„Grădina de mozaic” a Mănăstirii „Sfânta Maria”- Techirghiol din judeţul Constanţa, stavropighie
Frumusețea ortodoxiei românești la Pavia
Aflat în nordul Italiei, în regiunea Lombardia, la 30 de kilometri sud de Milano, orașul Pavia a devenit casă pentru sute de români veniți în Peninsulă pentru o viață mai bună. Istoria înființării Parohiei Ortodoxe „Sfinții Români” din Pavia este una interesantă și începe cu aproape 20 de ani în urmă. Comunitatea românilor de aici păstrează identitatea de credință și neam prin participarea la slujbele Bisericii, dar și prin activitățile culturale întreprinse de membrii ei.
Era în perioada anilor 2000-2001 când, mergând la slujba de duminică la biserica din Milano, unde slujea părintele Traian Valdman, acolo s-au cunoscut mai multe familii de români care locuiau și munceau în Pavia. Ei mergeau la Milano fiindcă era biserica cea mai apropiată, aici își puteau boteza copiii și primi binecuvântarea de a întemeia familii prin oficierea Tainei Sfintei Cununii. Nu peste mult timp, membrii comunității românești din Pavia au dorit înființarea unei noi parohii, chiar în Pavia. Inițiativa a avut-o Ana Rusu, care a și pornit să strângă semnături, iar în 2004 au primit aprobarea pentru ridicarea bisericii în care se roagă azi românii din Pavia, paroh fiind numit atunci preotul Nicolae Popa.
Omul sfințește locul
Lucrările desfășurate pentru ca biserica să arate cum se înfățișează ea astăzi nu au fost ușoare... Părintele Nicolae Popa a fost cel care a coordonat totul. Dan Teodorescu, unul dintre enoriașii vechi ai parohiei românești din Pavia mărturisește: „Imediat ce am găsit Biserica Ortodoxă Română din Pavia m-am bucurat că l-am întâlnit pe părintele Nicolae Popa, care ne-a prezentat lucrările făcute și proiectele pe care intenționa să le realizeze în perioada imediat următoare.
Părea greu de crezut că se pot face toate într-un orizont apropiat. Vorbea despre cumpărarea bisericii, terminarea picturii, repararea acoperișului, schimbarea ușilor, construirea unei noi catapetesme sculptate cu un model original care să arate italienilor măreția, frumusețea și bogăția Ortodoxiei și a specificului național românesc.
După foarte puțin timp am înțeles că el deschidea drumul și aștepta ca restul enoriașilor să facă fiecare câte ceva, după voia și putința fiecăruia (dând oricui posibilitatea să fie pomenit la «cei ce iubesc podoaba casei Tale».
În particular am văzut un pictor, un poet și un preot cu multă sensibilitate și umor, dar și ferm față de cele ce strică sufletul și plin de dorința de a ajuta pe fiecare. Dacă treceam întâmplător prin Pavia și deschideam ușa bisericii, îl găseam ba pictând, ba spovedind, ba făcând curățenie, ba refăcând ceva care i se părea că nu era bine făcut.
M-a surprins când am văzut că se ruga în timpul zilei, în afara slujbelor, pentru fiecare despre care știa că are dificultăți, vedeam că era preocupat de problemele duhovnicești și de viață ale celor din jurul lui și nu se menaja, în ciuda vârstei sale. În ultima perioadă am văzut aproape toate lucrările despre care vorbea terminate și am înțeles că toate s-au putut face cu credință, muncă și rugăciune.”
La 27 iunie 2009 s-a făcut târnosirea bisericii în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi a Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, care au slujit alături de un sobor de 20 de preoți.
Slujirea Bisericii, o vocație mai puternică decât orice altă preocupare
Povestea preotului Adrian Tordai, actualul paroh al bisericii cu hramul „Sfinții Români” din Pavia, este, de asemenea, una impresionantă. Terminase Facultatea de Teologie Ortodoxă în țară, dar nu reușise să se hirotonească, nefiind căsătorit la acea vreme. Așa că a plecat la muncă în Italia în 2003 și s-a stabilit într-un sat, Vistarino, situat la 12 kilometri nord-est de Pavia. Doi ani a mers la biserica unde slujea părintele Traian Valdman, la Milano, iar mai apoi la Pavia. Cunoștea bine rânduiala bisericii, așa că a putut foarte ușor să fie cântăreț la slujbele care se țineau aici duminica.
