Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
La ceas de sărbătoare
Mănăstirea Cudalbi din județul Galați își sărbătorește hramul: „Nașterea Maicii Domnului”. Totul a fost pregătit cu grijă și cu dragoste, la fel ca în fiecare an, chiar dacă acum condițiile sunt unele speciale, în vremuri dificile care ne-au pus pe toți la încercare. În urmă cu doar douăzeci de ani, în locul minunatului așezământ pe care îl vedeți în aceste imagini se aflau doar o bisericuță într-un stadiu avansat de degradare, câteva acareturi triste și un drum de tractoare, după ce în anii ’50 mănăstirea ctitorită de Eugenia Pană, moșiereasă a locului, fusese desființată, iar ea aruncată în temnițele comuniste, unde și-a găsit sfârșitul, abandonată apoi într-o groapă comună.
Dar puterea omului este mare atunci când se întemeiază pe credință, astfel încât mănăstirea - denumită inițial Gologanu - a renăscut cu mult mai frumoasă și astăzi tot ceea ce se poate vedea aici este nou, făcut cu responsabilitate și strălucind de curățenie, într-o liniște tihnită de care cu siguranță se bucură și sufletele celor care au întemeiat-o în urmă cu aproape un veac.
Biserica, paraclisul, clopotnița, trapeza, corpurile de chilii și celelalte construcții sunt însoțite de o minunată grădină interioară, plus în exteriorul incintei un pic de livadă, vie, stupină, un lan de porumb. Drumul de acces este unul lesnicios, așa încât, la hram și nu numai atunci, mănăstirea își așteaptă oaspeții, care nu lipsesc niciodată - oameni care vin aici, în mijlocul câmpului, ca să se roage în liniște.
Liniște, împăcare, credință în Dumnezeu.