Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Ioan, Elena şi David - cei trei copii care au primit Taina Botezului în „Tabăra din pridvorul satului“
„Părinte, vrem şi noi să ne împărtăşim, dar nu suntem botezaţi! Astăzi vrem să ne botezăm ca mâine să ne împărtăşim împreună cu prietenii noştri!“. Aceasta a fost dorinţa lui David, a lui Ioan şi a Elenei, trei fraţi din satul Tudor Vladimirescu - Botoşani, în urma participării la „Tabăra din pridvorul satului“, proiect desfăşurat de Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În perioada 28 iulie-1 august 2014, a avut loc o nouă tabără misionară, de această dată în satul Tudor Vladimirescu din comuna Albeşti, judeţul Botoşani. Aceasta s-a desfăşurat în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, sub găzduirea părintelui paroh Dumitru-Daniel Panţâr. „Tabăra din pridvorul satului“, organizată de Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, a implicat o echipă de voluntari formată din Teodora Potoc, Parascheva Anei, Teodora Rotaru, Vanda Ciudin, Simona Panaite, Ioana Lipan, Radu Ursachi şi Tiberius Cantaragiu, coordonaţi de Corina Brînză, în calitate de director de tabără.
Deşi în satul Tudor Vladimirescu doar 1 din 5 locuitori sunt creştini ortodocşi, restul fiind de confesiuni neoprotestante (baptişti, adventişti, penticostali şi martorii lui Iehova), la această tabăra au participat 110 copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani. Pe parcursul unei săptămâni, toţi participanţii au fost implicaţi în ateliere de lucru - realizare de cruciuliţe şi metanii, comunicare, muzică şi tir cu arcul -, precum şi în diferite activităţi: jocuri şi animaţii, sesiuni sportive şi seri de film.
David, Ioan şi Elena s-au alăturat taberei pe la mijlocul săptămânii, dar s-au integrat extrem de repede, participând la toate activităţile propuse de organizatori. Cei trei fraţi provin dintr-o familie serioasă şi muncitoare. Părinţii, deşi botezaţi creştini ortodocşi, au frecventat alte confesiuni religioase şi au ales să nu-şi boteze copii, ci să îi lase să îşi aleagă singuri orientarea religioasă. Motivaţi de atmosfera frumoasă pe care au creat-o organizatorii, de activităţile interesante desfăşurate în acea săptămână, dar şi de comuniunea, prietenia şi adevărul din jurul bisericii şi preotului din sat, aceşti trei fraţi au simţit dorinţa de a deveni parte integrantă şi activă în Biserica Ortodoxă. Această dorinţă i-a determinat să ceară din proprie iniţiativă Taina Sfântului Botez, ca apoi să se poată împărtăşi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos împreună cu prietenii lor.
„Cred cu tărie că acest moment este cel mai frumos rod al taberelor din pridvorul satului“
„Finalul taberei a fost cu totul deosebit, întrucât în acest sat există un număr variat de confesiuni religioase. Totuşi, în ultima zi, vineri, toţi copiii din tabără au fost dornici să se împărtăşească la Sfânta Liturghie. Un alt moment binecuvântat a fost acela în care cei trei fraţi de 10, 11 şi 13 ani - David, Ioan şi Elena - şi-au dorit să fie botezaţi pentru a se putea împărtăşi. Astfel, Taina Sfântului Botez s-a realizat în biserica satului, plină de copii şi bucurie. Am decis ca trei dintre noi - eu, Radu Ursachii şi Teodora Potoc - să devenim părinţii spirituali ai acestor minunaţi copii. Cred cu tărie că acest moment este cel mai frumos rod al taberelor din pridvorul satului, un proiect iniţiat şi desfăşurat cu multă dragoste de pr. Mihai Barna, Vlad Socea şi Roxana Nichifor, pilonii de bază ai Departamentului Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Este minunat cum aceşti copii au sesizat frumoasele valori ale Ortodoxiei şi au dorit să se boteze din proprie iniţiativă. Am fost extrem de impresionată şi cred că acest proiect trebuie să continue şi să se dezvolte de la an la an“, ne-a declarat Corina Brînză, director al „Taberei din pridvorul satului“ Tudor Vladimirescu.
„Tabăra din pridvorul satului“, care a ajuns la a treia ediţie, numără vara aceasta 9 sesiuni desfăşurate în 9 parohii din Arhiepiscopia Iaşilor. Accesul în tabără este gratuit.