Într-o perioadă dominată de campania pentru Palatul Cotroceni, ne-am îndreptat și noi pașii într-acolo. Fără pretenții, însă, pentru funcția supremă în stat, căci ținta noastră era Muzeul Național Cotroceni, aflat în aceeași incintă cu Administrația Prezidențială, în a cărei subordine se află. Un muzeu încărcat de istorie, dar și de artă, în care spațiile de expunere sunt la fel de admirabile ca exponatele din interiorul lor.
Festivalul de toacă de la Victoria, la a zecea ediţie
În fiecare an, la începutul lunii iulie, zeci de copii din majoritatea judeţelor ţării, din diaspora, dar şi din alte Biserici Ortodoxe, participă timp de trei zile la cel mai important festival de toacă din România. Ajuns la a X-a ediţie internaţională, Festivalul de toacă şi clopote de la Victoria a adunat în acest an peste 80 de copii şi 40 de preoţi şi însoţitori.
Aşezat la poalele Munţilor Făgăraş, în judeţul Braşov, oraşul Victoria este în fiecare an, în perioada 7-9 iulie, capitala mondială a cântecului de toacă şi clopote. Înrădăcinat într-un eveniment care a debutat pe plan local în 1995, la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din oraş, când tinerii şi copiii din Parohia Victoria 2 au arătat un interes şi o dragoste nemăsurate pentru bătutul toacei, festivalul a căpătat în aceşti ani un prestigiu internaţional. În fiecare an, copiii de grădiniţă şi de gimnaziu îşi reprezintă cu mândrie zona din care provin, îmbrăcând costumele populare specifice comunităţilor în care s-au născut. Aşa cum se cade unui festival organizat în tinda Bisericii, înainte de concursul de bătut toaca şi clopotele, are loc în centrul oraşului braşovean o frumoasă paradă a costumelor populare.
La slujba Vecerniei de luni seara, copiii şi însoţitorii au avut posibilitatea să-şi cunoască mai bine confraţii şi să le povestească mai multe despre trecutul şi vrednicia oamenilor din zonele reprezentate.
În acest an, peste 80 de copii s-au înscris la concursul de bătut toaca, dar şi la cel de bătut clopotele. Câţiva copii din Biserica Ortodoxă a Bulgariei, precum şi din parohiile ortodoxe române din Italia şi Ungaria au venit în acest an la Victoria pentru a se alătura fraţilor din ţară în a-L cinsti pe Dumnezeu prin glasul toacei şi al clopotelor. Ca şi în anii trecuţi, s-a observat evoluţia în prestaţia tinerilor cu experienţă la acest festival, dar şi emoţiile debutanţilor.
Concursul a avut loc în biserica amintită, în prezenţa Preasfinţitului Andrei Făgărăşeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a protopopului de Făgăraş 2, pr. Ion Tărcuţă, a juriului de specialitate format din preoţi şi maici de la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Cârţişoara, judeţul Sibiu, precum şi a celor peste 40 de preoţi şi părinţi însoţitori. Copiii s-au întrecut în a oferi momente de măiestrie în bătutul toacei, iar câţiva dintre ei au încântat auditoriul cu pricesne şi poezii religioase.
Premii şi diplome
Organizatorii au oferit premiile I, II şi III pentru fiecare categorie de vârstă şi diplome de participare pentru toţi concurenţii. De asemenea, toţi copiii au primit cărţi de rugăciune, iconiţe şi dulciuri. „La această ediţie a festivalului nostru au fost reprezentate 30 de judeţe ale ţării. Am avut copii foarte bine pregătiţi şi ne dăm seama că s-au făcut progrese în toţi aceşti ani. Copiii vin de câţiva ani la festival, iar în timpul anului merg la mănăstiri pentru a învăţa mai bine să bată toaca şi clopotele. Cu siguranţă această predică a toacei pe care ei o rostesc în aceste zile la Victoria nu o vor uita niciodată“, ne-a spus pr. Octavian Smădu de la biserica unde a avut loc festivalul.
Festivalul se încheie cu pelerinaje la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, la alte aşezăminte monahale din zonă, dar şi cu drumeţii şi excursii la câteva dintre obiectivele turistice din zonă.
Pentru mulţi dintre elevii participanţi, ediţia din acest an a fost primul concurs din viaţa lor. În acelaşi timp, această experienţă este pentru toţi copiii un moment de care îşi vor aduce aminte toată viaţa. „Particip pentru prima oară la acest festival şi îmi place foarte mult. Am învăţat să bat toaca la biserică, la catehezele ţinute de părintele protopop Nicolae Crăciun“, ne-a spus Vasile Cernescu din judeţul Iaşi. „Sunt a doua oară la acest concurs şi am învăţat să bat toaca de la părintele Constantin Ştefan. La biserică mă simt într-o altă lume, iar aici la Victoria este foarte frumos, un loc unic în ţară“, ne-a spus un participant din judeţul Botoşani.