Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
O biserică nouă pentru un cartier craiovean
Biserica „Eroii Neamului“ din Craiova se numără în rândul celor mai noi locaşuri de cult din Cetatea Băniei. După ani întregi de osteneală şi rugăciuni, biserica a fost deschisă cultului de praznicul Înălţării Domnului din 2014, fiind binecuvântată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Biserica „Înălţarea Domnului“ din Protoieria Craiova Nord a fost ridicată în anii 1990-2014, piatra de temelie fiind pusă la 21 august 1990 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu.
Anul acesta şi-a deschis uşile, gătită ca o mireasă, pentru credincioşii din zona Electro a oraşului. Momentul binecuvântării a împlinit vremea anilor de muncă împletită cu rugăciunea, arătând totodată că acolo unde vrea Dumnezeu se biruieşte rânduiala firii.
„Dumnezeu a vrut ca lucrarea Sa să nu rămână neterminată“
Ani buni, la Parohia Eroii Neamului din Craiova timpul parcă se oprise în loc. Zidurile locaşului de închinare, pentru care bătuseră atâtea inimi şi în care stăteau atâtea speranţe, se încăpăţânau să mai crească. Totul era lipsit de vlagă şi, de cele mai multe ori, criza financiară părea a fi cel mai neprietenos tovarăş în împlinirea acestei lucrări măreţe. Proiectul bisericii, destul de mare pentru o biserică de cartier, se lăsa cu greu dus la capăt. Lucrurile au început însă se se mişte când aici IPS Părinte Irineu a adus trei preoţi tineri, cu ascultarea directă de a împlini ceea ce rămăsese neîmplinit. Preotul Cristian Grecu, parohul bisericii, ajutat de cei doi colegi ai săi, pr. Sergiu Popescu, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, şi pr. Victor Cameniţă, s-au dovedit a fi oamenii potriviţi la locul potrivit. „Începutul nostru la această parohie, deşi destul de recent, a fost învestit în primul rând cu încrederea IPS Părinte Mitropolit, lucru care ne-a obligat să ne mobilizăm pentru a finaliza lucrările de zidire a sfântului locaş. Erau încă foarte multe lucrări neterminate. Sfintele slujbe le săvârşeam în capela parohială şi uneori, când era mai cald, în subsolul bisericii, unde s-a amenajat un paraclis mai încăpător. Dumnezeu a vrut ca lucrarea Sa să nu rămână neterminată şi, prin sprijinul şi purtarea de grijă a Mitropolitului nostru, s-au găsit cele necesare finalizării lucrărilor de zidire la sfântul locaş,“ mărturiseşte preotul Cristian Grecu, parohul de la „Eroii Neamului“.
Speranţele preoţilor şi credincioşilor parohiei de a vedea biserica gata s-au împlinit în mod neaşteptat când un om de bine, cu dragoste de Dumnezeu, a donat toate cele necesare finalizării lucrărilor. Într-un singur an s-a ajuns să fie pusă crucea pe turlă.
„M-am rugat la Dumnezeu să văd biserica ridicată“
Petre Cîrău, epitropul bisericii, spune că finalizarea lucrărilor de zidire este cel mai mare dar pe care Dumnezeu l-a făcut credincioşilor din această parohie: „Am trăit cu toţii această mare bucrurie, de a intra şi de a ne ruga în sfânta biserică. E drept că mulţi dintre noi nu se aşteptau să o vadă ridicată aşa de repede, însă Dumnezeu a ajutat ca ea să fie gata şi noi să primim această mare binecuvântare“. Neaâ Ion Buligioiu vine aici de o viaţă. „M-am rugat la Dumnezeu să mă ţină sănătos să văd biserica ridicată. Chiar dacă pictura nu este gata, sufletul nostru este împăcat şi altcumva putem privi înainte. Mulţumim şi Părintelui Mitropolit, care a trecut pe aici de fiecare dată să vadă cum se lucrează, dacă mai este nevoie de ceva sau dacă ne lipseşte ceva“, mărturiseşte el.
Pe „Calea mântuirii“
Împlinirea acestei lucrări a implicat oameni cu suflet mare, ostenitori „cu timp şi fără timp“ pentru ca podoaba casei Domnului să strălucească neîntrecut în mijlocul turmei Sale. Alături de preoţii slujitori, credincioşii au avut dintotdeauna un rol esenţial în viaţa parohiei. Numărul lor a crescut de la o zi la alta, odată cu speranţa că vor avea locaş de închinare şi rugăciune. Ce-i drept, cei trei preoţi au ştiut foarte bine să-i preţuiască şi să-i aibă alături spre ajutor. „Suntem prima biserică din Craiova în care a fost implementat proiectul de catehizare pentru adulţi «Calea mântuirii». Am avut peste 30 de persoane la fiecare întâlnire, finalul fiind încununat de un pelerinaj la Mănăstirea Prislop“, mai spune preotul paroh.
O biserică închinată eroilor
Legată prin tradiţie de cinstirea eroilor români, noua biserică a devenit de câţiva ani locul de întâlnire al membrilor Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor“, filiala „Fraţii Buzeşti“. Acest demers aduce laolaltă pe cei mai vrednici ostaşi craioveni, mulţi dintre ei veterani de război, care, sub oblăduirea praznicului Înălţării, rememorează faptele de vitejie şi îi pomenesc pe cei care s-au jertfit pentru apărarea ţării. Preotul Cristian Grecu este prezent la fiecare manifestare festivă. „Aături de credincioşi, participăm la fiecare activitate organizată în cinstea eroilor pe care, de fiecare dată, îi pomenim aici, ca mijlocitori ai rugăciunilor noastre. Anul acesta, întâlnirea festivă a asociaţiei a avut loc chiar în sfânta biserică. Momentul a fost unic, fiind marcat prin cântece patriotice, poezii şi scenete cu subiect patriotic, pe care le-am pregătit în colaborare cu Facultatea de Teologie din Craiova şi cu Şcoala «Mihai Viteazul» din parohia noastră“, adaugă pr. Grecu.
Între cele opt centre catehetice din Arhiepiscopia Craiovei
Parohia „Eroii Neamului“ se numără printre cele opt centre catehetice din Arhiepiscopia Craiovei, urmând să fie, din această toamnă, beneficiară a proiectului naţional de catehizare „Alege şcoala! III“. Responsabil cu această ascultare este preotul Victor Cameniţă. „Demersul nostru se va îndrepta spre copiii săraci, pe care vom încerca să-i ajutăm cu acest prilej. Pentru mine personal, această lucrare este una foarte importantă, adăugându-se la ceea ce suntem datori să facem ca preoţi pentru Dumnezeu şi pentru credincioşii pe care i-am primit în grijă“, spune pr. Cameniţă. În responsabilitatea preotului Cameniţă intră şi pregătirea unui grup vocal care să dea răspunsurile din cafasul noii biserici. Este susţinut de profesoara de muzică Liana Radu, de la Şcoala Generală „Mihai Viteazul“ din parohie, şi de directoarea şcolii, prof. Silvia Cârţu.
În cadrul activităţilor de la parohie urmează să se desfăşoare şi un atelier de pictură, care va fi condus de profesorul Cătălin Ostroveanu, care este şi un iconar priceput. „Din proprie iniţiativă a promis că ne va ajuta să-i învăţăm pe copii şi pe tineri să picteze icoane. A mai lucrat în trecut pentru tineri, deci are experienţa necesară pentru a demara un astfel de proiect“, afirmă pr. Cristian Grecu.