Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Creativitate, bucurie și educație religioasă la Școala de vară de la Slon
La biserica din satul Slon, comuna Cerașu, jud. Prahova, cea de-a 5-a ediție a Școlii de vară „Sfântul Ierarh Nicolae” s-a încheiat, astfel că 61 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani, s-au bucurat să le fie rostit numele de către părintele paroh Florin-Adrian Popa, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite cu prilejul prăznuirii Adormirii Maicii Domnului. Copiii au primit diplomă de participare la cursurile cu tema „Sfinții tămăduitori: ocrotitori și rugători neadormiți”, desfășurate în perioada Postului Sfintei Marii, și un dar - o cană personalizată, un semn de carte deosebit și o surpriză „dulce”.
„Practic, tema acestei ediții s-a înscris în tematica Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, iar în cadrul atelierelor tocmai asta ne-am și propus, să îi apropiem pe copii de Sfinții tămăduitori, pentru a le fi modele în îngrijirea celor bolnavi, atât cât le este lor cu putință. De fapt, școala de vară din acest post a fost o continuare a numeroaselor activități pe care le-am desfășurat anul acesta alături de copiii participanți la Concursul național catehetic «Hristos - Cuvântul Care vindecă»”, spune părintele paroh Florin-Adrian Popa. Am aflat de la părintele paroh că printre cele mai plăcute și atractive activități de aici au fost: atelierul de creație „Iertarea ca Taină și virtute a vindecării” - activitate coordonată de părintele paroh Florin-Adrian Popa, prezbitera Alina-Mihaela Popa și tânăra Maria Popa din comuna Vărbilău, o proaspătă absolventă a gimnaziului, acum „boboc” în clasa a IX-a la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești; atelierul de povești susținut online, prin zoom, de prof. Mădălina-Florina Andreescu din București, membră a echipei proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”; atelierul de pictură desfășurat sub îndrumarea domnului Nae Cristian, din comuna Lipănești, un iubitor și un bun cunoscător al artei, care le-a propus câteva modele pentru picturile lor, iar la final, lucrările copiilor au fost evaluate și premiate, locurile I, II și III fiind răsplătite cu câte un tablou pictat de domnul Nae Cristian; atelierul „Prețuiește darul sănătății!”, organizat și documentat de Mariana-Puia Filipescu, asistent medical și psihoterapeut; atelierul coordonat de Maria Popa, în cadrul căruia tânăra le-a prezentat copiilor momente semnificative din viața și activitatea Sfântului Pantelimon.
Suflet de copil...
Dincolo de activităţile enumerate mai sus, cea mai mare zi de bucurie a comuniunii a fost întâlnirea cu copiii participanți la Școala de vară organizată de Parohia ,,Sfânta Vineri - Drumul Taberei” din Capitală. Cei 40 de copii veniți de la București au fost așteptați cu mare emoție de către copiii Parohiei Slon, cu care au schimbat daruri, s-au jucat, au petrecut la un picnic ad-hoc și au legat noi prietenii. Cu adevărat ziua aceea, 10 august, a rămas una de poveste! Şi iată câteva opinii:
„Mi-au plăcut toate activitățile! Fiecare a fost frumoasă în felul ei, unele ne-au dezvoltat creativitatea, altele vocea. Mulțumesc pentru experiența de neuitat și sper să se organizeze și anul viitor o astfel de școală” (Darius-Gabriel Duca, 13 ani).
„Cel mai mult mi-a plăcut picnicul cu copiii de la Parohia «Sfânta Vineri», cu prilejul căruia mi-am făcut încă trei prieteni. Fiecare activitate a avut asupra mea un efect de neuitat, din care am învățat multe lucruri esențiale pentru un trai fericit. Abia aștept următoarele ateliere!” (Daiana-Florentina Ivănoiu, 13 ani).
„Școala de vară a fost o experiență foarte plăcută pentru mine. Am participat la diferite activități, am cunoscut persoane noi și am descoperit foarte multe lucruri interesante. Îndemn și alți copii să participe la această școală, alături de oamenii minunați pe care-i avem aici, pentru a se bucura de o experiență interesantă!” (Sandra-Gabriela Ilovan, 16 ani).
„Mi-au plăcut toate activitățile, în special atelierul de pictură, pentru că iubesc desenul și aici am avut ocazia să învăț lucruri și tehnici noi” (Iulia-Narcisa-Gabriela Popa, 17 ani).
„Mi-a plăcut foarte mult fiecare zi a Școlii de vară, pentru că am avut ocazia, alături de alți copii, să învăț lucruri noi, să socializez cu alți copii și să-mi întăresc credința în Dumnezeu” (Maria-Emilia Frîncu, 12 ani).
Bucuria împreună-învățării celor folositoare
„Noi, organizatorii Școlii de vară, am fost impresionați de receptivitatea pe care copiii au manifestat-o față de diversitatea activităților propuse. Împletirea atelierelor cu participarea la slujbe, în special la Sfânta Liturghie, aduce multe beneficii în viața copiilor, cel mai important fiind cel al apropierii de Dumnezeu și de semeni. Astfel, de la an la an, s-a observat o reînnoire a unei legături aparte între participanții la Școala de vară, legătură care se răsfrânge, implicit, asupra întregii comunități...”, mărturiseşte prezbitera Alina-Mihaela Popa. La rândul său, părintele paroh a remarcat faptul că „cei patru voluntari care au desfășurat ateliere, alături de noi, au fost impresionați de implicarea copiilor și s-au bucurat să fie în mijlocul lor. Cuvine-se, așadar, să le mulțumesc pentru efortul depus și să-i invit și anul viitor, dacă Bunul Dumnezeu va îngădui asta, la Școala de vară pe care o organizăm în postul Adormirii Maicii Domnului, pentru a aduce în sufletul fiecărui copil bucuria comuniunii și a învățării celor de folos”.
În timp ce părăseam curtea bisericii de la Slon, am avut revelația înțelegerii profunde a sensului Școlii de vară de aici: a fost o învățare cu dublă direcție, în sensul că adulții au învățat de la copii că sănătatea sufletească înseamnă și recunoștință pentru tot ce ne oferă Dumnezeu, chiar și pentru cele pe care noi le numim „lucruri mărunte”, iar copiii au învățat să prețuiască sănătatea trupească și sufletească și să ofere ajutor celor suferinzi, avându-i ca modele pe Sfinții tămăduitori.