Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Întâlnirea sfinților la Mănăstirea Pantocrator
În Duminica Sfintelor Femei Mironosiţe, mulţime de credincioşi din toate zonele ţării au venit la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman, să aducă cinstire aceleia care L-a văzut cea dintâi pe Hristos Înviat. Anul acesta, mănăstirea a fost binecuvântată în zi de hram de mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon, cea care a întărit Sinodul I Ecumenic, dovedind că Dumnezeu este Unul în Treime.
Pe parcursul a cinci zile, mii de pelerini din toate zonele ţării au venit la Mănăstirea Pantocrator să aducă cinstire Sfintei Maria Magdalena, ale cărei moaşte se găsesc în aşezământul monahal teleormănean, şi Sfântului Spiridon, Episcopul Trimitundei, a cărui mână dreaptă a fost adusă special din Grecia, de la Catedrala din Kerkyra, Corfu, la sărbătoarea hramului.
Pelerinajul a început de vineri, când au ajuns moaştele Sfântului Spiridon, şi continuă şi astăzi. Miercuri, 3 mai, acestea se vor întoarce în Corfu.
Duminică, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului; Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei; Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. Începuse ploaia de dimineaţă, dar, aşa cum s-a întâmplat de multe ori, chiar înainte de începerea dumnezeieştii slujbe, Sfânta Maria Magdalena a risipit norii, arătându-şi dragostea pentru pelerinii care au venit să o cinstească.
„A fost primit cu foarte multă bucurie de români”
„Prăznuim astăzi Duminica Mironosiţelor, a acelor femei care I-au fost cel mai aproape Celui care a venit să răscumpere păcatele lumii. Ele s-au arătat mai curajoase şi mai jertfelnice decât toţi. Între femeile Mironosiţe se distinge Maria Magdalena, căreia i S-a arătat cel dintâi. I S-a arătat ei prima dată după Înviere pentru că ea a fost cea mai îndurerată, după Maica Domnului. N-a încetat să plângă de când Hristos a început să fie batjocorit. Maria era plină de dorul lui Iisus Care o vindecase. O încerca şi o oarecare teamă că diavolii pe care îi izgonise Iisus din ea se pot întoarce să o chinuiască. Mironosiţa a înţeles că numai Iisus Hristos putea să o ţină în bucuria libertăţii. De aceea a strigat-o cu glas puternic Domnul, după Înviere, când i S-a arătat, ca să o liniştească şi să-i limpezească temerile”, a spus Arhiepiscopul Tomisului în cuvântul său de învăţătură, arătând că aşa cum a mângâiat-o pe ea Domnul, răsplătindu-i rugăciunea, recunoştinţa şi lacrimile, aşa o face şi cu noi, netrecând cu vederea nici un suspin al inimii noastre. „Aici, Sfânta Mironosiţă s-a întâlnit cu un alt mare sfânt făcător de minuni, Sfântul Ierarh Spiridon. Este o mare potrivire de credinţă, de râvnă, de mărturisire, de viaţă jertfelnică, de rugăciune puternică, de iubire de oameni între cei doi sfinţi. Sfântul Spiridon aleargă la toţi cei care îl cheamă, încât încălţămintea pe care acesta o poartă în raclă este mereu tocită”, a mai spus IPS Părinte Teodosie.
IPS Arhiepiscop Ioachim a rostit un poem dedicat Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena.
Chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Galaction, a arătat faptul că Sfântul Spiridon a venit la noi într-un moment oportun, pentru a ne întări în dreapta credinţă, într-o perioadă de încercări, când unele oi ies din staulul Bisericii şi se rătăcesc.
Arhim. Serafim Linosforis, delegatul Mitropoliei de Kerkyra, care a adus moaştele Sfântului Spiridon, a transmis binecuvântarea Mitropolitului Nectarie de Kerkyra, vorbind despre necesitatea mărturisirii credinţei în vremurile noastre, după modelul sfântului ale cărui moaşte le-a adus la noi. „De curajul Mironosiţelor avem nevoie şi noi astăzi, pentru a mărturisi că Sfânta Evanghelie nu e o simplă teorie, ci este un mod de viaţă pe care trebuie să ni-l însuşim. Sfântul Ierarh Spiridon ne întăreşte credinţa, binecuvântându-ne cu mâna sa dreaptă în lupta cea bună a credinţei pe care o avem de dus în fiecare zi. În Corfu, Sfântul Spiridon e cinstit de patru ori în mod special în timpul anului liturgic, timp de câte trei zile. Fiecare procesiune are legătură cu minunile săvârşite de Sfântul Ierarh”, a spus părintele Serafim.
Stareţul Mănăstirii Pantocrator, protos. Sebastian Serdaru, ne-a vorbit despre evlavia deosebită pe care românii o au pentru „sfântul călător”, cum îl numesc: „Sfântul Spiridon a fost primit cu foarte multă bucurie de români. Zeci de mii de oameni au trecut în aceste zile să spună o rugăciune înaintea Sfântului. Îmi povestea cineva din Maramureş că a venit să-i mulţumească pentru că, acum doi ani, în Corfu, i-a ascultat rugăciunea şi l-a ajutat să nu-şi piardă casa”.
Mănăstirea Pantocrator a oferit delegației din Biserica Ortodoxă a Greciei o pernă cu chipul Sfântului şi o pereche de papucei pentru înveșmântarea moaştelor Sfântului Spiridon, iar Mitropolitului de Kerkyra o icoană a Maicii Domnului şi un engolpion cu chipul Mironosiţei Maria Magdalena. Delegații greci împreună cu ctitorii și binefăcătorii români ai locașului monahal de la Drăgăneşti-Vlaşca au primit diploma de vrednicie „Sfânta Maria Magdalena”. Mănăstirea Pantocrator a luat fiinţă în anul 2012, în prezent fiind ridicată şi biserica mare din cadrul ansamblului monahal.
La eveniment a participat și un grup de aproximativ 100 de credincioși însoțiți de părintele Bădița Bârnea, de la Parohia „Sfântul Ioan” din București, într-un pelerinaj organizat de Agenția de pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române.
„Sfântul are o rugăciune de foc”
Printre cei care aşteaptă în rând întâlnirea cu cei doi sfinţi se distinge un domn cu faţa senină şi statura impunătoare. Ne spune că a lucrat la o uzină care construia tramvaie. Acum este la pensie. Se numeşte Ion Dincă şi este din Bucureşti. „Pentru mine, statul la rând e un canon de rugăciune. Trebuie să fim disciplinaţi şi ascultători, aşa cum au fost şi sfinţii. Am dat destule examene în viaţa socială, acum ne pregătim pentru celălalt examen, pe care îl vom da cu Dreptul Judecător. Eu nu mă rog în general pentru ceva anume, consider că Dumnezeu ştie cel mai bine de ce am nevoie. Noi avem tendinţa să cerem doar lucruri materiale. Dacă marele Spiridon a venit special pentru noi din Corfu, noi cum să nu venim să-l întâlnim?!”, spune cu convingere bărbatul.
Elena Cocor a venit din Braşov împreună cu nepoţelul său, Nectarie, de 2 anişori. S-a închinat deja sfinţilor. Spune că a stat 4 ore. „Ne-au lăsat să trecem mai în faţă, pentru copil. Am venit la Sfântul Spiridon, care este sfântul nostru de suflet. Ne doream să-l cunoaştem în sfintele sale moaşte, dar nu ne-am permis să mergem în Grecia. Sfântul are o rugăciune de foc, ajută de îndată, să ştiţi”.