Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Centrul social creştin al Arhiepiscopiei Târgoviştei
„Flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine“ (Matei 25: 35-36), spune Mântuitorul, identificându-Se pe Sine, în primul rând, cu cei aflaţi în nevoi. În această învăţătură descoperim faptele bune care izvorăsc din iubirea aproapelui. Noul Centru social creştin al Arhiepiscopiei Târgoviştei, pe care l-am vizitat recent, probează din plin, prin activitatea sa, conţinutul filantropic al misiunii sociale a Bisericii.
Sărăcia, suferinţa umană sunt astăzi realităţi dureroase ale societăţii româneşti, probleme pe care statul are obligaţia să le rezolve. Societatea a creat un sistem de structuri şi instituţii de asistenţă socială care se bazează, după cum spun cunoscătorii, „pe etica socială modernă şi pe raporturi strict funcţionale“. Biserica noastră vine însă în completarea acestora, adăugând dragostea şi mila creştină. Opera ei filantropică şi de asistenţă socială face parte din dimensiunea slujirii aproapelui şi constituie, dintotdeauna, una dintre cele mai importante preocupări ale ierarhiei ei. În această dimensiune se înscrie şi activitatea noului Centru social creştin al Arhiepiscopiei Târgoviştei, pe care l-am aflat într-o zi din această toamnă, avându-l drept ghid pe părintele Adrian Rada, consilier social-filantropic al arhiepiscopiei şi secretar executiv al Asociaţiei Centrul diaconal „Casa creştină“.
Consiliere pentru cei nevoiaşi
Împreună cu sfinţia sa, am vizitat întregul centru, am stat de vorbă cu asistenţii şi lucrătorii sociali, cu câţiva dintre beneficiarii serviciilor oferite de acesta, bucurându-ne dimpreună cu ei de rezultatele osârdiei lor.
„Ideea înfiinţării acestui centru a pornit de la o realitate socială şi o nevoie stringentă - protejarea copiilor, tinerilor şi familiilor aflate în dificultate -, precum şi din preocuparea Bisericii de a sprijini aceste categorii sociale defavorizate.
Clădirea este nouă şi a fost ridicată de arhiepiscopie cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon în 2013, pe un teren retrocedat, care se numea «Biserica roşie», unde pe vremuri a funcţionat un sfânt locaş de cult. În această clădire, sunt reunite mai multe instituţii susţinute de Centrul eparhial, prin Asociaţia Centrul diaconal «Casa creştină» a arhiepiscopiei noastre“, ne spune părintele Rada.
Spaţiile destinate activităţilor sociale cuprind trei birouri, o sală mare şi un apartament care găzduieşte şase copii defavorizaţi, pentru care instituţia deţine toate acreditările şi licenţierile necesare funcţionării.
Centrul social creştin cuprinde Centrul de consiliere (psihologică pentru copil şi familie; de informare şi orientare antidrog pentru tinerii consumatori de droguri, alcool şi tutun; socială şi juridico-administrativă pentru familii în relaţia cu autorităţile; de asistenţă socială şi filantropică pentru familiile defavorizate); Centrul pentru tineret (care se ocupă de formarea voluntarilor, atelierele de creaţie şi Centrul de informare şi documentare pentru tineret), precum şi Centrul de formare profesională, care este acreditat să organizeze cursuri pentru adulţii care doresc să devină animatori social-educativi sau lucrători sociali.
„Anul acesta se află în derulare proiectul «Tinerii defavorizaţi sprijină cultura urbană - incluziune socială pentru tinerii defavorizaţi», derulat în parteneriat cu «Kirchen helfen Kirchen» din Germania, care a contribuit la dotarea materială a centrului. O contribuţie importantă a avut şi arhiepiscopia noastră, care prin binecuvântarea şi sprijinul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon se implică în derularea corespunzătoare a tuturor proiectelor, la care se adaugă sprijinul Primăriei Municipiului Târgovişte. De serviciile Centrului social creştin au beneficiat până acum aproximativ 250 de persoane“, ne mai spune părintele consilier Rada.
Copiii din apartamentul social
În apartamentul social locuiesc permanent, în sistem rezidenţial, şase copii cu vârste cuprinse între 9 şi 17 ani, pentru care s-a dispus o măsură de protecţie. Lor li se asigură găzduire şi hrană, accesul la educaţie, la activităţi de recreere şi toate celelalte lucruri necesare bunei dezvoltări, precum şi medierea unei cât mai bune relaţii cu familiile lor.
„Sunt copii care provin din familii defavorizate sau destrămate din cauza lipsei locurilor de muncă, a banilor, a consumului de alcool, a violenţei domestice. Din aceste cauze, copiii, tinerii devin timizi, anxioşi, violenţi, inadaptaţi. Prin consilierea lor şi a părinţilor lor, încercăm să-i sprijinim să depăşească toate aceste probleme, să le oferim suportul social de care au nevoie“, ne-a declarat Alina Didoacă, asistent social.
Mihaela Goglea, lucrător social, se ocupă de activitatea artistică a copiilor, de îndrumarea lor spre lucruri practice, frumoase şi utile. „Încerc să-i învăţ lucruri pe care mai târziu în viaţă să le poată folosi. Îi învăţ să coasă, să împletească, să confecţioneze felicitări, mărţişoare, ouă încondeiate, icoane pe sticlă etc.“, ne-a spus aceasta.
În apartamentul social i-am găsit acasă doar pe Emil şi pe Marius, doi fraţi care, supravegheaţi de educatorul Ovidiu Toma, se pregăteau să-şi facă temele. Ei ne-au spus că aici se simt foarte bine şi că dispun de tot ceea ce au nevoie.
Văzând aceste realizări, ne-am bucurat foarte mult, înţelegând din dăruirea jertfelnică a acestor nevoitori ai Arhiepiscopiei Târgoviştei cât adevăr mărturisesc cuvintele Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, când spune: „O Biserică este mereu vie prin membrii săi şi relevantă prin faptele sale pentru oameni şi comunităţile lor“.