Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Chivotul Sfinților Români din salba de mănăstiri ale Capitalei
Fruntariile Bucureștilor de pe șoseaua Olteniței sunt străjuite de o ctitorie patriarhală așezată providențial sub ocrotirea tuturor Sfinților Români. Vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu a pus piatra de temelie a așezământului monahal în 2003, pe un teren din incinta noilor Ateliere ale Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. Vechiul amplasament al atelierelor, din cadrul ansamblului „Schitul Maicilor” din inima Capitalei, căzuse pradă loviturilor demolatoare ale regimului de tristă amintire, în 1982. În vremuri de libertate, se refăcea astfel dorința Patriarhului de fericită amintire Justinian ca mâinile care trudesc pentru sporirea și înfrumusețarea zestrei văzute a Bisericii să aibă în vecinătate locaș monahal de închinare.
Biserica mănăstirii, cu hramul „Duminica Sfinților Români”, a fost ridicată în perioada 2003-2006, în frumos stil brâncovenesc, cu sprijinul substanțial al bunului credincios Alexandru Constantin. Slujba de sfințire a fost săvârșită duminică, 29 octombrie 2006, de un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod, sub protia Patriarhului Teoctist. La finalul ceremoniei, întâistătătorul-ctitor slăvea pe Dumnezeu pentru înălțarea corpului de chilii și a bisericii mănăstirii unde clopotele vor mărturisi zilnic vestea cea bună a Învierii. La demisolul bisericii se află un paraclis, așezat sub ocrotirea Acoperământului Maicii Domnului.
În semn de recunoștință pentru vrednicul înaintaș în scaunul patriarhal, Preafericitul Părinte Daniel a rânduit ca Sfântul Cuvios Teoctist să devină al doilea ocrotitor al bisericii. În aceste zile, obștea păstorită de părintele protosinghel Ioachim Ceaușu, starețul așezământului monahal, se pregătește să-și întâmpine pelerinii și închinătorii la slujba de hram, duminică, 21 iunie.