Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Bucurie la vremuri grele sub ocrotirea Cuvioasei Parascheva
Locuitori din sectorul 5 al Capitalei, bătrâni cu pensii mici şi boli care-i supără din ce în ce mai mult, precum și copii ce provin din familii care au nevoie de sprijin social, au posibilitatea să ia o masă caldă zilnic la Cantina „Sfânta Parascheva” din aleea Sălaj, cartierul Rahova, aflată în curtea bisericii închinate Sfinților Români, unde slujeşte părintele Cornel Ilie. Cei care vin aici au parte de sprijin material și de mângâiere sufletească. Sentimentul că nu au fost uitaţi chiar de toată lumea, că cineva le întinde o mână de ajutor atunci când au nevoie îi face pe beneficiarii serviciilor cantinei mai veseli şi le dă speranţe pentru viitor.
Într-o cameră spaţioasă, mai lungă, frumos amenajată, de-o parte şi de alta a unei mese lungi, au zis rugăciunea Tatăl nostru vreo cincisprezece persoane. Îmbrăcaţi ca pentru ieşitul în oraş, oamenii care mănâncă la Cantina socială „Sfânta Parascheva” simt că fac parte dintr-o comunitate, chiar dacă restrânsă, a celor cărora încă le mai pasă de cei care se află în nevoie. Cel mai important lucru pe care îl vezi acolo este că demnitatea persoanei nu este afectată şi că nimeni nu se simte ruşinat pentru că este ajutat. Iarna, când problema principală sunt banii pentru încălzire şi impozitele care s-au mărit, bătrânii din această încăpere primesc un ajutor de la Biserică, care nu-i uită niciodată. Chiar dacă nu sunt mulţi, pentru că atât îşi permite aşezământul social deocamdată, aceşti oameni sunt cu adevărat sprijiniţi atunci când le este mai greu...
Parohia din aleea Sălaj nr. 4A, cartierul bucureştean Rahova, închinată Sfinţilor Români, adăposteşte în curtea bisericii o căsuţă construită de curând, care a fost destinată dintru început activităţilor filantropice ale comunităţii parohiale, dar şi ale Protoieriei Sectorului 5 al Capitalei. Din cele declarate de părintele protoiereu Vasile Dumitru, „cantina este a Asociaţiei «Diaconia», filiala sector 5. Protoieria împreună cu parohia sunt responsabile de tot ceea ce ţine de administrarea cantinei. Am angajat bucătar, mâncarea fiind acum pregătită cu finanţare de la protoierie, iar după acreditare urmând să poată fi solicitate fonduri de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 sau din alte surse. Cantina se află în partea centrală a protoieriei, pentru ca persoane din diferite zone să aibă acces uşor. Acum asigurăm o masă caldă zilnic pentru 25 de persoane. Am constatat că, mai ales din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, unele persoane pe care le-am identificat nu pot ajunge la cantină şi de aceea ele primesc de la noi hrana acasă. Sprijinim persoanele singure, în vârstă, având stringentă nevoie de un astfel de ajutor. În acest scop, cantina deţine un autoturism cu care facem aprovizionarea şi transportăm pachetele de hrană caldă beneficiarilor care nu se pot deplasa”.
Ajutor material şi spiritual
Părintele Cornel Ilie ne-a mărturisit că are bucuria să discute cu oamenii care mănâncă la cantină şi să-i invite la slujbe, mai ales dacă este vreo sărbătoare în timpul săptămânii. Astfel, preotul îmbină activitatea de slujire adusă lui Dumnezeu cu cea de filantropie, ajutând oamenii să înţeleagă faptul că cele două componente ale vieţii creştine sunt strâns legate şi tot atât de necesare pentru mântuirea omului.
Doamna Calipsa Borhan, care beneficiază de masa caldă a cantinei, ne-a spus următoarele: „Ne este foarte folositoare cantina. Am o pensie mică şi este bine-venită această masă. Eu sunt din altă parohie, de la capătul Ferentariului. Acum, de când doamna Violeta ne dă pachete, vin aici. Am cataractă şi mă ajută fata să vin aici. Am venit în Bucureşti din zona Iaşilor, unde am stat până la 45 de ani, când am venit aici să lucrez la Electromagnetica. Acum am o pensie de 530 de lei şi după plata facturilor nu mai rămân cu aproape nimic. De aceea, ne ajută foarte mult masa de aici”.
Domnul Ioan Seredinski, fost profesor de matematică, ne-a spus că această cantină îi foloseşte foarte mult, pentru că, pe lângă problemele materiale, nici nu poate găti atât de bine, ca să mănânce sănătos. Dumnealui ne-a mai spus că „ideea este excelentă, ţinând cont că una dintre menirile Bisericii este şi de a-i ajuta pe cei care nu au sau nu pot, pentru a-i ridica sufleteşte. Şi înainte mănăstirile aveau câte o casă pentru cei în nevoinţă. Pe lângă masă, călugării îi ajutau pe oameni şi cu plantele medicinale, pe care le cunoşteau foarte bine”.
Generaţiile care conlucrează frumos
Doamna Violeta Emanuela Barac, asistenta socială a Protoieriei Sector 5, este cea care organizează activitatea cantinei şi întocmeşte dosarele sociale pentru persoanele care beneficiază de masa caldă. Doamna Barac ne-a spus că scopul aşezământului nu va fi doar acela de a oferi mâncare unor persoane, ci şi de a le implica în activităţi culturale, care să-i ajute sufleteşte. Când se va mai încălzi afară şi vor putea veni în număr mai mare, împreună cu un pictor voluntar, oamenii vor face decoraţiuni cu care să înfrumuseţeze sala aşezământului, vor lucra împreună cu copiii care vin la aşezământ, inclusiv piese de teatru. Copiii sunt organizaţi în Centrul de creaţie „Sfântul Vasile cel Mare”, înfiinţat în anul 2009. Copiii creează decoraţiuni de Crăciun, de Paşti, de 1 Martie. Copiii centrului de creaţie provin din familii care au nevoie de sprijin social. Centrul de creaţie va coopera cu persoanele care beneficiază de masă, mai ales că acesta îşi desfăşoară activitatea uneori în aceeaşi clădire. Centrul are încheiate parteneriate cu Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, care se află în apropiere, şi cu Grădiniţa 178. Copiii merg şi în acele unităţi de învăţământ şi desfăşoară diferite activităţi în care lucreză împreună cu alţi copii. Bătrânii care vin la masă vor fi voluntari care vor lucra cu copiii, pentru a-i sprijini la confecţionarea decoraţiunilor, dar şi în alte proiecte culturale comune, care să-i ajute pe toţi cei implicaţi.