Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
„Ne dorim să ridicăm o biserică mare și frumoasă”
Parohia „Sfânta Teodora de la Sihla” a fost înființată recent în noul cartier Theodor Pallady, care s-a dezvoltat în marginea Bucureștiului. Paroh aici este tânărul preot George-Valentin Paraschiv, care este inima acestei tinere comunități duhovnicești. În prezent, slujbele se țin într-un mic paraclis, dar dorința vie a enoriașilor este ca aici să se ridice o biserică pe măsura acestui mare cartier dezvoltat în ultimul deceniu. Chiar dacă Sfânta Teodora este protectoarea acestui loc de puțin timp, enoriașa Mihaela Hohotă ne-a mărturisit: „Duhul Cuvioasei noastre dragi își face simțită prezența în cele mai mici aspecte ale comunității noastre. În mod discret și smerit, așa cum i-a plăcut să viețuiască, ne arată mereu ocrotirea și modul frumos în care lucrează”.
Parohia bucureșteană „Sfânta Teodora de la Sihla” a fost înființată la inițiativa părintelui protopop Florin Busuioc (Protoieria Sector 3 Capitală) și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Nevoia de a se ridica o biserică în acest cartier a fost semnalată prin cerere scrisă de către locuitorii de aici, care împreună cu profesoara Janeta Hulea au semnalat Primăriei Capitalei faptul că acest nou cartier are nevoie de o biserică. În data de 18 decembrie 2022 a fost sfințit paraclisul de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Terenul de 1.000 de metri pătrați, pe care se află actualul paraclis și alături de care urmează să se ridice viitoarea biserică a parohiei, a fost donat de familia Marin Mândrilă. Din dragoste pentru Dumnezeu și casa Lui, această familie este ctitoră pentru patru biserici.
„Să facă din casele lor locuri sfinte”
Actualul paraclis al parohiei este mic, în acesta încăpând maximum 100 de persoane. Bisericuța este construită din profile de metal cu structură de lemn, îmbrăcată cu polistiren și acoperită cu placaje de lemn. „Când am venit aici, am găsit paraclisul frumos împodobit cu icoane. Și dăm mărturie că Sfânta Cuvioasă Teodora ne poartă de grijă pentru tot ceea ce avem nevoie”, ne-a spus preotul paroh George-Valentin Paraschiv, care, până la sfârșitul anului 2022, a slujit mai mulți ani la Biserica Dobroteasa din București ca tânăr cântăreț, diacon și apoi preot.
Chiar dacă parohia nu are ridicată încă o biserică și sunt multe de realizat, pr. George a precizat că a ales acest loc de slujire: „Nu pentru că aș fi cel mai bun ghid pentru tineri, dar îmi place să fiu în mijlocul tinerilor. Căci în perioada cât am fost diacon și preot la Biserica Dobroteasa din București am învățat foarte multe de la tineri și acum doresc la rândul meu să dăruiesc din ceea ce am învățat. Cred că mesajul Sfintei Teodora de la Sihla este acesta: Și eu am fost tânără ca voi. Știu ce înseamnă să fii tânăr și încercat, dar nu deznădăjduiți și nu vă lăsați pradă ispitelor. Luptați împreună cu Dumnezeu și veți dobândi viața veșnică, har, milă, iubire. Deși este o cuvioasă care s-a nevoit timp de 60 de ani în pustie, totuși mesajul ei este unul de dragoste creștină, nu solicită tinerilor de azi să se nevoiască într-o peșteră, ci să facă din casele lor locuri sfinte”.
O comunitate tânără și dinamică
Comunitatea parohiei este formată predominant din tineri, dar nu numai. Enoriașii lucrează în diverse domenii cum ar fi: industria IT, ingineri, medici, profesori etc., dar nu uită de importanța vieții lor spirituale. „Mărturisesc că, odată ajunsă în comunitatea acestei bisericuțe, am simțit căldura bunătății și a smereniei pe care o transmite fiecare membru al parohiei în parte. Încă de la bun început, când încă nu ne cunoșteam, ci doar m-am prezentat împreună cu viitorul meu soț, am fost invitați la o mică masă într-o zi de duminică. Aceea a fost ziua în care am simțit că aici mă regăsesc și voi rămâne printre membrii acestei comunități. M-au primit cu căldură, cu brațele deschise, dornici să pună fiecare câte o piatră la temelia bisericii mari, pe care cu toții ne dorim să o vedem ridicată”, ne-a spus Elena-Andra Panaite, absolventă a Facultății „Justinian Patriarhul” din București, secția Artă sacră-Restaurare pictură.
