Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Frumuseţea creaţiei zugrăvită în mozaicurile unei stavropighii patriarhale
Atunci când paşii te poartă către biserica nouă a Mănăstirii „Sfânta Maria”-Techirghiol, zidurile rampelor de acces te întâmpină cu mozaicuri inspirate din Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament. După o lucrare de aproape cinci ani, pictorii mozaicari Anca şi Alexandru Costenco au realizat, cu binecuvântarea şi sub atenta îndrumare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, un traseu iniţiatic din mii şi mii de tessere cu laitmotivul apei. Povestea începe cu zilele Creaţiei, când „Duhul lui Dumnezeu Se purta pe deasupra apelor” (Facerea 1, 2), şi se încheie cu minunile săvârşite de Mântuitorul Hristos, Căruia „şi vântul şi marea I se supun” (Marcu 4, 41). O adevărată lecţie deschisă de religie, atrăgătoare pentru copii şi revelatoare pentru maturi, în care măiestria culorilor îmbie la contemplarea frumuseţii Creatorului.
Acum trei ani, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sfinţea, în contextul sărbătorii Centenarului Marii Uniri, biserica nouă de zid, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Sfântul Cuvios Teoctist” şi „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”, ultimele două întru pomenirea celor doi Întâistătători-ctitori ai aşezământului monahal. Astăzi, pelerinii care se îndreaptă către mare cerându-I lui Dumnezeu sănătate sufletească şi trupească îşi desfată privirile cu adevărate tapiserii zidite în piatră în grădinile casei Sale de la Techirghiol.