Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Lucrare filantropică la Centrul „Sfântul Meletie” din Alba Iulia
Centrul social de zi „Sfântul Meletie”, patronat de Arhiepiscopia Alba Iuliei, sprijină zilnic zeci de persoane cu dizabilităţi care au diferite nevoi, începând de la procurarea tratamentelor până la plata facturilor. Centrul este deschis zilnic şi primeşte persoanele înscrise pe lista de beneficiari atât pentru şedinţe de kinetoterapie-recuperare după intervenţii sau menţinere a tonusului, şedinţe de psihoterapie şi slujbe în paraclisul special amenajat, unde se săvârşesc slujbe pentru hipoacuzici. Situat între blocuri, într-o zonă centrală a Alba Iuliei, centrul este o oază de linişte şi bucurie pentru persoanele care au nevoie de sprijin ca să trăiască şi să se integreze în societate. Centrul are patru angajaţi care lucrează cu beneficiarii: un terapeut ocupaţional, un kinetoterapeut, un psiholog şi un asistent social.
Holurile Centrului de zi „Sfântul Meletie” sunt pline de fotografii cu secvenţe din activităţile din trecut, dar şi cu tablouri sau desene realizate de beneficiari. Centrul apare vizitatorului ca o casă mai mare, plină de căldură şi oameni zâmbitori, gata să te ajute şi să te întrebe de ce ai nevoie. Am stat de vorbă cu Ramona Nicolae, manager în servicii sociale şi terapeut ocupaţional. Dumneaei ne-a spus că activităţile centrului nu se limitează la clădirea construită special în oraş, ci se desfăşoară şi la domiciliul mai multor persoane cu locuinţe protejate. Centrul are pe lista de beneficiari 20 de persoane. La locuinţele protejate, închiriate cu ajutorul instituţiilor sociale publice judeţene, beneficiarii locuiesc permanent şi sunt vizitați de angajaţii centrului, care le oferă serviciile de care au nevoie aceştia, în mare persoane cu dizabilităţi. Persoanele din locuinţele protejate nu pot veni întotdeauna singure la centrul de zi şi, de aceea, sunt vizitate şi au parte la domiciliu de şedinţe de terapie şi sprijin în gospodărie. Şedinţele de kinetoterapie se desfăşoară la centru, pentru că acolo sala este dotată cu aparate specifice.
Beneficiarii ajung de câteva ori pe săptămână la centrul de zi şi sunt programaţi pentru a avea acces la serviciile sociale. Ei primesc recomandare de la medicii specialişti şi apoi fac şedinţe de kinetoterapie sau şedinţe cu psihologul. Asistentul social îi ajută pe beneficiari să deconteze carburantul către DGASPC Alba, ajutorul de încălzire sau electricitate sau îi informează despre facilităţile noi. Tot prin DGASPC beneficiarilor li se reînnoieşte dosarul de handicap.
Mărţişoare, coşuleţe de Paşti şi decoraţiuni de Crăciun
„La începutul anului începem proiectul de confecţionare a mărţişoarelor şi adunăm floricele sau restul materialelor necesare pentru quilling, apoi ne întâlnim cu beneficiarii la centru şi facem împreună obiectele. De anul acesta au început să confecţioneze şi mărţişoare din plastilina fimo, care se întăreşte şi este colorată sub forma mărţişoarelor din ceramică. Ulterior încep pregătirile pentru Paşti, cu tablouri desenate sau coşuleţe specifice. După ce trece vara se pregătesc obiectele de Crăciun: lăcuitul conurilor şi al diferitelor podoabe pentru brad. Toate materialele confecţionate sunt expuse spre vânzare la mall-ul din Alba Iulia. Cu banii câştigaţi astfel beneficiarii reuşesc să meargă vara în pelerinaje la mănăstiri din ţară. Anul acesta urmează să meargă în vizită la mănăstirile din Moldova”, ne-a spus domnişoara Ramona Nicolae.
În afara şedinţelor programate de kinetoterapie, beneficiarii au diferite activităţi comune la centru, cum ar fi jocul de remi sau table, cărţi, puzzle, iar o dată pe săptămână se face o activitate culinară, când gătesc împreună cu angajaţii şi se bucură de acest lucru. Beneficiarii din locuinţele protejate au nevoi speciale şi sunt însoţiţi de infirmieri.
La Paraclisul „Sfântul Meletie” slujeşte părintele Petru Haşegan. La slujbele oficiate în zilele de sărbătoare, de asemenea în zilele de marţi şi joi de peste săptămână, merg atât hipoacuzicii, al căror centru are sediul în aceeaşi clădire, dar şi angajaţii centrului, precum şi cei care lucrează la Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” a arhiepiscopiei, pentru că birourile lor se află în aceeaşi clădire.
Servicii decontate şi persoane ajutate
Toate serviciile pentru beneficiarii centrului sunt gratuite în baza contractului semnat de beneficiar cu centrul de zi. Cheltuielile sunt decontate de Direcţia de Asistenţă Socială Judeţeană, împreună cu Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” Alba. Proiectele sunt finanţate, de asemenea, de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba.
Doamna Gabriela Grozav este kinetoterapeutul care îi ajută pe beneficiarii cu probleme fizice şi chiar psihice, la nevoie. Are program de patru ore pe zi şi îi ajută pe oameni să facă exerciţii în funcţie de nevoile pe care le au. Se ocupă de îndreptarea posturii, exerciţii fizice la diferite aparate, în funcţie de nevoile fiecăruia. „La centru se face mai mult întreţinere, pentru a nu se agrava situaţiile medicale deja existente, pentru a nu ajunge mai rău. De asemenea, mişcarea îi ajută la arderea caloriilor şi menţinerea tonusului muscular, mai ales la persoanele care nu au făcut activitate fizică întreaga lor viaţă. Ca să nu ajungă la pat, beneficiarii vin des la sală şi sunt ajutaţi în acest sens, mai ales că acasă nu reuşesc să repete exerciţiile”, ne-a relatat doamna asistentă Grozav. Sala cu aparate este foarte bine dotată specific şi le inspiră beneficiarilor serviciilor centrului dorinţa de îndreptare şi însănătoşire.