Biserica „Sfântul Ștefan”-Cuibul cu Barză din București a organizat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în perioada 10-14 octombrie 2024, cea de-a doua ediție a weekendului catehetic
Comunitatea Sfântului Ioan Valahul în zi de sărbătoare
Fiecare parohie, fiecare biserică îşi are povestea ei. Pentru parohia cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului”, „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” și „Sfântul Ioan Valahul”, situată în Bulevardul Drumul Taberei nr. 28 A, povestea a început propriu-zis în anul 2009. Bucuria începutului continuă aici prin Liturghie, filantropie şi deosebită grijă pentru educaţia tinerilor.
Astăzi, în ziua de sărbătorire a Sfântului Mucenic Ioan Valahul, credincioşii străbat marele bulevard Drumul Taberei, străjuit de blocurile bătrâne, chiar în inima cartierului, pentru a descoperi discreta bisericuţă de lemn ce își înalță crucea zveltă spre albastrul transcendental al cerului. În ajun de praznic i-am vizitat pe cei de aici din dorința de a surprinde câte ceva din bucuria lor.
Roboteau care încotro spre a-şi împlini rostul său, pentru ca toţi - credincioşi, preoţi, vizitatori - să se împărtăşească la ceas de sărbătoare de sfintele slujbe şi de entuziasmul celor care alcătuiesc comunitatea din jurul tânărului locaș înălțat din bârne tradiționale de lemn, îngrijit, în bună rânduială eclesială.
Cum bate clopotul, curtea se umple de oameni care, măcar pentru câteva momente, roiesc în jurul părintelui paroh Sergiu Ristea pentru a primi o binecuvântare sau pentru o simplă întrebare.
Ca la fiecare hram sau mare sărbătoare, credincioşii care vin astăzi, de ziua Sfântului Mucenic Ioan Valahul, sunt aşteptaţi după Sfânta Liturghie, la care participă un sobor de preoţi, la o masă a dragostei frăţeşti, unde toţi vor primi daruri alimentare şi duhovniceşti.
Aici, încă de la început, pe lângă activitatea pastoral-liturgică şi administrativă, slujitorii împreună cu voluntarii acestei comunități au dezvoltat activităţi filantropice, sportive și educative. „Ne dorim ca prin activitățile noastre să aducem și tineri la biserică. Am încercat să îi implicăm în tot ceea ce înseamnă parohie, familie, slujbă, rugăciune. Ne-am adunat cu toții în jurul altarului, ne bucurăm cu cei ce se bucură și suntem alături de cei ce sunt în necazuri”, ne-a spus cu multă bucurie părintele paroh Sergiu Ristea.
Cele mai multe activități recreative se desfășoară sub egida Clubului sportiv parohial „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, singurul de acest gen din țară, coordonat de domnul Ștefan Popescu, sprijinit permanent de entuziasmul și tinerețea teologului Bogdan Cosmin Neacșu.
Domnul Stan Trandafir, epitrop al parohiei, s-a implicat în dezvoltarea șantierului și a construcției bisericii de lemn, mai mult pe partea tehnică, fiind inginer de meserie, dar ajută de fiecare dată, din zori și până-n noapte, la orice lucrare și slujire din jurul noului altar. „Pentru mine este o mare bucurie să mă aflu în mijlocul acestei comunități. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate, pentru că nu oricând și oricui îi este dat să participe la construcția unei biserici. Prin participarea la orice fel de temeluire a acestui locaş avem posibilitatea să dăm slavă bunului Dumnezeu pentru toate”, ne-a mărturisit domnul Trandafir.
Meditații gratuite
Inițiativa doamnei profesoare Laura Petrescu de a activa un cerc de meditații gratuite pentru copiii din parohie a fost primită cu multă deschidere de către părintele paroh. Începând cu anul 2016 s-au organizat grupuri de copii eterogene ca vârstă pentru disciplinele română, matematică, engleză și franceză. „Aici copiii găsesc mai mult decât un spațiu de formare lingvistic și de informare. Aici este un spațiu de exprimare a talentelor, copiii fiind învățați să simtă, să gândească românește și creștinește. Stimulăm, de asemenea, și creativitatea copiilor. Pentru mine activitatea pe care o desfășor aici cu copiii parohiei noastre este un act de iubire, de dăruire pentru cei ce sunt viitorul nostru”, ne-a spus doamna profesoară Laura Petrescu.
Domnul Dan Stănescu, de profesie inginer electronist, a lucrat în cercetare aproximativ 30 de ani, iar acum, pe lângă jertfa care o face pentru ridicarea noii biserici, se bucură să împărtășească din știința și experiența sa copiilor, oferindu-le îndrumare în tainele matematicii. Orele de meditație la matematică au loc aproape în fiecare zi, după ora 17:00, pentru toate categoriile de vârstă.
Activități creative
Tot pentru tinerii parohiei, în fiecare sâmbătă au loc în curtea bisericii sau în spațiile conexe mici ateliere de creație, punându-se accent și pe participarea părinților împreună cu copiii la aceste activități. De la pictură pe planșe, desene pe asfalt, până la drumeții și scurte circuite ciclistice, aici au loc numeroase activități comune părinți-copii. „Toate le facem pentru a-i apropia pe copii de biserică și de a le oferi o alternativă la zgomotul și graba zilelor de astăzi, pentru ca și ei, și părinții lor să cunoască și fața socială, filantropică, extrem de primitoare a Bisericii”, ne-a spus doamna Mihaela Coman, coordonatorul activităților artistice.
Întâlniri duhovnicești
Pentru tineri și pentru toți cei din jurul lor, în cadrul parohiei au loc, începând cu februarie 2015, și o serie de întâlniri duhovnicești. Săptămânal, în perioada posturilor mari de peste an, bisericuța de lemn a parohiei, ocrotită de Sfântul Ioan Valahul, devine neîncăpătoare. Teme diverse, proiecții de filme documentare, subiecte de actualitate și personalități cunoscute. Sufletul acestor întâlniri este inginerul Robert-Răzvan Simion.
Uşa bisericuţei de lemn este permanent deschisă. Strâmtorat niţel de construcţii mai vechi şi mai noi, sfântul locaş păstrează discreţia şi farmecul bunului gust şi rostului împlinit.
Încă din pridvorul mic împodobit cu muşcate, asemenea unui cerdac ţărănesc, cotidianul tumultuos al bulevardului face loc tainei. Clipa de răgaz a întâlnirii cu Dumnezeu intră în eternitate, iar cei de aici sunt hotărâţi să străbată vremurile rugându-se şi bucurându-se împreună, pentru ca visul lor: „să sfințim anul acesta biserica de lemn și să punem piatra de temelie pentru biserica mare, de zid…” să prindă contur.