Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Generaţii diferite pentru o viaţă mai bună
Lângă biserica închinată Sfinţilor Arhangheli din cartierul bucureștean Ghencea, păstorită de părintele Ştefan Stanciu, este situată clădirea care adăposteşte lucrarea iubitoare de săraci şi străini a credincioşilor din această parohie. Asociaţia „Sfântul Arhidiacon Ştefan” are peste zece ani de activitate şi în acest răstimp a devenit mai puternică şi poate ajuta din ce în ce mai multe persoane, nu doar din proximitatea Parohiei Parc Ghencea, ci şi din alte cartiere ale sectorului 6. Copiii şi vârstnicii se întâlnesc aici pentru o cooperare frumoasă din care are de câştigat toată lumea. Copiii primesc înţelepciune de la vârstnici, iar cei din urmă, voioşie şi zâmbete pentru ajutorul acordat din inimă bună.
Am ajuns la sediul asociaţiei în săptămâna cea mai geroasă din această iarnă. Cu toate acestea, oamenii veneau nu doar să-şi ia porţia de mâncare la pachet, dar şi să participe la diferite activităţi culturale, împreună cu copiii. Cei mici vin în căsuţa de lângă biserică în două schimburi, în funcţie de orarul de la şcoală. Ei sunt ajutaţi să-şi facă temele şi au parte de clipe frumoase, jocuri; pictează, colorează, cântă, recită poezii şi învaţă de la cei mai mari. În afară de aceasta ei primesc şi hrană caldă în sala de mese, situată la parterul imobilului asociaţiei.
Doamna Maria Miruna Nistor, manager de proiect al Asociaţiei „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, ne-a prezentat pe scurt care sunt activităţile curente ale centrului pe care-l conduce. Astfel, abia se „schimbase tura” copiilor, pentru că cei mai mari, care au ore după masă, plecaseră la şcoală, iar ceilalţi veniseră şi mâncau. Ei urma să-şi facă temele împreună cu cele două doamne pedagoge, angajate ale asociaţiei, dar şi cu voluntarii care ajută la activităţile de zi cu zi. Copiii sunt în general din parohie, dar şi din alte părţi ale sectorului, trimişi de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6. Ei provin din familii defavorizate din punct de vedere socioeconomic şi, dacă nu ar avea ajutor, probabil că nu ar putea frecventa şcoala, din cauza lipsei de haine sau de rechizite. Asociaţia oferă servicii pentru 50 de copii, care primesc rechizite pentru şcoală, produse de igienă corporală, îmbrăcăminte şi încălţăminte, donate de enoriaşii parohiei. Copiii au posibilitatea să câştige şi o bursă lunară, acordată pe diferite criterii (învăţare, comportament, ajutarea colegilor). Programul de burse, rechizitele şi produsele de igienă sunt achiziţionate în parteneriat cu fundaţia „United Ways Romania”, cu care asociaţia cooperează de mai multă vreme.
Ajutor şi bucurie pentru persoanele vârstnice
100 de adulţi din parohie sau din alte părţi ale sectorului iau zilnic pachete de la cantina asociaţiei. Dosarele sociale au fost preluate inclusiv de la DGASPC Sector 6 şi toate vor fi monitorizate de către doamna Ioana Andreica, asistent social, angajat al asociaţiei. Adulţii primesc, la cerere, haine din cele donate de comunitate. Acum, asociaţia este în căutare de cizme de damă, măsura 40, care se găsesc mai greu. În fiecare vineri, doamna Gabriela Colţatu, asistentă medicală, le verifică tensiunea persoanelor vârstnice, glicemia, vorbeşte cu ei despre tratamentul medicamentos pe care îl urmează. Hrana pentru adulţi este, de asemenea, achiziţionată în cooperare cu fundaţia amintită, dar şi din fondurile Consiliului Local al Sectorului 6, unde asociaţia depune anual solicitare de subvenţionare. Pe lângă aceasta, asociaţia face parte din programului Patriarhiei „Masa bucuriei”, prin care primeşte alimente cu temen scurt de valabilitate de la unele supermarketuri. Astfel, din aceste fonduri copiii şi bătrânii beneficiază de masa oferită de asociaţie. Atunci când fondurile de la consiliul local întârzie, asociaţia foloseşte banii adunaţi din virarea de către unii contribuabili a celor 2% din impozitul pe venitul global.
