Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Biserica vâlceană „Toți Sfinții”, istorie, tradiție și continuitate
Fascinația de a descoperi într-un perimetru relativ restrâns al unei curți de biserică din municipiul Râmnicu Vâlcea valențele integrale ale slujirii pastoral-misionare, spiritual-culturale și educaționale, întregită în timp de vrednicii slujitori ai catedrei și de cei ai parohiei, se multiplică și se fortifică pe măsură ce fiecare din componentele ei se revelează simplu, direct și tonic. Cu un asemenea sentiment am rămas după ce am vizitat, înainte de pandemie, Biserica „Duminica Tuturor Sfinţilor” și „Sfântul Mare Mucenic Mina”, ce adăposteşte în incintă şi Grădinița „Toți Sfinții”.
Prezența acestei grădinițe în curtea sfântului locaș subliniază din plin și exemplar lucrarea catehetică, responsabilă, a Bisericii față de creșterea și educarea copiilor și confirmă nevoia conlucrării dintre instituția divino-umană, familie și școală pentru sănătoasa creștere a copiilor. Sub bolțile acestei biserici, care zidește sufletele credincioșilor de mai bine de două veacuri și jumătate, au fost sfințite steagurile armatei revoluționare din București, la 1848, condusă de generalul Gheorghe Magheru. Tot aici s-a celebrat, pentru prima oară, la 20 iunie 1848, Constituția Țării Românești, și s-au sfințit steagurile oștenilor care au trecut Dunărea în Războiul de Independență din 1877, precum și cele purtate în Primul și al Doilea Război Mondial de oștirea română. Astăzi, în acest spațiu, o grădiniță modernă, așezată sub ocrotirea tuturor sfinților, se ocupă de copiii comunității care sunt, așa cum spunea teologul american Henry Ward Beekher, „mâinile cu care ne prindem de Rai”.
La 15 februarie 1908, în curtea acestei biserici ortodoxe s-a ridicat pentru prima oară în România antebelică o unitate de învățământ preșcolar, „Grădinița de copii”, de către preotul vremii, Melete Răuț, cel care înainte înființase în pridvorul bisericii și prima școală de cântăreți. Instituția funcționa cu două săli de clasă, plus o cameră pentru locuința educatoarei, sub denumirea de „Providența”. Prima directoare a fost Cristina Popescu. În această grădiniță învățau nu numai copiii familiilor ortodoxe, ci și cei ai familiilor romano-catolice, luterane sau mozaice din Râmnicu Vâlcea. Aici s-au modelat peste o sută de generații de râmniceni, act care continuă și astăzi. În anul 2009, în aceeași curte, a început ridicarea noii Grădinițe „Toți Sfinții”, o instituție etalon care, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, din 2017, funcționează în structura Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Nicolae” din oraș. Oferta educațională a acestei unități este extrem de bogată, prin activitățile curriculare și opționale pe care le cuprinde, cum ar fi limba engleză, educația ecologică, educația religioasă, dansurile populare, creație și fantezie, programe de educație a părinților etc., toate integrând într-o viziune modernă lucrarea ziditoare a Bisericii referitoare la tineri. Pornind de la principiul că în această grădiniță copiii nu sunt numai ai părinților, ci și ai instituției, responsabilitatea pentru educarea și integritatea lor revine în egală măsură ambilor parteneri. Într-un asemenea cadru, activitățile de educare a limbajului, cele matematice, de cunoaștere a mediului, educația pentru societate, activitățile practice și elementele de activități casnice, educația muzicală, plastică, educația fizică și jocurile, educația religioasă asigură toate condițiile pentru buna dezvoltare a copiilor.
Apropiere de Dumnezeu și credință
O vizită în această instituție nu numai că îți trezește emoții și amintiri din propria copilărie, dar îți oferă imaginea unei conlucrări pe cât de rodnice, pe atât de roditoare, între cei trei mari actori sociali care asigură dezvoltarea sănătoasă a copiilor noștri; Familia, Școala și Biserica.
ihaela Mihai este profesor pentru învățământul preșcolar la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, iar în cadrul Grădiniței „Toți Sfinții” îndeplinește funcția de coordonator. Ne-a menționat că această instituție este cea mai veche din oraș. „Pe timpuri, aici se făcea practica pentru liceul pedagogic. Actuala clădire a fost dată în folosință în anul 2012, cea veche fiind demolată. În prezent, avem înscriși 130 de copii, care provin din toate mediile sociale din municipiu, dar și din comunele limitrofe orașului. Ei sunt repartizați în șase grupe: două mici, două mijlocii și două mari. Grădinița funcționează în curtea bisericii cu hramurile «Toți Sfinții» și «Sfântul Mare Mucenic Mina». Faptul că în incinta acestui sfânt locaș copiii se joacă reprezintă punctul forte al grădiniței, pentru că ei se apropie astfel de sfinți, de Dumnezeu, merg în biserică, vin cu bunicii, cu părinții, se împărtășesc. Apoi, noi, în mod organizat, participăm cu ei la unele slujbe și evenimente desfășurate de parohie. Copiii spun că locul de joacă de aici este mai frumos decât altele din oraș. În această curte, mamele care îi supraveghează au un alt comportament, iar părintele Constantin Cârstea, parohul bisericii, vine foarte des în mijlocul copiilor, îi învață rugăciuni și multe alte lucruri folositoare. De altfel, avem parteneriate dezvoltate cu parohia. Dar aici vin și alți preoți care discută cu copiii și astfel se creează un mediu, o stare de liniște atât de propice desfășurării activităților. La noi, mai mult decât în alte grădinițe, apropierea copiilor de Dumnezeu este mai consistentă, pentru că ei văd în fiecare zi biserica, ne văd pe noi, cadrele didactice, cum ne facem semnul crucii și, imitându-ne, și-l fac și ei, păstrează curățenia locului de joacă și vorbesc cuviincios. Începând de anul acesta, am dezvoltat un opțional, „Micul creștin”, prin care încercăm să-i apropiem și mai mult pe copii de Dumnezeu, să simtă că El ne are în pază și că nimic nu se poate face fără voia Lui, că nici măcar iarba nu poate crește singură. Dacă deprind aceste lucruri de mici, când vor fi părinți, își vor crește la rândul lor copiii în spiritul valorilor credinței noastre ortodoxe și vor descoperi în sfinți modele de urmat în viață”, ne-a spus profesoara Mihaela Mihai.
