Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Iubirea jertfelnică a copiilor, izvor de lumină pascală
Copiii și tinerii din Slimnic, județul Sibiu, găsesc la Biserica „Sfânta Parascheva” din satul lor nu doar un loc de rugăciune, un izvor de sfințenie și de har, ci și o a doua școală, un loc unde învață să-și pună în valoare talentul artistic, calitățile intelectuale și dorința de a-și ajuta semenii.
Centrul parohial pentru copii și tineri din Slimnic este un loc unde activitățile catehetice și educative sunt împletite cu atelierele de creație, cu întâlniri tematice, cu diferite concursuri și momente de recreație. Din 2010, chiar pe 3 mai, ziua de prăznuire a Sfinților Timotei și Mavra, Centrul parohial de la Slimnic își deschidea porțile pentru copiii și tinerii din Slimnic, pe care îi invita să formeze o nouă familie, a micilor cateheți și învățăcei din satul aflat la 17 kilometri de Sibiu. Inițiativa a aparținut părintelui George Cosmin Piț, ajutat de doamna preoteasă Vera Piț, care și-au dorit foarte mult ca slujirea din parohie să aibă o nouă latură, cu o atenție sporită spre copii și tineri, spre cei care vor continua cândva munca începută acum.
Centrul avea să se deschidă la demisolul casei parohiale, dar activitățile diverse s-au desfășurat și în alte locuri. Peste 50 de copii au răspuns chemării preotului paroh și au intrat în această familie din parohie.
„Într-o pagină informativă, ce s-a citit în biserică şi s-a distribuit credincioşilor, am făcut un îndemn pentru părinţii din Parohia Slimnic să susţină din punct de vedere spiritual şi moral această acţiune, fiind cu totul convins că acest proiect e cel mai important din parohie, deoarece formează spiritual şi moral generaţiile următoare ale comunităţii din Slimnic”, ne-a spus preotul George Cosmin Piţ.
Centrul parohial a devenit locul unde copiii se pregătesc an de an pentru întâmpinarea marilor praznice. În această perioadă, copiii s-au pregătit pentru mărețul praznic al Învierii Domnului la Centrul „Sfinții Timotei și Mavra”, unde au participat la activități catehetice, au învățat cântările Prohodului Domnului și imnurile specifice Sfintelor Paști. Cei mici au învățat de la preotul paroh însemnătatea Sfintei Învieri și datoria noastră de a ne pregăti prin Spovedanie și Împărtășanie pentru a prăznui cum se cuvine această aleasă sărbătoare creștină.
Crucile-potir de Slimnic
Nu doar prin aceste activități catehetice s-au pregătit copiii și tinerii din Slimnic pentru Sfintele Paști. Ca în fiecare an, în această perioadă, cei mici au participat la atelierele de confecționat celebrele cruci-potir de Slimnic. De altfel, diversitatea de activități a făcut din centrul de la Slimnic un model pentru toate parohiile din zonă și nu numai. Între toate acestea s-a remarcat în mod special atelierul de confecționat cruci de lemn stilizate și colorate, pe care s-au inscripționat citate din opere ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, din Sfânta Scriptură sau din operele Sfinților Părinți.
„Le-am explicat mereu ce legătură există între Crucea pe care Mântuitorul şi-a jertfit Trupul şi Sângele şi Sfântul Potir din care ne împărtăşim cu Tainele dumnezeieşti, iar copiii au transpus în culori şi semne aceste adevăruri”, ne-a mai spus părintele George Piţ.
Și ca această activitate să fie completă, Centrul parohial s-a gândit să ofere minunatele creații ale copiilor spre vânzare, iar sumele provenite să ajungă la familiile defavorizate social. Cei mici au realizat astfel cât de importantă este filantropia și cum pot să-i ajute pe cei în nevoi.
Expoziția cu vânzare a întrecut așteptările organizatorilor.
„Mare a fost bucuria copiilor când dania oamenilor a întrecut aşteptările noastre, căci credincioşii, înţelegând demersul acestei acţiuni, s-au întrecut în sumele depuse”, a mai spus parohul, care a adăugat că această contribuţie bănească mică a avut totuşi importanţa ei pentru cei care au beneficiat de darurile primite prin intermediul celor mai tineri membri ai parohiei sibiene din Slimnic.
Astfel de acțiuni filantropice s-au organizat mai mulți ani la rând, pentru ca cei mici să aibă posibilitatea să-și vândă crucile și să ofere banii semenilor care nu au posibilități materiale.
Expoziții în Sibiu
Succesul de care s-au bucurat crucile realizate la Centrul parohial „Sfinţii Timotei şi Mavra” din Slimnic a dus la organizarea unor expoziții și în Sibiu. Peste 100 de cruci-potir de lemn au fost expuse la Biblioteca Județeană „ASTRA” din Sibiu. La închiderea expoziţiei, copiii au pregătit un moment cultural-artistic, la eveniment participând Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Un grup de elevi de la Centrul parohial a pregătit pentru momentul festiv de închidere a expoziţiei cântece religioase şi texte alese din opera părintelui Dumitru Stăniloae referitoare la personalitatea Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Fragmentele de texte au fost luate din articole publicate de părintele Dumitru Stăniloae în „Telegraful Român”, publicaţie ctitorită de marele mitropolit şi cel mai vechi ziar din România cu apariţie neîntreruptă.
„15 copii au lucrat la acele cruci, ei fiind aleşi de profesorul de desen de la şcoala din localitate. În timpul celor opt întâlniri, a câte două-trei ore fiecare, au rezultat aceste 100 de cruci cu texte din pastoralele sau predicile Sfântului Andrei Şaguna, adevărate perle de înțelepciune și spiritualitate ale marelui mitropolit şi sfânt, iar copiii au mulţumit prin această expoziţie pentru că strămoşii lor au învăţat în şcoala confesională din Slimnic, ridicată de credincioşi prin intervenţia Sfântului Andrei Şaguna”, ne-a explicat parohul Piţ. Și atunci, crucile au fost scoase spre vânzare, iar din banii obţinuţi au fost oferite daruri copiilor nevoiaşi din Slimnic.
Campanie umanitară, pelerinaje, tabere
Acțiunile filantropice ale copiilor din Slimnic au culminat cu o adevărată campanie umanitară desfășurată în 2015, în Duminica Sfintei Cruci, când elevi ai claselor a V-a şi a VI-a i-au îndemnat pe credincioși să-i sprijine în proiectul de ajutorare a 30 de copii săraci din sat. Campania s-a numit „Cumpără o cruce şi ajută la «crucea» aproapelui tău!” şi a fost făcută publică prin afişe special întocmite şi aşezate în locuri vizibile din Slimnic.
Între proiectele desfăşurate cu implicarea tinerilor de la Centrul parohial amintim proiectul „O troiţă pe lună”, prin care au fost restaurate mai multe troiţe din sat, întâlnirea „Judecata poveştilor”, precum şi „Maratonul inimii”.
Cei mici au avut posibilitatea să participe și la tabere la mănăstiri și excursii. Mai amintim și întâlnirea cu alpinistul sibian Teodor Tulpan, care le-a vorbit despre alpinism și sfințenie.
La concursul „Bucuria de a fi creștin”, inițiat de Patriarhia Română, Parohia Slimnic a ocupat locul I pe protopopiat, cu un grup de trei eleve de la Centrul parohial „Sfinţii Timotei şi Mavra”.
Toate aceste activități au făcut din centrul de la Slimnic o adevărată școală a Bisericii pentru copii și tineri, un loc în care spiritualitatea și educația sunt aduse împreună pentru a forma caractere și buni creștini.