Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Emoţiile primei transmisiuni
În seara zilei de 17 aprilie 1998, când Radio TRINITAS a emis pentru prima dată, la Catedrala mitropolitană din Iaşi se afla un reporter care prelua legătura din studio, spunându-le stângaci credincioşilor ce avea să se întâmple peste câteva momente. Arhidiaconul Nicolae Dima, astăzi consilier patriarhal, directorul Televiziunii TRINITAS a Patriarhiei Române, ne-a mărturisit că prima transmisiune în direct la Radio TRINITAS a fost şi "deosebit de emoţionantă şi deosebit de frumoasă. Îmi amintesc de sentimentul pe care l-am avut prima dată la emisia de probă a postului de radio care difuza în perioada aceea de probă cântări religioase pe care le ascultasem înainte pe un CD, de multe ori. Erau aceleaşi cântece, dar sunau cu totul diferit. Sentimentul pe care l-am avut atunci când mi-am dat seama că ceea ce se aude nu este din înregistrare, ci din emisia de radio, a fost cu totul special. Am ştiut atunci că Biserica a dobândit o voce, un glas foarte sonor prin care putea în sfârşit să se facă auzită cu mult mai multă lejeritate decât înainte, cu mult mai multă eficienţă. Prima transmisiune de la Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba Prohodului, a fost o continuare a acelei stări pe care am avut-o la început şi sunt sigur că am făcut nenumărate greşeli în acea primă transmisiune, dar care probabil au fost scuzate de puţinii noştri ascultători din acea seară".
Pentru tinerii de atunci, care s-au adunat pentru a pune pe picioare un proiect iniţiat de Patriarhul României de astăzi, PF Părinte Daniel, Radio TRINITAS era o mare provocare, dar pentru Biserică, un proiect vital. "Îmbunătăţirea a venit pe parcurs, iar minunata şcoală de presă care a fost Radio TRINITAS a avut efecte bune şi pentru activitatea anilor de mai târziu, şi pentru celelalte instituţii de presă pe care Biserica le-a înfiinţat ulterior. S-a mizat foarte mult pe energia tinerilor, cei mai mulţi erau studenţi, la Teologie, dar şi la alte facultăţi. Nu vârsta tinerilor conta atunci, ci marele lor entuziasm. Realmente a fost mare şi a ţinut loc de experienţă, de exerciţiu şi aşa mai departe. Radio TRINITAS rămâne o pasiune şi o amintire puternică pentru toţi cei care au lucrat aici."