Pe 14 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului. Pentru noi, românii, această sărbătoare are o importanță specială, deoarece el a propovăduit Evanghelia și
„Doamna Libanului”, o cinstire a Maicii Domnului
La 17 km nord de Beirut, la Jounieh, în districtul Keserwan, într-un cadru cum în puţine locuri putem întâlni, deosebit de pitoresc, te întâmpină unul dintre cele mai frumoase monumente ale lumii. Statuia cu numele „Doamna Libanului”, sau „Notre Dame du Liban”, reprezintă cu adevărat inima poporului libanez. Fecioara Maria, cea care a făcut ca Libanul să renască din propriile ruine, a îndepărtat, în scurt timp, rănile cumplite ale războiului civil.
La Harissa te încearcă multe senzaţii tari. Prima este dată de plimbarea cu telegondola. După ce ai făcut cunoştinţă cu cartierul Maameltein, oamenii sunt foarte ospitalieri şi gata să te îndrume, avantaj au cei care vorbesc limba franceză, urmează o plimbare cu „telefricul”, cum îi spun libanezii. Aceasta durează nouă minute. Viteza de deplasare este de 3,15 m/secundă. Lungimea totală a cablului este de 1,5 km. Cu cât urci, cu atât se deschide privirilor o imagine de neuitat. În acelaşi timp, scârţâitul, mişcarea continuă şi neregulată a telecabinei îţi lasă fiori reci pe şira spinării, având impresia că vei cădea în următoarele secunde. Pasagerii sunt transportaţi în telecabine, de la golful Jounieh, pe deasupra autostrăzii maritime și a muntelui împădurit (în cea mai mare parte cu pini), contra sumei de 10 dolari.
În ultima parte a traseului, până la statuia Fecioarei, se foloseşte un vagonet roşu (un funicular), care circulă pe o porţiune extrem de înclinată. La final te întâmpină un parc pentru copii (considerat şi el o „minune” a umanităţii: este unul dintre puţinele aflate la o asemenea înălţime). La punctul terminus altitudinea este de 650 m deasupra nivelului mării.
Pe treptele rugăciunii
Statuia a fost construită în Franţa, la Lyon, la sfârşitul secolului al XIX-lea. A fost adusă cu un vapor în Beirut şi apoi instalată la Harissa, pe un piedestal în formă de piramidă, cu diametrul de cinci metri, în ciuda greutăţii sale de 15 tone şi a înălţimii de 8,5 m. Dacă ai ajuns la Harissa, trebuie să mergi pentru a te ruga în capela de la baza statuii (atenţie, fotografiatul este interzis!). Apoi este absolut necesar să urci, încet şi fără şovăire, folosind toate rugăciunile pe care le ai în memorie, până la baza statuii, pe o scară circulară, toate cele 104 trepte. Traseul, destul de îngust, este unul pe care te vei întâlni cu tot felul de creştini, dar şi musulmani şiiţi, cu lumânări aprinse în mâini. În Liban sunt şase rituri creştine: maronit, melkit, armean, caldeean, sirian şi latin. În apropierea statuii se află o imensă catedrală maronită, la sud se află Bazilica Melkită Greco-Catolică „St Paul”.
Te vei trezi, în sfârşit, la aproape 700 de metri deasupra nivelului mării, cuibărindu-te parcă în azurul nesfârşit al cerului. Pelerinii vorbesc despre adevărate minuni înfăptuite aici de Fecioara Maria: mulţi au scăpat de cancer, iar tinerele perechi care nu aveau copii au primit binecuvântarea Maicii Domnului. Multe dintre ele sunt consemnate, în arabă, franceză, engleză şi germană, cu markerul, pe zid.
Statuia de un alb imaculat
Cu chipul ei de un alb imaculat şi plin de smerenie, de o remarcabilă gingăşie şi puritate sufletească, statuia Maicii Domnului domină covârşitor de la înălţimea măreţiei fireşti a muntelui pe care se află, aşteptându-i pe toţi cei care au nevoie de ajutorul său cu braţele întinse.
La picioarele „Doamnei Libanului”, o minunată panoramă se deschide către Marea Mediterană, ce se arată ca o întindere nesfârşită. Harissa coboară domol spre luciul mării de azur. Albastrul imaculat al cerului, verdele de smarald al Mediteranei şi razele fierbinţi ale soarelui dau un plus de pitoresc acestui loc numit Jounieh.
Blocurile înalte, hotelurile, cu multe etaje, impresionează şi completează peisajul plin de măreţie pe care îl oferă Harissa, desfătând privirea. O încântătoare privelişte pe care este imposibil să nu doreşti a o revedea!
Se spune că în timpul războiului civil statuia Maicii Domnului şi-a schimbat poziţia, îndreptându-se cu faţa (şi mâinile întinse) spre Beirut, desigur este vorba despre o legendă, dar, ca orice legendă, are şi un sâmbure de adevăr... deoarece în scurt timp războiul s-a încheiat, în mod absolut miraculos.
Vacanţă de vis
În acest peisaj încântător, poţi petrece o vacanţă de vis, îmbinând momentele de relaxare de pe înălţimea Harissei cu cele de pe întinsul plajelor Mediteranei dar şi cu cele de reculegere şi rugăciune în capelă sau la picioarele statuii „Doamna Libanului”.