Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Istorie şi credinţă sub ocrotirea Cuviosului iubitor de pustie
Născut într-o familie creştină înstărită, la mijlocul secolului al III-lea, în localitatea Coma din Egipt, Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, cinstit astăzi de Biserica noastră, a ales de timpuriu asceza în locul bogăţiei, pacea pustiului în locul zgomotului lumii, oferind pentru iubitorii de liniște sufletească de atunci şi de astăzi un model autentic de vieţuire. Acest cuvios dornic după frumuseţea pustiei ocrotește de aproape două veacuri monumentala biserică din centrul vechi al Capitalei („Sfântul Anton”-Curtea Veche), iar din anul 2017 sfintele sale moaște binecuvântează pe toți cei care se închină cu credință, risipindu-le pustietatea adâncă a sufletului și dăruindu-le negrăite bucurii.
Acolo unde tumultul şi animaţia veşnic agitatei capitale se domolesc rareori, în centrul vechi, trecătorul grăbit descoperă un colţ de linişte, de rugăciune, de istorie şi de făptuire a milei creştine, Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, cu hramurile „Buna Vestire” şi „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”, retrasă discret câţiva metri de la zbuciumul permanent al asfaltului plin cu de toate. Aici, părintele Gheorghe Zaharia, parohul bisericii, împreună cu ceilalți preoți slujitori: Ciprian Apetrei, Florin Scuturoiu, Viorel Barbu şi cu obştea credincioşilor râvnitori împletesc bucuria Liturghiei cu iubirea de sfinți, responsabilitatea pentru cultura și educaţia tinerei generaţii, respectul față de istorie şi grija deosebită faţă de semeni.
Punerea în valoare a locașului istoric
Restaurat și înfrumusețat, locaşul de închinare este aşezat în bună rânduială eclesială, luminat de candele, împodobit cu frumoase obiecte liturgice şi icoane vechi. Istoria prezentă a acestei minunate biserici bucureștene se înnoiește ceas cu ceas, zi de zi. „De la venirea mea la această biserică m-am străduit cât am putut de mult pentru a pune cum se cuvine în valoare acest locaș istoric. Pe lângă toate cele săvârșite până acum, nădăjduim să deschidem un centru social. Întotdeauna am avut în gând și în inimă dorința ca această biserică istorică, aflată în centrul Capitalei, să găzduiască o părticică de sfinte moaște spre binecuvântarea noastră, a tuturor. Mai întâi, Dumnezeu a voit ca prin mijlocirea Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și cu sprijinul părintelui protosinghel Onufrie Cotos, de la Mănăstirea Radu Vodă, să primim la biserică un mic fragment din moaștele Sfântului Miron, Episcopul Cretei. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei ne-a mai dăruit o bucurie, și anume informația că s-ar putea să existe și moaștele Sfântului Antonie cel Mare. Am făcut cercetări inițiale, i-am adus la cunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care ne-a îndrumat să solicităm unui specialist patrolog un studiu amănunțit în această problemă. Am ajuns la părintele profesor dr. Constantin Pătuleanu, pe care l-am rugat să se angajeze în această lucrare”, ne-a spus părintele paroh Gheorghe Zaharia.
Cu râvna deosebită a părintelui Zaharia și dorința fierbinte a acestuia, neîntreruptă de nici o altă grijă, noul proiect duhovnicesc a demarat rapid, sub blagoslovenie patriarhală și a fost finalizat aproape ca printr-o minune într-un timp-record.
Aducerea moaștelor Sfântului Antonie
Întemeindu-se pe studiul întocmit de părintele profesor Constantin Pătuleanu, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche ne-a spus că rezultatul cercetărilor întreprinse arată faptul că, deși Cuviosul a dorit să nu se afle unde este trupul său, sfintele sale moaște au fost descoperite după mai bine de 200 de ani de la trecerea sa la Domnul, prin revelație divină, în timpul împăratului Justinian.
Astfel, s-au făcut cercetări minuțioase și cu sprijinul tânărului teolog doctorand Alexandru Ojică. Studiul a fost întocmit și finalizat până la data de 17 ianuarie 2017. A fost înaintat Patriarhului României, care a aprobat începerea demersurilor în vederea obținerii unui fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Mare.
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a adresat Episcopului de Grenoble, Guy de Kerimel, prin mijlocirea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, cu rugămintea de a primi un fragment din moaștele Sfântului Antonie cel Mare. La data de 15 martie 2017, Episcopul Guy de Kerimel a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, „spre slava lui Dumnezeu”, un fragment din sfintele moaște ale Sfântului Antonie cel Mare, care de aproape 1.000 de ani se află în biserica abației Saint-Antoine-l’Abbaye, din localitatea L’Abbaye de Saint-Antoine, de lângă orașul francez Grenoble. Documentul întocmit și semnat în abația Saint-Antoine de către Episcopul Guy de Kerimel, care însoțește fragmentul din sfintele moaște, menționează clar: „Așa cum se poate constata după sigiliile intacte și documentele așezate în raclă de către predecesorii mei, proveniența lor este autentică”.
Pelerinaj și slujbe de priveghere
Mii de credincioși bucureșteni și un impresionant sobor de slujitori au întâmpinat în seara zilei de 4 iulie 2017, la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche din centrul Capitalei, racla cu moaștele sfântului ocrotitor, Cuviosul Antonie cel Mare, care a fost sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Reședința Patriarhală, în prezența ierarhilor Sfântului Sinod.
Astfel, demersul de suflet al părintelui Gheorghe Zaharia și-a plinit roadele la vremea cuvenită.
Și anul acesta, la sărbătoarea mult iubită a hramului, mii de credincioși au venit cu bucurie de ieri-seară la slujba Privegherii, îmbrăţişând cu rugăciune fierbinte și inimă smerită baldachinul unde se află aşezate spre cinstire moaştele ocrotitorului, de la care cu toţii cer sănătate sufletului şi trupului.