Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Icoane şi simţire ortodoxă, duminică, la Roma
„Duminica Ortodoxiei“, prăznuită an de an de Biserica Ortodoxă în prima duminică a Postului Mare, a fost serbată de românii ortodocşi de la Roma printr-o procesiune cu icoane, la sediul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei. Procesiunea de anul acesta a adunat peste 1000 de persoane, dublu faţă de anul trecut, când Ortodoxia a fost serbată prima dată la Roma în acest fel.
Procesiunea a început duminică, 21 februarie, la orele 16.00, de lângă biserica Centrului Eparhial, sub forma unei coloane alcătuită din grupuri de credincioşi, conduse de preoţii de la cele 22 de parohii şi paraclise din Roma şi împrejurimi, cărora li s-au adăugat membrii Frăţiei Tinerilor Ortodocşi din episcopie, Nepsis-Italia. Traseul procesiunii a constat în ocolirea parcului de la Centrul Eparhial, răstimp în care s-au intonat fără oprire troparul „Duminicii Ortodoxiei“ şi troparele hramurilor tuturor parohiilor participante la manifestare. Astfel, cât a durat procesiunea s-au auzit cele mai frumoase cântări ale sărbătorilor din calendarul bisericesc, trezind în sufletele participanţilor frânturi din bucuria marilor hramuri ale Ortodoxiei. Atmosfera duhovnicească deja creată de răsunetul frumoaselor cântări bisericeşti a fost potenţată şi de sutele de icoane: ale Sfintei Treimi, ale Mântuitorului Hristos, ale Maicii Domnului şi ale altor sfinţi, icoane purtate de cre-dincioşi, de la veselii copilaşi care abia puteau păşi până la bătrânii senini şi cărunţi. Ajunşi în faţa reşedinţei eparhiale, „pelerinii icoanelor“ au format un cerc larg, răspunzând cu „Doamne, miluieşte!“ la cererile înălţate de diaconi către Dumnezeu, pentru pacea şi bunăstarea Bisericii şi a întregii lumi, după care au ascultat cuvântul de bun venit şi de învăţătură, rostit de Preasfinţitul Siluan, Episcopul Episcopiei Române Ortodoxe a Italiei.