Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
Memorial religios şi cultural în comuna Oituz - Bacău
Centenarul bătăliilor din Primul Război Mondial a fost marcat, de-a lungul acestui an, în multe localităţi din ţară unde îşi dorm somnul de veci eroii de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, prin Protopopiatul Oneşti, a organizat în cursul lunilor iulie şi august 2017, în cooperare cu Armata Română şi autorităţile civile din judeţul Bacău, un program bogat de activităţi comemorative, adăugat slujbelor de pomenire a eroilor neamului la mormintele lor. Bătăliile eroice cunoscute în mod generic sub denumirea de „luptele de la Oituz” cuprind o regiune geografică mai largă, între Carpaţii Orientali şi zonele submontane de pe văile Trotuşului, Oituzului şi Caşinului, râuri iuţi de munte confluente în apropierea municipiului Oneşti. Evenimente liturgice şi culturale s-au organizat deja în localităţile din această zonă: la Mănăstirea Caşin, Bogdăneşti, Târgu Ocna, Cireşoaia, Oneşti.
În zilele de 18-19 august 2017 a fost rândul comunei care poartă în prezent numele întregii văi, Oituz, cea mai mare din zonă ca număr de locuitori, cunoscută în istorie cu numele Grozeşti (prima atestare documentară într-un act din vremea voievodului Alexandru cel Bun, 15 martie 1410). Valea Oituzului este cunoscută ca punte de legătură între Moldova şi Transilvania, punct vamal care a asigurat dezvoltarea de schimburi comerciale şi acţiuni militare. Numele Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt este legat şi de aceste locuri, iar Mihai Vodă Viteazul a intrat pe aici în Moldova la 1600, spre împlinirea Unirii celor trei Ţări Române.
Prima zi, vineri, 18 august 2017, a fost consacrată programelor culturale: simpozionul cu tema „Valea Oituzului 100 de ani - jertfă şi recunoştinţă eroilor unificării neamului românesc”, vernisajul expoziţiei cu tematică istorică la Şcoala Gimnazială din Oituz, lansarea volumului „Valea Oituzului - jertfa unui neam: 100 de ani de la împlinirea cuvintelor «Pe aici nu se trece!»”. Volumul realizat de către pr. Simion Purice, pr. Bogdan Ionel Piştea şi Ionuţ Paul Anea, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim al Romanului şi Bacăului, este de fapt un album bogat ilustrat cu fotografii şi hărţi din perioada războiului, dar şi cu imagini ale locurilor de azi. De asemenea, sunt reproduse cuvinte memorabile rostite de marile personalităţi ale vremii, regele Ferdinand şi generalii Armatei Române, ierarhii vremii. Într-o pastorală din 15 august 1916, Episcopul Teodosie Athanasiu al Romanului îi îndemna pe slujitorii bisericeşti din eparhia sa: „Daţi ajutorul vostru familiilor ostaşilor noştri şi în rugăciunea voastră rugaţi-vă lui Dumnezeu ca să ocrotească ţara şi viteaza ei armată! Să faceţi rugăciuni în Biserică pentru izbânda armatelor române, contra duşmanilor neamului. Veţi binecuvânta şi îmbărbăta pe cei care pleacă pe câmpul de luptă, iar pentru cei rămaşi în urma lor să aveţi toată solicitudinea cuvenită în asemenea timpuri grele. Bunul Dumnezeu să protejeze neamul nostru românesc!” (p. 5)
Cuvântul-înainte, intitulat „Slavă eroilor neamului!”, scris de către IPS Arhiepiscop Ioachim, este încununat de ierarhul imnograf printr-o „Odă eroilor de pe Valea Oituzului”, din care reproducem aici doar prima dintre cele şapte strofe:
La umbra fagilor bătrâni
ce stau de strajă pe coline
Oituzu-şi poartă unduios
a sale ape cristaline.
El curge astăzi liniştit,
dând sunet blând ca de cimpoi;
O, de-ar vorbi, câte ne-ar spune, din anii-aceia de război?
La ceas de seară, de la ora 19:00 a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Împăraţi Constantin şi Elena”, de către un sobor de preoţi aflat sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti.
A doua zi, sâmbătă-dimineaţă, la Sfânta Liturghie au participat 20 de preoţi şi diaconi, precum şi mulţi credincioşi din Oituz şi din împrejurimi. După Sfânta Liturghie a urmat ceremonialul religios şi militar desfăşurat în cimitirul eroilor, la monumentul înălţat în memoria celor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea neamului. Aici, la Oituz, îşi dorm somnul de veci, întru nădejdea Învierii, mii de luptători. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârşit slujba Parastasului şi resfinţirea monumentului eroilor, proaspăt restaurat de către parohie, cu ajutorul Primăriei Oituz.
În cuvântul rostit, IPS Arhiepiscop Ioachim a evocat gloria eroilor neamului, a evidenţiat rolul spiritual şi filantropic al Bisericii în făurirea unităţii naţionale, a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea evenimentelor, cu semnificaţii comemorative, dar şi educative pentru tânăra generaţie. Înaltpreasfinția Sa a afirmat: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru faptul că am fost aleși să fim generația care să sărbătorească, la 100 de ani, această jertfă a ostașilor români. Ne-a învrednicit să trăim în timpuri de pace și libertate, aici, în mijlocul Carpaților, unde fiecare piatră vorbește despre acele timpuri. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ales să fim liberi, să propovăduim adevărul și viața în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, așternând lacrimi și flori pe mormintele înaintașilor. Avem onoarea ca în mijlocul nostru să fie oameni distinși, angajați în apărarea valorilor naționale și spirituale. De aceea, avem nădejde că și generațiile care vor urma se vor jertfi pentru a apăra în continuare aceste valori ale neamului românesc. Dumnezeu să binecuvânteze pe toți cei care adaugă o cărămidă la edificiul spiritualității înaintașilor!”
După solemnitatea religioasă au urmat parada militară organizată de Garnizoana Bacău şi depunerea de coroane de flori. La manifestările religios-militare de la Oituz au luat parte reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, între care s-au aflat Mircea Dușa, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, și Viorel Ilie, ministru pentru relația cu Parlamentul.
După solemnitatea dedicată eroilor neamului, chiriarhul Romanului şi Bacăului a binecuvântat strădaniile comunităţii ortodoxe din Parohia Grozeşti-Oituz prin sfinţirea troiţei „Izvorul Tămăduirii” şi a lumânărarului placat cu piatră din incinta bisericii parohiale. Ca semn de recunoaştere a vredniciei celor doi tineri preoţi de aici, pr. Simion Purice, paroh, și pr. Bogdan Ionel Piștea, ierarhul i-a hirotesit iconomi stavrofori şi le-a dăruit însemnele cuvenite celui mai înalt rang onorific pentru preoţii de mir.
Evenimentele comemorative din programul „Centenarul bătăliilor de la Oituz (1917-2017)” vor continua, peste o săptămână, în localitatea vecină, Poiana Sărată.