiind de o valoare de patrimoniu inestimabilă. „Pictura a fost finalizată în 1814. Stilul bizantin al picturii este redat într-o ambianţă specifică perioadei în care a fost realizat şi de aceea întâlnim în scene costume de epocă şi elemente din viaţa Transilvaniei din secolele XVIII-XIX“, continuă părintele paroh.
Pictura originală a fost restaurată în perioada 1975-1978 de o echipă a Institutului de Artă „Nicolae Grigorescu“, condusă de profesorul Sava Moga din Bucureşti, pe vremea preotului paroh Ioan Fulea.
Între scenele pictate la Fofeldea ne atrag atenţia Sfânta Treime reprezentată cu trei feţe pe acelaşi cap, ţăranul iobag cărând Crucea Mântuitorului Iisus Hristos escortat de soldaţi în haine habsburgice şi judecata în faţa lui Pilat unde acuzatorii sunt îmbrăcaţi în costume de juzi, gornici sau principi. Rămâne o taină pentru specialişti compoziţia acelui renumit „galben de Fofeldea“ regăsit în scenele interioare ale bisericii, considerat unic în lume, asemenea albastrului de Voroneţ.
Muzeul parohial
Vechile obiecte de cult şi icoanele valoroase de la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Fofeldea sunt acum păstrate într-un muzeu amenajat
într-unul dintre spaţiile casei parohiale. Muzeul parohial portă numele preotului Ioan Fulea şi adăposteşte numeroase cărţi vechi, icoane şi obiecte liturgice. Colecţia muzeală a fost fondată la 1967, iar muzeul actual a fost amenajat în 2012, prin eforturile preotului Ioan Dumitru Tătoiu, ale Consiliului parohial şi ale credincioşilor din sat. „În 2011, ne-am hotărât să facem o casă nouă pentru muzeul părintelui Fulea. În şedinţa Consiliului parohial am decis să pornim aceste lucrări şi ne-a ajutat Dumnezeu să facem acest muzeu, cu mari eforturi din partea comunităţii“, ne-a mai spus părintele paroh. Chiar dacă priorităţile erau altele la acel moment, s-a decis că acest proiect nu trebuia amânat, iar acum, peste ani, se culeg roadele acelei trude, prin aprecierile venite din partea specialiştilor şi a celor care calcă pragul muzeului.
Eforturi pentru salvarea picturii
Primele intervenţii majore la biserica din Fofeldea au fost în 1905 şi 1928, când s-au introdus tiranţi metalici şi s-au reparat tencuielile. În ultimii ani, sub coordonarea preotului Ioan Dumitru Tătoiu au avut loc mai multe lucrări de reabilitare, prin care să se salveze pictura şi întreaga zidire. „În urmă cu patru ani, când am venit paroh aici, mi-am pus nişte gânduri înaintea lui Dumnezeu, pe care am reuşit să le împlinim. Am reuşit cu ajutorul oamenilor, datorită dragostei credincioşilor şi răbdării avute unii cu alţii, împreună cu membrii consiliului, după puterile noastre, să redăm frumuseţea acestei biserici, o frumuseţe păstrată de înaintaşi în cei peste 200 de ani scurşi de la zidirea ei. Biserica avea nevoie de câteva lucrări urgente pentru a recăpăta frumuseţea de altădată. A fost necesar să reparăm acoperişul, pentru că riscam să asistăm la degradarea acestei picturi unice din cauza apei care pătrundea prin acoperiş. Apoi s-au schimbat geamurile, iar în ultimii doi ani am reuşit să facem un drenaj pentru ca umezeala să nu mai urce pe pictură“, ne-a spus părintele paroh. Au mai fost efectuate şi alte lucrări la biserică, în limitele impuse de legislaţia privind reabilitarea monumentelor istorice. A fost schimbată podeaua, au fost reabilitate soclurile, s-a reînfrumuseţat catapeteasma pictată odinioară, iar acum împodobită cu mai multe icoane pe sticlă donate de credincioşi. Lucrările au fost binecuvântate recent de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care i-a felicitat şi i-a încurajat pe credincioşii din Fofeldea, urmând ca lucrările de înfrumuseţare să continue aici.
Filantropie în satul Fofeldea
Restaurarea bisericii parohiale nu a fost singura grijă a preotului paroh şi a Consiliului parohial. Partea misionară a lucrării pastorale nu a fost trecută cu vederea. Cu sprijin din partea Arhiepiscopiei Sibiului, copiii din sat, majoritatea proveniţi din familii sărace, sunt periodic ajutaţi să meargă la şcoală şi să aibă o viaţă decentă.
„Am fost vizitaţi de mai multe ori de reprezentanţii Departamentului social de la Arhiepiscopia Sibiului. Copiii din satul nostru au primit rechizite, ghiozdane, îmbrăcăminte, alimente şi alte ajutoare. Anul acesta, 40 de copii din sat au mers într-un pelerinaj la Mănăstirea «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus, oferit de acelaşi departament social, copiii bucurându-se de un asemenea moment duhovnicesc. Sunt paşi mici, dar îi menţionez pentru a da exemple de implicare a Bisericii în ajutorarea credincioşilor“, a spus părintele Tătoiu.
Colaborarea parohiei cu o fundaţie filantropică din Germania este un alt mod prin care credincioşii din Fofeldea sunt ajutaţi. De câteva ori pe an, reprezentanţii fundaţiei vin la Fofeldea pentru a le aduce sătenilor îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte ajutoare.