Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Cea mai înaltă statuie a lui Hristos
La 21 noiembrie 2010 va fi inaugurată în centrul oraşului polonez Swiebodzin cea mai înaltă statuie a Mântuitorului Iisus Hristos construită vreodată. Conform presei poloneze, statuia ar fi fost terminată mai devreme dacă macaraua de 400 de tone ar fi reuşit să ridice braţele şi capul statuii.
Însă ajutorul va veni de la un utilaj cu capacitatea de 700 de tone, pus la dispoziţie de autorităţile din Varşovia. Când va fi finalizată, statuia va avea o înălţime de 35 de metri şi va trona pe o movilă de 16 metri. Astfel, lucrarea din Columbia de 34,2 metri, intitulată Cristo de Concordia din Bolivia, va coborî pe locul doi, iar locul trei va fi ocupat de celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro, din Brazilia (30 de metri, fără piedestal). Statuia din Swiebodzin a fost creată de Sylvester Zawadzki, nimeni altul decât preotul bisericii din orăşelul polonez, şi a fost construită exclusiv pe baza sumelor de bani provenite din donaţii private şi anonime. Primarul oraşului Swiebodzin, aflat la graniţa cu Germania, speră că gigantica statuie a Mântuitorului va deveni, în scurt timp, o atracţie turistică şi un loc spiritual la fel de important precum cel din oraşul Rio de Janeiro. Şi în România există asemenea intenţii, de a fi realizată o statuie la fel de mare precum cea din Rio de Janeiro, de exemplu. Preşedintele Partidului România Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, vrea ca Muntele Tâmpa să găzduiască o astfel de lucrare, de împlinirea căreia ar trebui să se ocupe unul dintre arhitecţii Casei Poporului, Anca Petrescu.