Clubul seniorilor îi ajută pe copii
Pe lângă cele două programe despre care am vorbit mai sus, asociaţia mai are un program de reinserţie socială a persoanelor de vârsta a treia în cadrul Clubului seniorilor, unde sunt înscrise 21 de persoane singure, care au nevoie acută de a socializa. Aceste persoane vin de trei ori pe săptămână la asociaţie şi participă la diferite activităţi. Vineri, 29 ianuarie, ei au mers la o piesă de teatru, prin bunăvoinţa scriitoarei Maria Marin. În fiecare vineri, Clubul seniorilor este implicat într-un program intergeneraţional, când desfăşoară activităţi împreună cu copiii de la after-school. Proiectul se numeşte „Puternici împreună!”.
Doamna Maria Talpeş, în vârstă de 62 de ani, care beneficiază de programele asociaţiei, ne-a spus că este din parohie şi vine la toate programele pentru seniori. „Îmi place că socializăm. Voluntarii învaţă de la noi şi noi învăţăm uneori chiar de la copii. Am făcut concursuri de dicţie şi am luat locul 2 la concursul «Vrei să fii milionar». Ţin diploma acasă şi îmi amintesc cu bucurie de acele momente”, ne-a mai spus doamna Talpeş.
Bucurie şi speranţă în ochii copiilor
La demisolul clădirii asociaţiei, într-o cameră încăpătoare şi foarte frumos amenajată, în bănci ca de şcoală, am găsit aproape treizeci de copii care participă la programul „Şcoală după şcoală”. Copiii, de diferite vârste, dar majoritatea din ciclul primar, pentru că terminaseră orele de dimineaţă, luaseră deja masa de prânz şi făceau împreună cu institutorii, pr. Ştefan Damian şi voluntarii, planul pentru ziua respectivă. Ei urma să-şi facă temele, să picteze şi, pentru că era vineri, să coopereze cu seniorii în nişte activităţi educative şi instructive. Părintele Ştefan, coordonatorul clubului copiilor, ne-a spus că în decursul lunii ianuarie s-au desfăşurat mai multe activităţi, dintre care a amintit concursul intergeneraţional de tip „Vrei să fii milionar” și „Masterchef”, concursuri de şah, scrabble, vizite la muzee şi în parcuri. Astfel, copiii au vizitat, împreună cu seniorii, Muzeul Naţional al Ţăranului Român. În cadrul „Cafenelei publice” este un proiect în care seniorii şi copiii discută şi vin cu propuneri pentru anul care urmează. O lună din an va fi dedicată curăţeniei într-o zonă din sectorul 6. Participanţii vor curăţa o stradă şi vor planta copaci.
Vorbind cu câţiva copii, am aflat cum le foloseşte acest program şi ce le place cel mai mult atunci când vin la Asociaţia „Sfântul Arhidiacon Ştefan”. Maria Francisca, din clasa a II-a, ne-a spus că îi place la asociaţie să-şi facă temele şi să se joace. Şi-a făcut o prietenă acolo, împreună cu care se joacă cel mai mult, mai ales în spatele clădirii, când vremea este bună. Lui Marian, din clasa a VIII-a, de la Şcoala 311, îi place să interacţioneze cu copiii şi să-şi facă temele. Despre convorbirile cu persoanele vârstnice, Marian ne-a spus: „Au loc schimburi de păreri despre interesele personale, din care unele mă ajută mult. Spre exemplu, pot învăţa să nu repet greşelile altora, cum ar fi să nu îmi las prietenii la greu, adică să-i ajut”. Marian mi-a mai povestit că a fost, împreună cu alţi copii şi cu adulţii, la Muzeul Tehnic din Parcul Carol, iar după vizitarea muzeului, toţi au intrat la o cafenea, unde şi-au împărtăşit impresiile vizitei şi au vorbit despre ceea ce au făcut în zilele anterioare la sediul asociaţiei. Fiind mai mare, el îi ajută pe copiii mai mici să-şi facă temele la matematică, română şi istorie. Laura Maria, din clasa a IX-a la Colegiul Economic „Viilor”, care este acum voluntar, dar a fost timp de mai mulţi ani beneficiara programelor asociaţiei, vine în continuare să ajute mai ales la concursuri. Își aminteşte că aici şi ea își făcea temele cu voluntarii, atunci când era la gimnaziu, de aceea a ales să devină voluntar, la rândul ei.