Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Dar de carte pentru copiii din Parohia Pătrimea
Campania "O carte deschide o lume nouă" organizată de Poşta Română a adus vineri, 22 iulie, primele roade. Copiii din Parohia Pătrimea, comuna Coşereni, jud. Ialomiţa, au primit o donaţie de peste 400 de titluri de carte, strânse din oficiile poştale din sectorul 1 al Capitalei.
Un rol important în această acţiune l-a avut părintele Florin Ivan, parohul din Pătrimea - Protoieria Urziceni, care s-a implicat pentru ca tinerii să primească daruri. Majoritatea elevilor din parohie au un potenţial intelectual deosebit, fiind premianţi. Un caz mai aparte îl reprezintă o familie formată din cei doi părinţi şi două fete, de 10 şi respectiv 20 de ani, iar mama este paralizată. Nici un membru al familiei nu lucrează, în afară de fiica mai mare, proaspătă absolventă de liceu, care îngrijeşte doi copii în Bucureşti şi încearcă să câştige bani pentru a-şi continua studiile. Ambii copii au fost premianţi în toţi anii de şcoală şi şi-au arătat permanent interesul pentru lectură. Cazul familiei a atras atenţia lucrătorilor de la Oficiul Poştal 54 din Bucureşti, drept pentru care "au pus mână de la mână" şi au cumpărat 45 de cărţi noi pe care le-au adus în dar, prin intermediul campaniei amintite, celor două fetiţe. Situaţia familiei este una dramatică, iar singurul lor ajutor a venit din partea Parohiei Pătrimea, care i-a sprijinit continuu. "Am constatat cu bucurie că pentru mediul rural este o adevărată zi de sărbătoare când se primesc daruri de cărţi", a declarat Nicoleta Micu, şeful Serviciului de relaţii publice al Poştei Române. Proiectul "O carte deschide o lume nouă" al Poştei Române, aflat în plină desfăşurare, a început pe 1 iunie şi continuă până pe 15 septembrie şi îşi propune să contribuie la îmbogăţirea fondului de carte al bibliotecilor săteşti, acolo unde tinerii într-adevăr duc lipsă de cărţile de care au nevoie. Campania se află deja la a doua ediţie, oficiile poştale reuşind anul trecut să strângă peste 35.000 de cărţi. Colecta de cărţi organizată de Poşta Română se desfăşoară în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar "Ziarul Lumina" sprijină campania ca partener media.