Pe 14 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului. Pentru noi, românii, această sărbătoare are o importanță specială, deoarece el a propovăduit Evanghelia și
Filantropie şi cultură la parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ - Titan din Bucureşti
Parcul „Intreprinderea Optică Română“ (IOR) din Bucureşti este împodobit, de câţiva ani, cu o frumoasă biserică din lemn, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“. Construită în perioada 1994-1996, lăcaşul de cult a fost o necesitate pentru credincioşii din zonă, lucru înţeles şi mai bine astăzi, având în vedere comunitatea de credincioşi care s-a închegat în parohie. Întâlnim aici oameni care, pe lângă credinţa statornică şi trăirea duhovnicească, susţin parohia în toate activităţile ei.
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ - Titan din Bucureşti se remarcă prin activităţile pe care preotul paroh, împreună cu cei apropiaţi bisericii, le organizează. Solidaritatea şi spiritul practic al enoriaşilor s-a văzut încă de la înfiinţarea parohiei, când s-a construit biserica, unică în felul ei prin arhitectura în stil maramureşean. De atunci şi până astăzi, cele 1.500 de familii ale parohiei, găsesc la biserica lor un loc unde, pe lângă asistenţa religioasă, primesc şi alte beneficii.
Meditaţii gratuite pentru 120 de elevi
Pe lângă slujbele obişnuite oficiate de preotul paroh, Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ găzduieşte şi o serie de activităţi sociale. În spaţiile amenajate în podul bisericii, 120 de elevi din clasele I-XII primesc în fiecare an meditaţii gratuite la principalele discipline studiate. „Sunt 30-40 de profesori care vin aici sâmbăta şi duminica pentru a oferi meditaţii gratuite. Prin aceste cursuri, copiii şi-au susţinut principalele examene, câţiva ajungând şi studenţi. O parte s-au întors pentru a oferi şi ei meditaţii gratuite“, ne-a arătat pr. Niculcea.
Cabinet medical şi consultanţă juridică
În parohia bucureşteană există şi un cabinet medical, cu aparatură modernă, în valoare de 28.000 de dolari, achiziţionată în 1998. Cabinetul este în curs de amenajare într-o garsonieră din parohie şi va avea destinaţie social-filantropică. Există în parohie chiar şi un cabinet juridic, unde 4-5 avocaţi oferă consultanţă juridică gratuită persoanelor nevoiaşe. Acestea se fac numai la cererea persoanelor respective şi după analiza cazurilor.
Ajutor pentru săraci
În activităţile social-filantropice preotul paroh este ajutat şi de doamna preoteasă, care este şi asistenta socială a parohiei. „Există o anexă a unui spital din apropiere unde sunt internaţi copii bolnavi de SIDA. Aici, doamna preoteasă merge periodic şi ţine ore de religie, oferind şi un mic ajutor după posibilităţi“, adaugă pr. Niculcea. Câteva dintre familiile sărace din parohie primesc periodic şi alimente sau alte ajutoare. Copiii unei familii primesc chiar zilnic masa din partea parohiei.
Adunarea surzilor
În fiecare sâmbătă, 30 de surzi vin la biserica parohiei, unde primesc alimente, haine, ajutoare şi, cel mai important, cântăreţul bisericii le citeşte, în limbajul mimico-gestual, Evanghelia de a doua zi. Nu lipsesc nici micile comentarii, discuţiile şi alte activităţi. Pentru ei, parohia publică şi o foaie parohială, numită „Effata“, în care au Evanghelia zilei şi comentariul acesteia. „În general, toate aceste activităţi le desfăşurăm după ce analizăm foarte bine cazurile şi oferim ajutor după posibilităţi“, ne-a declarat pr. Niculcea.
Pelerinaje la mănăstiri
A devenit o tradiţie la parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ ca în fiecare an să se organizeze pelerinaje la marile mănăstiri din ţară. Preţurile sunt foarte mici, acoperind doar cheltuielile de transport. Beneficiarii sunt credincioşii parohiei, care doresc să viziteze cele mai mari leagăne de spiritualitate din România.
Librăria parohiei
Una dintre cele mai importante realizări misionare ale parohiei bucureştene este o librărie parohială, de unde credincioşii au posibilitatea să-şi cumpere cărţi de spiritualitate creştină la preţ de editură, fără comision. „Activitatea aceasta este una misionară şi o consider o prelungire a predicii“, ne-a spus parohul bisericii, pr. Adrian Niculcea. Înfiinţată din 1996, Librăria „Sf. Ioan Teologul“, aşa cum se numeşte ea, a primit de curând şi o clădire proprie în curtea bisericii. Chiar şi vânzarea se face benevol, de femeile din Comitetul parohial.
Cercuri de teologie şi alte activităţi culturale
Nu doar activităţile social-filantropice sunt prioritare la parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Bucureşti“. Spaţiile amenajate la biserica parohială folosesc şi întâlnirilor culturale. Astfel, în prima duminică a fiecărei luni, au loc cercuri de teologie, la care participă intelectuali, profesori, medici pentru a dezbate diverse probleme legate de credinţa ortodoxă şi chiar de filosofie. „Cred că avem în jur de 15 persoane care vin şi discută ceea ce vor, în prezenţa mea“, ne-a explicat pr. Niculcea. Cercul de teologie are şi o revistă, numită „Euxinia“, unde membrii cercului publică cele mai frumoase gânduri.
Cenaclu literar
Printre celelalte activităţi culturale desfăşurate la parohia din Titan, amintim şi Cercul de pictură, adresat în special tinerilor, care au beneficiat în trecut şi de o sală de informatică, cu calculatoare în valoare de 7.000 de euro. Şi copiii beneficiază de cursuri de pictură sub îndrumarea pictorului Tatiana Nechita. Dar poate cea mai importană activitate culturală a parohiei este Cenaclul literar „Biserica din lemn“. El adună oamenii de cultură din parohie, care discută, îşi publică creaţiile în revista cenaclului, ce poartă acelaşi nume.