Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
Nevoia de deschidere și așezare spirituală
Într-o lume agitată, vulnerabilă și fragilă în esența ei, educația religioasă invită, astăzi, mai mult ca oricând, la descoperirea eului și la autoresponsabilizare. Pentru că, așa cum spune prof. dr. Constantin Cociș, „omul autentic are nevoie de o deschidere și de o așezare spirituală în raport cu semenii, cu sinele și cu Dumnezeu”. În acest timp, „când «peisajul» ne mai «fură» cu ale sale chemări”, cum spune profesorul Cociș, este nevoie de „constanță, securizare și centrare spirituală”. Lucru pe care îl face și Episcopia Devei și Hunedoarei, prin structurile ei destinate copiilor și tinerilor.
Educația religioasă și activitățile cu tineretul desfășurate în tânăra Episcopie a Devei și Hunedoarei îmbracă forme și modalități specifice, impuse de realitatea concretă a zonei: până în 2009, când a fost înființată eparhia, educația religioasă în parohiile din județul Hunedoara era foarte firavă. De aceea, acum, se depun eforturi deosebite pentru a se ajunge cu ea la zi. „În această direcție, vizăm apropierea copiilor și tinerilor de Biserică, de viața autentică, de Dumnezeu, de dezvoltarea unor personalități corecte din punct de vedere moral și ancorate în tradiția românească și ortodoxă”, ne spune părintele Radu Trifon, consilierul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al episcopiei.
Activitate adaptată realităților
În această eparhie, spre deosebire de alte zone ale țării, există o puternică influență generată de numărul mare de confesiuni religioase - romano-catolică, greco-catolică, neoprotestante - care dezvoltă activități foarte bogate, de facturi diferite, cu copiii și adolescenții. „Părerea mea este că și de la acestea avem de învățat. Poate despre un anumit mod de relaționare cu tinerii, despre deschiderea către așteptările lor, mai mult decât a le servi doar niște lecții. De aceea suntem foarte deschiși către copii, către tineri, și încercăm să modelăm intervențiile noastre în funcție de aștepările lor. Fiind însă vorba de o adevărată competiție cu cultele din județ, depunem eforturi mai intense de a pătrunde la sufletele tinerilor noștri. Copiii, dacă le servești doar învățătură, diplomație fără sinceritate, nu vor fi interesați. În schimb, dacă le oferi și model de viață personală, i-ai câștigat”, ne mai spune părintele Trifon.
Un alt punct sensibil în activitatea de educație, nedorit, evident, de Biserică, dar cauzat de diverse contexte, îl reprezintă lipsa învățământului universitar. Aici există doar două facultăți de inginerie, una la Petroșani și alta în Hunedoara, motiv pentru care tinerii ortodocși, trecuți de vârsta liceului, părăsesc județul pentru studii și se întorc acasă doar în vacanțe. „De aceea, ne concentrăm pe cei mici și pe relaționarea mai strânsă cu elevii de liceu, pentru care ne străduim ca atunci când pleacă din parohii către facultăți să fie deja bine dezvoltați și formați din punct de vedere moral și duhovnicesc”, ne mărturisește părintele Radu Trifon.
Iată de ce și activitățile episcopiei în această direcție sunt adaptate conform nevoilor și realităților concrete locale. Întâlnim aici dezvoltate, deopotrivă, programele catehetice naționale al Patriarhiei Române, dar și pe cele locale, proprii, precum conferințele duhovnicești pentru adulți, pelerinajele, programele și concursurile, publicațiile catehetice parohiale, („Ambrosius” la Orăștie, „Cuvânt ortodox” la Simeria Biscaria, „Cuvântul care zidește” la Deva), emisiunile săptămânale „La început a fost Cuvântul” - difuzată la Info HD, „Ortho-café” la radio BIG FM, emisiunile tv la „Hunedoara TV” și „Antena 1 Deva”, proiectele „Despre dragoste și nu numai”, „Lumina de la Betleem”, taberele de copii, programele pentru formarea continuă a cateheților și lucrătorilor cu tinerii, parteneriatele cu instituțiile locale, editarea de cărți și broșuri, „Reuniunile tineretului ortodox din Hunedoara”, „Zilele credinței și culturii la Deva”, cluburile de tip IMPACT pentru tineri, în parteneriat cu Fundația „Noi orizonturi”, de la Lupeni, Geoagiu și Hunedoara etc.
Complementaritate necesară
Din vastul program educativ derulat în Episcopia Devei și Hunedoarei, ne-am oprit asupra activităților de la Centrul catehetic „Sfântul Nicolae”, al Catedralei Episcopale din Deva, cel mai mare grup de cateheză din eparhie, unde am stat de vorbă cu părintele Marius Iovan, coordonatorul acestuia.
„În acest centru sunt înscriși 90 de copii, de care se ocupă o echipă de voluntari, alcătuită din mine, ca preot, preoteasa Adina Iovan și câțiva părinți ai celor înscriși. Copiii sunt împărțiți în două grupe catehetice. În fiecare luni, la ora 17:00, ne întâlnim cu copiii cei mici, cu vârste între 5 și 7 ani, apoi, de la ora 18:00, desfășurăm activități cu cealaltă grupă de copii mai mari, cu vârste între 7 și 16 ani. Cu toții dezbatem tematici biblice, pictăm icoane pe sticlă sau în atelierele de creație realizăm diferite obiecte. În cadrul grupelor de cateheză implementăm proiectele naționale organizate de Patriarhia Română. Anul acesta participăm la proiectul «Școala și Biserica din sufletul meu». În cadrul acestuia, s-au redactat scrisori către Dumnezeu despre «Viața mea în școală și Biserică», s-au scris compuneri și eseuri cu teme specifice educației, am organizat expoziții cu lucrările realizate de copii în catedrala din Deva. În urma unor acțiuni, s-au strâns și donații pentru încurajarea educației și dotarea centrului și pentru acte caritabile. Apoi, lucrările copiilor au fost expuse și prezentate și în centre sociale pentru persoane cu dizabilități, și în case de copii. Periodic, organizăm excursii la mănăstirile din județ, vizite la azilurile de bătrâni, seri duhovnicești aici, în Deva, la episcopie, în care socializăm cu copiii înscriși și cu familiile lor. Răspunsul la asemenea activități se regăsește în numărul beneficiarilor programului nostru catehetic. Dacă acum trei ani erau înscriși 5-6 copii, astăzi sunt 90. Suntem bucuroși pentru că atât ei, cât și familiile lor, profesorii, învățătorii, diriginții din școli sunt foarte receptivi, motiv pentru care numărul celor înscriși sporește. Nădăjduim, cu sprijinul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gurie, Episcopul nostru, să dispunem într-un timp cât mai scurt de un sediu mai mare în care să ne putem desfășura activitățile, pe măsura numărului participanților”, ne-a mărturisit părintele Marius Iovan.
Indiferent de starea societății, de evoluția ei, de piedicile și problematizările vremurilor pe care le trăim, formarea și edificarea religioasă a tinerilor, copiilor și adulților în Eparhia Devei și Hunedoarei constituie o achiziție importantă a sistemului educațional românesc. Ea dovedește că Biserica, societatea și școala se află într-o complementaritate necesară.