În 2006 s-a căsătorit, iar soția lui a venit și ea în Italia. Au apărut copiii, trei la număr, primul botezat la biserica din Pavia, iar ceilalți doi la Lodi, unde se mutase familia Tordai în 2008. Cu toate că avea un serviciu bun, în sufletul lui, Adrian simțea că nu împlinește totuși voia lui Dumnezeu. Nu avea liniște interioară și, deși își luase gândul de la preoție, regretul că nu-i poate sluji lui Dumnezeu îl măcina zi și noapte. Astfel, în martie 2016 a mers la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei de la Roma, a vorbit cu Preasfințitul Părinte Siluan și a dat examenul de capacitate preoțească. După un an, la 5 februarie 2017 era hirotonit diacon la parohia ortodoxă a românilor din Lodi. Preoția a primit-o câteva luni mai târziu pentru biserica Parohiei Brescia 1, unde a slujit cu părintele protopop Nicolae Cazacu.
În ajunul Nașterii Domnului anului 2017 au fost puse bazele parohiei din localitatea Stradella. Aici, cu multă răbdare și jertfă a reușit cu ajutorul lui Dumnezeu să apropie de biserică comunitatea românească, încât mulți conaționali au primit sprijin material și spiritual.
Sprijin pentru copiii cu cancer din România
Anul trecut în toamnă, părintele Adrian a fost numit paroh la Pavia de către Preasfințitul Atanasie de Bogdania, pentru a duce mai departe munca depusă de fostul preot, Nicolae Popa, trecut la Domnul. A fost înființată o școală catehetică pentru elevii români de nivel primar și gimnazial. Părinții aduc săptămânal copiii vineri seara și sâmbătă la cateheză, dar întâlnirile și activitățile nu se reduc la însușirea învățăturii de credință. Iar beneficiari sunt și cei cu vârste mai mari.
Părintele Tordai spune că anul acesta, la 9 iunie, în cadrul etapei naționale a Festivalului Bucuriei, organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei la Lopiano (Firenze), tinerii din Pavia au ocupat locul 1 la campionatul de fotbal, grupa de vârstă 15-19 ani.
Românii din Pavia nu au uitat însă nici de frații lor din țara-mamă. În regiunea Lombardia sunt multe spitale care au secții de oncologie pediatrică, printre care San Matteo (Sfântul Matei) și Gesu Bambino (Iisus-copil). Aici sunt tratați mulți pacienți copii veniți din România, care pentru a beneficia de tratament trebuie să intre în posesia cardului de sănătate al regiunii Lombardia. Acest lucru se realizează prin intervenția enoriașilor care îi primesc pe părinții micuților suferinzi, ajutându-i să-și găsească de muncă în zonă pentru ca, mai apoi, ei să intre în posesia acestui card.
„Aici l-am găsit pe Dumnezeu”
Am ajuns cu soția mea în Italia, la Pavia, în anul 2005, cu speranța unui trai mai bun. Doi ani mai târziu ni s-a născut primul nostru copil, Narcis-Constantin. Trebuia să-l botezăm și așa am aflat de Biserica „Sfinții Români”. De atunci am început să mergem regulat la biserica noastră. Relația mea cu Dumnezeu era înainte una superficială. În inima mea se amestecau dorințele de înavuțire, pământești și trecătoare. Dar intrând în biserică, atunci la botez, dar și după aceea, ascultând glasul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am simțit cum sufletul meu s-a eliberat de goana aceea nebună după bani. Sunt fericit că l-am găsit pe Dumnezeu și că întreaga mea familie participă acum duminica la Sfânta Liturghie. Copiii mei, căci acum ei sunt trei la număr, chiar mă întreabă în timpul săptămânii: „Tati, astăzi de ce nu mergem la biserică?”, povesteşte Constantin Lucian Coșovăț.