„Grădina de mozaic” a Mănăstirii „Sfânta Maria”- Techirghiol din judeţul Constanţa, stavropighie
Familia de la Centrul de Copii Găvana
Fenomenul abandonului sau neglijării copilului este unul greu de înţeles, însă toată această greutate o poartă copiii. Părăsirea de către părinţi afectează în mod profund dezvoltarea lor sufletească, iar efectele se văd de-a lungul vieţii, când copilul, din cauza traumelor, are atitudini agresive, se interiorizează şi îşi formează o lume a lui, în care se simte iubit şi în care se poate sustrage atunci când nu mai poate suporta realitatea.
Formarea unei lumi paralele este dăunătoare acestor copilaşi părăsiţi, de aceea şi grija care trebuie arătată copiilor este nevoie să fie una deosebită, deoarece neancorarea lor în lumea reală are repercusiuni grave asupra pregătirii pentru viaţă şi pentru interacţiunile sociale. Conştienţi de responsabilitatea aceasta, asistenţii sociali, nişte oameni mărinimoşi, îşi sacrifică preţiosul timp petrecut în familie pentru a depune eforturi neîntrerupte spre a fi mai aproape de copiii care nu au o familie. Ca nişte albine adună şi dăruiesc cele bune şi frumoase acestor copii care se confruntă cu multe lipsuri materiale, dar mai ales goluri sufleteşti. În felul acesta, asistentul social le devine mamă şi tată şi i se frânge inima când trebuie să dea explicaţii unor copilaşi inocenţi de ce părinţii lor trupeşti nu sunt alături de ei, că nu sunt ei de vină, sau să le dea răspunsuri la diferite întrebări, precum: "Eu de ce nu am?". Greutăţile mai mari, mărturiseşte pr. Decebal Floroaica, directorul Centrului de Plasament DGASPC Argeş, apar în momentul întâlnirii cu diferiţi părinţi care nu doresc nici măcar să-i viziteze, să-i îmbrăţişeze sau să-i sărute. Tocmai pentru a plini această lipsă a interesului şi dragostei părinţilor, pr. Decebal Floroaica a dorit ca prin activităţile din cadrul Centrului de tip familial Găvana III să-i facă pe copii să se simtă ca într-o familie, să se bucure de un mediu cât mai firesc şi mai apropiat de familia naturală. "Centrul de Plasament Găvana III a luat fiinţă iniţial în 2002 ca centru de servicii pentru copiii cu handicap, apoi, printr-un proiect de mare succes, am integrat aceşti copii în familii-substitut şi din toţi cei 24 de copii am rămas fără nici un copil. Totuşi, îi reevaluăm în fiecare an, iar rezultatele sunt foarte bune, fiindcă ei s-au adaptat şi li s-a schimbat forma de handicap, integrându-se astfel în societate. În prezent, avem 44 de copii normali, proveniţi din familii defavorizate, din familii în care s-au înregistrat cazuri de violenţă domestică sau neglijaţi, şi încercăm pe cât se poate să le oferim, pe lângă cele necesare traiului zilnic, ei fiind în sistem rezidenţial, o educaţie formală şi non-formală cu ajutorul căreia să-şi dezvolte abilităţi şi deprinderi în vederea integrării sau reintegrării în familie şi pe plan socio-profesional", a precizat pr. Decebal Floroaica, directorul Centrului de Plasament DGASPC Argeş.
"Dacă îi sprijini şi le redai încrederea în sine, reuşesc"
În cadrul acestui centru de plasament, o atenţie deosebită li se acordă nu numai copilaşilor, ci şi tinerilor majori, care nu mai urmează o formă de învăţământ. Astfel, se depun eforturi pentru a li se găsi locuri de muncă în funcţie de calificarea fiecăruia sau de cerinţele pieţei de muncă, pentru ca la împlinirea celor 18 ani să nu părăsească sistemul de protecţie oricum, ci să aibă o şansă. "Mă bucur fiindcă alături de colegii şi partenerii mei am realizat un miniproiect prin care tânărul care părăseşte sistemul de protecţie să fie ajutat cât se poate de mult şi, de asemenea, să fie monitorizat. În acest fel avem rezultate foarte bune, copii premianţi la şcoală, tineri care sunt la facultate, la master şi care primesc burse, tineri cărora le-am găsit familiile şi am reuşit să-i trimitem la părinţii lor în Spania sau Franţa. Sunt copii de înaltă ţinută şi dacă îi sprijini şi le redai încrederea în sine, reuşesc să îşi depăşească propria condiţie şi să devină oameni de bază ai societăţii, oameni de care avem nevoie. O altă reuşită a noastră este o fată care a plecat din sistemul de protecţie şi care a ajuns în SUA, la o firmă de IT. Pentru că nu ne-a uitat, ne trimite anual bagaje cu încălţăminte şi îmbrăcăminte, pentru că ea ştie cum e să trăieşti într-un centru de plasament, cu multe lipsuri", a mai spus pr. Decebal Floroaica.
Cu ajutorul Consiliului Local Argeş şi al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului se construieşte în incinta Complexului de servicii comunitare "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" din Piteşti un aşezământ care are prevăzut la demisol o cantină socială, prima de acest gen din oraş, momentan paraclis, iar deasupra un lăcaş de cult, cu hramurile "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi "Sfântul Vasile cel Mare", care să subvenţioneze viitoarele activităţi sociale ale cantinei sociale şi dezvoltarea asistenţei sociale pentru cel puţin 200 de persoane. În prezent, sunt ajutate zilnic, în sistem catering, 30 de persoane aflate pe stradă, fără adăpost, şi care sunt consiliate pentru a renunţa la viaţa de pe străzi şi să fie utile societăţii. "Sperăm să obţinem sponsorizările necesare pentru ca până în iarnă să ne mutăm sus cu slujbele religioase, iar la demisol să rămână cantina socială pentru cele 30 de persoane, care beneficiază în prezent de hrană în sistem catering, adică hrana le-o punem în caserole. Tocmai de aceea am dori ca odată cu venirea anotimpului geros să putem să le oferim şi un spaţiu călduros", a spus pr. Decebal Floroaica.
Tot în acest complex se află şi Centrul de Zi al DGASPC Argeş, unde sunt găzduiţi copiii. La parter se află bucătăria, sala de mese, la etajul I, două camere mari cu câte zece paturi, sălile de predare, cabinetele medicale, iar la etajul II se află opt module garsoniere unde locuiesc câte doi copii, care beneficiază de bucătărie, loc de dormit şi cameră de zi proprie.
Acesta este locul în care copiii învaţă să interacţioneze şi să relaţioneze, unde îşi recapătă încrederea în sine, unde îşi vindecă inimile rănite şi sufletele întristate, datorită unor oameni care se jertfesc pe sine şi timpul petrecut între cei dragi pentru a face cunoscut izvorul dragostei şi puterii lor din fiecare zi, iubirea jertfelnică şi milostivă a Domnului Iisus Hristos.