Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Istorie, actualitate și recunoștință sub mantia ocrotitoare a Sfântului Grigorie Dascălul
Departe de agitaţia vieţii cotidiene şi a tumultului Cetății Bucureştilor, într-un loc binecuvântat al Codrilor Vlăsiei dăinuieşte de veacuri Mănăstirea Căldăruşani, cu rădăcini ce se leagă de domnia lui Matei Basarab, din jumătatea secolului al XVII-lea. Astăzi, părinţii şi fraţii de la Căldăruşani sunt în bucurie duhovnicească, sărbătorindu-și ocrotitorul spiritual, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, care a sădit în cărările hăruite ale acestei chinovii îndemnul pilduitor al rugăciunii, smereniei și dragostei de literă duhovnicească, mult folositoare sufletului.
Mănăstirea Căldăruşani este învăluită de linişte, ostenelile monahilor fiind rar întrerupte de vreun străin. Acesta fiind poate şi motivul pentru care numeroase personalităţi din istoria țării noastre au venit aici pentru a contempla frumuseţea şi liniştea naturii sau pentru a se dedica îndeletnicirilor cărturăreşti. De sute de ani, rugăciunile monahilor de aici se împletesc cu munca spre desăvârşire.
Ne-a întâmpinat părintele arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul mănăstirii, care ne-a povestit pentru cititorii cotidianului Patriarhiei Române file din istoria trecută și prezentă a așezământului și ne-a purtat cu disponibilitate prin spațiile muzeale din cadrul acestei cetăți mănăstirești, cinstind prin evlavioase cuvinte personalitatea marcantă a Sfântului Grigorie Dascălul, care ucenicind sub îndrumarea unuia dintre cei mai mari stareți pe care i-a avut vreodată monahismul românesc și învățând de la Cuviosul Paisie de la Neamț mulțimea virtuților, tâlcuind și scriind uneori până dimineața în zori, a lăsat o prețioasă moștenire culturală și duhovnicească.
Ocrotită de Mitropolitul Sfânt Grigorie Dascălul, care a lăcrimat atunci când a văzut starea degradată a unora dintre lăcașurile de cult din vremea păstoririi sale, biserica mare și paraclisul din cimitirul mănăstirii se află acum într-un amplu proces de restaurare, consolidare și înnoire.
Așteptatele cadre fotografice peisagistice din incinta mănăstirii, specifice fotoreportajelor, le-am înlocuit cu imagini ale bisericii învelite în schelă până sus la turla mare, de a cărei țesătură se va desveșmânta în aproximativ un an.
Am intrat și ne-am închinat în paraclisul amenajat temporar în sala mare a muzeului mănăstirii, unde au loc slujbele pe întreaga perioadă a restaurărilor. Tot aici este așezată spre închinare racla cu moaștele Sfântului Grigorie Dascălul.
Am vizitat colecția de artă bisericească și am pășit printre anii de istorie și cultură ai mănăstirii, fiind întâmpinați în Pinacoteca de lângă stăreția mănăstirii de prețioase chipuri de oameni sfinți, cuvioși și slujitori cu care Sfântul Grigorie s-a întâlnit, de la care a învățat, a moștenit sau cărora le-a dăruit bogat tezaur cultural, eclesial și duhovnicesc, arc peste timp, el străduindu-se permanent, mai ales din slujirea scaunului mitropolitan al Țării Românești, pentru cuvintele Sfinților Părinți, pentru refacerea mănăstirilor, monumente istorice, pentru luminarea tinerilor care aveau să slujească la Sfântul Altar, dar și a copiilor din familiile sărace.
În anul Centenarului Marii Uniri (2018) și la împlinirea a 100 de ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Ghenadie Petrescu, care a locuit între anii 1896 și 1918 în această clădire, la inițiativa și cu susținerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au fost reluate lucrările de restaurare a Pinacotecii Mănăstirii Căldărușani și a operelor picturale păstrate în aceasta, lucrări sistate în anul 2012 din lipsă de fonduri. Lucrările rămase de executat au fost efectuate în anul 2018 de echipa Arcada a Patriarhiei Române și finanțate de Arhiepiscopia Bucureștilor, conform proiectului comandat de Ministerul Culturii, realizat de doamna arhitect Ruxandra Nemțeanu.
După cum ne-a spus părintele arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul așezământului, sărbătorirea Sfântului Grigorie Dascălul a început la Mănăstirea Căldărușani ieri seară, în ajun, prin săvârşirea slujbei de priveghere, de către un sobor de slujitori ai mănăstirii, la care au participat şi credincioşi din localităţile învecinate. Astăzi, în ziua hramului, numeroşi pelerini din judeţul Ilfov şi din alte părţi ale ţării participă la Sfânta Liturghie arhierească săvârşită în Altarul de vară al mănăstirii.