Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Grijă pentru viitorul copiilor în Deva și Hunedoara
Abandonul școlar rămâne o problemă socială greu de gestionat. Potrivit unor studii UNICEF, în România, unul din cinci elevi, cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani, abandonează studiile. În 2014, rata abandonului școlar a fost de 18,5 la sută. Se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Printre județele care se confruntă cu un asemenea fenomen se numără și Hunedoara. Iată de ce Episcopia Devei și Hunedoarei s-a implicat în parteneriate cu școala și cu autoritățile locale în vederea prevenirii extinderii fenomenului.
Principala cauză care favorizează părăsirea timpurie a școlii de către copii o reprezintă accentuarea dificultăților de ordin financiar, din ce în ce mai frecvente, în care se regăsesc multe familii hunedorene. Este axiomatic faptul că școala constituie fundamentul și premisa esențială a dezvoltării unei societăți civilizate, în care valorile autentice ale culturii și identității naționale, principiile de conduită morală sunt asigurate și infuzate celor care participă la procesul educațional în mod continuu. În acest sens, parteneriatul dintre Școală și Biserică nu este altceva decât o reiterare a ceea ce Biserica a reprezentat de-a lungul veacurilor: o sursă de educație și de formare a marilor școli care, alături de familie, au constituit temelia dezvoltării culturii românești. De modul în care înțelegem să protejăm și să sprijinim copiii în devenirea lor depinde viitorul nostru. Dar, înainte de toate, reflectă gradul de civilizație al unei națiuni și valorile pe care ea le respectă. Astfel, încurajarea, prin orice mijloace, a rămânerii în procesul de învățământ a copiilor apare ca o necesitate în actualul context, în care abandonul școlar este tot mai ridicat.
Cantină socială
Nu cu mult timp în urmă, însoțiți de părintele Dumitru Diniș, consilier cu probleme sociale al Episcopiei Devei și Hunedoarei, am vizitat două cantine sociale, activități care, dimpreună cu altele, contribuie, în formele lor specifice de desfășurare, la scăderea riscului de abandon școlar. Prima dintre ele este organizată la Școala nr. 5 din municipul Deva, unde servesc prânzul 10 copii din clasele mici.
În aceeași situație se mai află alți 22 de copii în Deva. „Asemenea activități derulăm și la Hunedoara, și în celelalte protopopiate, în care oferim această #Masă a bucuriei$ unui număr de aproximativ 120 de copii, iar uneori chiar mai mulţi. Conlucrăm foarte bine cu conducerile școlilor, cu primăriile, care înțeleg că trebuie să fie alături de noi în această activitate. #Masa bucuriei$ o acordăm unor copii care provin din familii monoparentale, cu probleme. Ea se încadrează în contextul planului general de prevenire a abandonului școlar, inițiat de Patriarhia Română și, implicit, asumat și de episcopia noastră. În același timp, copiii de aici sunt și consiliați și li se oferă și rechizite școlare. Episcopia noastră, de o bună bucată de vreme, în fiecare an, mai oferă peste 250 de ghiozdane, complet dotate, copiilor aflați în situație de risc de a abandona școala”, ne mărturisește părintele consilier Diniș.
Burse de studiu, tabere și colecte
Prin grija expresă a Preasfințitului Părinte Episcop Gurie, unele parohii urbane din eparhie, precum „Buna Vestire” din Deva, Deva V, Deva VII, „Sfântul Ilie”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” ș.a. acordă și burse de studiu unui număr de 22 de elevi. În cadrul unui parteneriat al Patriarhiei Române, Sectorul social al eparhiei colaborează acum cu lanțul de magazine Carrefour, de la care primește produse igienico-sanitare pe care le folosește în așezămintele și cantinele sociale ale episcopiei sau le distribuie tinerilor. „Acestor copii le asigurăm și câte o participare la o tabără manageriată de noi, împreună cu Asociația #Filantropia Ortodoxă$ Deva și cu primăriile din Vețel și Băița. Tabăra, care are 16 locuri pe serie, este una de tip tehnico-aplicativă. Aici copiii sunt consiliați, vizitează obiective culturale și industriale din zonă sau sunt învățați să realizeze aeromodele. Noi avem în vedere extinderea #Mesei bucuriei$, pentru că, din păcate, în județul Hunedoara sărăcia este din ce în ce mai mare. Oferim, de asemenea, masă și unor vârstnici, cărora le acordăm și suport material sau consiliere, noi fiind acreditați în acest sens, așa cum suntem acreditați și pentru consiliere pentru piața muncii. Pentru fiecare parohie săracă în parte organizăm o colectă la fiecare început de an, prin care strângem alimente, produse igienico-sanitare etc. Toate acestea sunt apoi îndreptate către cei care au nevoie de ele. Pe viitor, încercăm să dezvoltăm asemenea servicii, inclusiv pe cele legate de asistența medicală, pentru a deveni mai competitivi și mai utili semenilor noștri”, ne-a mai spus părintele Dumitru Diniș.
Proiecte și parteneriate
A doua cantină socială pe care am vizitat-o este cea de la Școala Gimnazială nr. 1 din Hunedoara, care funcționează prin contribuțiile preoților din municipiu, și unde servesc masa 22 de elevi din oraș.
„Acești copii vin din parohiile noastre, din familii nevoiașe, care au nevoie de ajutor. Prânzul cald pe care îl oferim reprezintă un mare sprijin pentru ei, dar și pentru familiile lor. După masă, elevii rămân aici pentru a-și pregăti temele. Există un interes major pentru acest tip de activitate din partea Preasfințitului Părinte Gurie, arhiereul nostru, și a părintelui consilier Diniș, care se ocupă de toată această activitate într-o zonă care cândva era înfloritoare, iar acum a ajuns defavorizată, mărginașă. Multă lume a plecat să muncească în străinătate, pentru că aici combinatul siderurgic nu mai funcționează. Și era principalul furnizor de locuri de muncă. Mulți și-au lăsat copiii cu bunicii sau cu rudele apropiate. De aceea, noi venim în sprijinul lor”, ne-a mărturisit părintele Grațian Bornemisa, paroh la Biserica „Sfânta Treime” din Hunedoara, care supraveghează activitatea cantinei sociale.
Acestor încercări de prevenire a abandonului școlar, Episcopia Devei și Hunedoarei adaugă și derularea altor proiecte, precum „Har, Omenie, Pricepere, Entuziasm”, prin Asociația „Filantropia Ortodoxă” Deva, care promovează incluziunea socială prin înființarea unor structuri de economie socială în mediul rural. O secțiune aparte a acestui proiect o constituie atelierul de pictură în care activează 20 de copii, încercându-se astfel încurajarea și promovarea talentului lor. Picturile realizate de copii au fost expuse în Catedrala Episcopală din Deva. În același sens, în intervalul 2012-2013, alți 18 copii aflați în prag de abandon școlar au beneficiat de mese calde, rechizite, materiale educaționale și igienico-sanitare, sprijin pentru pregătirea temelor, în cadrul unui proiect finanțat de Fundația „Principesa Margareta a României”.