Alături de membrii Consiliului și ai Comitetului parohial, Elena a contribuit la buna rânduială a parohiei, poartă de grijă ca biserica să strălucească mereu. În plus, fiind absolventă a secției de Artă sacră, a inițiat un atelier de pictură. Despre această activitate atât de așteptată de copiii din parohie, Elena-Andra Panaite a mai adăugat: „În cadrul acestui atelier dorim să realizăm lucruri frumoase prin mâinile celor mici și sub îndrumarea noastră. Pentru toate acestea îi mulțumim cu sinceritate părintelui George, dumnealui fiind cel care ne-a unit și ne-a dat fiecăruia câte o responsabilitate, pe care ne străduim să o îndeplinim cu bine. Părintele paroh este cel care, cu rugăciune, a reușit să ne adune și să ne țină aproape de această biserică. Nădăjduim că așteptarea nu va fi lungă până când ne vom afla în fața pietrei de temelie a bisericii mari”.
Până va fi ridicată o nouă biserică, comunitatea din cartierul bucureștean Theodor Pallady se adună pentru slujbe în paraclisul din lemn, ridicat cu jertfă și dăruire de familia părintelui Mihai Stavără, cel care a ridicat și Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Protoieria Sector 3 Capitală.
Inima acestei comunități este părintele George-Valentin Paraschiv, care este la dispoziția tinerilor enoriași permanent. Sfânta Liturghie este taina care-i unește pe oameni în comuniune sfântă și dorința de a se împărtăși din harurile lui Dumnezeu. La care se adaugă întâlnirile din fiecare duminică de după Sfânta Liturghie, apoi pelerinajele și vizitele pe care le realizează împreună la diverse mănăstiri și obiective culturale. Unul dintre pelerinaje a fost realizat în Dobrogea pe urmele Sfântului Ioan Casian. Grupul de pelerini a fost însoțit de Cezar Buteres, profesor la Facultatea de Geografie din București, care a fost un ghid bine documentat. Iubitor al vieții isihaste, profesorul Cezar Buteres a susținut și o conferință despre rugăciune, isihie și istoria așezărilor rupeste din țara noastră, fiind specialist în acest domeniu. Un alt pelerinaj a fost realizat de către comunitatea parohiei, în perioada 28-30 septembrie, la peștera Sfintei Teodora din Munții Neamțului. Pelerinii s-au bucurat de comuniunea cu sfinții nemțeni și liniștea spirituală a Mănăstirii Sihla.
„Aceasta este lucrarea Sfintei Teodora”
Pentru copii, în curtea parohiei a fost amenajat un loc de joacă, unde micuții se simt bine alături de părinții lor, care rămân să socializeze după sfintele slujbe. În fiecare miercuri seară, la ora 18:00, în paraclis se citește Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla, iar apoi urmează o seară de cateheză susținută de către părintele paroh, cântărețul Naum Alexandru sau Ștefan Soare.
Dorința arzătoare a enoriașilor Parohiei „Sfânta Teodora de la Sihla” este ca în perioada următoare să ridice aici o biserică pe măsura acestei noi parohii, după cum a precizat pr. George-Valentin Paraschiv: „Ne dorim să ridicăm o biserică mare și frumoasă, care să fie inspirată din stilul de construcție al domnitorului Matei Basarab. Biserica va avea demisol, unde intenționăm să desfășurăm activități de after school pentru elevii din parohia noastră. Cred că va fi o bijuterie, căci și Sfânta Teodora este un mare dar al lui Dumnezeu pentru noi. Vă mărturisesc că nu-mi este teamă de această lucrare, pentru că niciodată nu am plecat la drum pentru o lucrare gândind că voi face eu ceva. Ci cred că Dumnezeu va ridica biserica și mai ales Sfânta Teodora, care a îngăduit ca aici să se ridice un sfânt lăcaș în numele ei. În prezent, așteptăm un răspuns afirmativ pentru obținerea certificatului de urbanism, iar primarul sectorului 3 din Capitală ne-a promis că ne va susține. Și așa cum mi-a spus părintele Pahomie Catană, starețul Mănăstirii Sihla: «Aceasta este lucrarea Sfintei Teodora! Părinte, lasă-te în mâinile ei!»”