Experiență și dialog internațional
La rândul său, Ruxandra Boncan, cadru didactic al grădiniței, ne spune că acești copii care s-au înscris aici au venit „datorită multelor activități pe care le desfășurăm cu ei: simpozioane, concursuri, foarte multe parteneriate cu școli și grădinițe din țară, cu școli din străinătate, cum ar fi Școala de Limba română din Grecia, cu Arhiepiscopia Râmnicului și cu cea a Sibiului. Părinții află despre aceste activități și de aceea își aduc copiii la noi. Cu ceva vreme în urmă, am desfășurat simpozionul «Sănătatea mediului, sănătatea noastră», la care au participat 425 de cadre didactice cu referate științifice și aproape 600 care au îndrumat copiii care au expus lucrări de desen și pictură, extraordinar de frumoase. Noi avem o vizibilitate foarte mare și în plan internațional, pentru că la acest simpozion nu au participat numai școli din România, ci și din Grecia, Bulgaria, Italia. În noiembrie anul trecut, am mai desfășurat un simpozion, «Salvați planeta albastră», aflat la cea de-a 13-a ediție. Aceste manifestări le-am adus aici anul trecut, când am venit în această grădiniță. Cel mai frumos și mai drag simpozion sufletului meu a fost «Sfinții Ortodoxiei, modele de urmat», pe care l-am transformat în «Apostolii Petru și Pavel, alături de ceilalți sfinți ai Ortodoxiei, modele de urmat»”, ne spune profesoara Ruxandra Boncan.
O instituție care privește spre viitor
Astfel de acțiuni se desfășoară și cu ajutorul adolescenților, pentru că la un asemenea proiect nu participă numai copiii grădiniței, ci și elevi din școli și licee. Grădinița „Toți Sfinții” mai desfășoară un concurs sportiv, „Mini-campioni”, la care participă grădinițe și școli din orașul Râmnicu Vâlcea, un altul interjudețean, „Majorete”, la care iau parte copii din grădinițe şi școli gimnaziale, iar în ultima vreme și din licee. „În cadrul unor asemenea manifestări, noi nu reprezentăm numai Grădinița «Toți Sfinții», ci și județul și țara. Numărul participanților crește de la o ediție la alta. Chiar dacă eu am inițiat aceste proiecte, am adunat în jurul meu 14 școli din oraș, licee mari, precum Liceul de Informatică «Matei Basarab», Colegiul Energetic, Seminarul Teologic «Sfântul Nicolae», ca să putem să ne dezvoltăm, pentru că, dacă eram numai noi, grădinița, în care lucrăm doar șase cadre, nu ne-am fi putut descurca. Ne-am transformat așadar într-o instituție referențială, a cărei activitate cuprinde nu numai componenta educativă, ci și pe cele culturale, catehetice și sportive. În aceste condiții, aducem și venituri grădiniței. Adică ne putem crea singuri mijloacele de învățământ necesare, fără să mai apelăm la vreun factor extern, cum ar fi primăria. Prezența sfântului locaș în mijlocul nostru capătă în primul rând o valoare educativă deosebită. Activitățile cu caracter religios se desfășoară mult mai mult aici decât în alte grădinițe, pentru că noi avem apropiată comunitatea. Noi avem Biserica alături de noi în fiecare zi”, ne mai spune Ruxandra Boncan.
Copilăria este taina dezvăluirii viitorului, inima tuturor vârstelor, locul în care Dumnezeu poate fi descoperit într-un surâs sau, cum spunea filozoful italian Francesco Orestano, este „șuvoiul de apă care izvorăște limpede și curat din adâncurile ființei și la care omenirea aleargă fără încetare să-și potolească setea idealurilor sale de dragoste, de bunătate, de frumusețe, de perfecțiune”.
De felul cum este modelată această copilărie, în ce tipare este ea așezată, depinde mai târziu întreaga viață a omului matur. Iată de ce, când pomenim Grădinița „Toți Sfinții”, vorbim despre un fel de tindă a Bisericii, căci în lucrarea ei, aceasta îl apropie pe copil de Dumnezeu. Îl face parte a ei, așa cum atât de frumos spune un aforism al Anei Iordache: „Copilăria este Raiul în care Dumnezeu este copil!” După ce au trecut, împreună cu părinţi şi bunici, prin experienţa ultimelor luni de pandemie, copiii se bucură de prima zi a vacanţei de vară şi speră ca măcar la toamnă să se poată întoarce în băncile grădiniţei.