Mihaela Hohotă, enoriașă a parohiei, ne-a vorbit cu mult drag despre acest loc de rugăciune, pe care l-a descris ca fiind „simplu, dar minunat”. Ea ne-a spus că a rămas în mijlocul acestei comunități pentru „duhul rugăciunii, harul din timpul slujbelor, dăruirea tuturor oamenilor frumoși, în mijlocul cărora Cuvioasa Teodora însăși a binevoit să poposească. Era mare nevoie de o parohie în acest cartier, pe cât de nou, pe atât de mare. Cuvioasa Teodora a adunat aici oameni frumoși. Minunați! Începând cu părintele nostru paroh, George-Valentin, un preot cald, cu o sensibilitate duhovnicească aparte, care este apropiat de oameni și de nevoile lor și foarte dedicat slujbelor, rugăciunii și comunității, continuând cu tinerii de toate vârstele și până la copilașii ce ne calcă pragul în număr tot mai mare. Simt peste toți o comuniune caldă și dulce și odihnitoare”.
Icoana Sfintei Cuvioase Teodora la loc de cinste în paraclis
În perioada 12-13 august 2023, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, părintele Pahomie Catană, starețul Mănăstirii Sihla, a venit în București și a slujit o Priveghere și o Sfântă Liturghie în această parohie. Pentru tânăra comunitate de aici, părintele stareț a adus în dar o icoană a Sfintei Teodora de la Sihla, care în prezent se află la loc de cinste în micuțul paraclis. Icoana a fost donată în anul 2022, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea canonizării Sfintei Teodora. Aceasta a stat în peștera Sfintei aproape un an, iar apoi a fost restaurată și donată parohiei bucureștene.
Florin Barbuceanu, tatăl unui băiețel de 4 ani și al unei fetițe de 4 luni, vine cu întreaga familie la slujbele ținute în cadrul acestui paraclis despre care ne-a relatat: „Ca membru în cadrul comunității am trăit clipe de înaltă emoție duhovnicească, când starețul Mănăstirii Sihla a binevoit să ne viziteze mica bisericuță cu un mare dar de preţ - Icoana Sfintei Teodora, care ne-a impresionat prin frumusestea și dimensiunile ei. În cadrul acestei comunități mi-am sărbătorit cea mai frumoasă zi de naștere participând la Sfânta Liturghie, apoi împreună am luat parte la o agapă frățească. Ne rugăm Maicii Domnului să mijlocească către Iisus Hristos pentru mântuirea noastră, să ne calăuzească pașii să putem construi biserica pe care ne-o dorim și pe care să o putem lăsa moștenire copiilor noștri”.
Chiar dacă de puțin timp Sfânta Teodora este ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș, credincioșii ne-au relatat: „Duhul Cuvioasei noastre dragi își face simțită prezența în cele mai mici aspecte ale comunității noastre. În mod discret și smerit, așa cum i-a plăcut să viețuiască, ne arată mereu ocrotirea și modul frumos în care lucrează, adunându-ne împreună și rânduind toate atât de frumos, că nu contenește să ne copleșească. În această parohie, eu nu simt doar că am ajuns acasă, ci simt cumva că acasă a venit la mine. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, zi de zi, pentru acest loc și pentru oamenii minunați care formează comunitatea! Mulțumesc, de asemenea, domnului Mândrilă pentru noblețea sufletului său de a dona terenul pentru biserică! Și nu în ultimul rând, mulțumesc Părintelui Patriarh Daniel, care cu glas părintesc a cuvântat voia lui Dumnezeu cu acest loc. Pe ei amândoi îi văd acum, cu ochii sufletului, ca brațele prin care Dumnezeu ne-a «înmânat» darul Lui minunat: Parohia Cuvioasei Teodora de la Sihla - Pallady”, a adăugat în încheierea discuției noastre Mihaela Hohotă.