Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
O catedrală a ținuturilor hunedorene
Dorită de credincioși încă din perioada interbelică, noua biserică din Geoagiu-Suseni, județul Hunedoara, s-a ridicat cu multă trudă în perioada 2004-2014 și a devenit un simbol al românilor ortodocși din această parte de Ardeal. Impunătorul locaș de cult este așezat chiar la drumul care duce spre stațiunea balneară Geoagiu-Băi. Încă din vechime oamenii veneau aici pentru a se bucura de beneficiile apelor termale din zonă, despre care se spune că ar fi cele mai bune din țară în tratarea unor afecțiuni.
Întins la poalele Munților Metaliferi și străbătut de râul cu același nume, orașul Geoagiu este situat pe locurile unde în timpuri străvechi exista așezarea dacică Germisara. Mărturiile istorice despre termele daco-romane, despre trecutul așezării și despre vechile comunități românești de aici se îmbină armonios cu ceea ce au reușit locuitorii de acum să ridice în vremea noastră pentru a da frumusețe vechii localități. Una dintre marile realizări ale actualei comunități din Geoagiu-Suseni este noua biserică parohială, un impunător locaș de cult închinat Bunei Vestiri și Sfintei Cuvioase Parascheva, reprezentativ în această parte a Episcopiei Devei și Hunedoarei. Sfințită și inaugurată în 2014, când un sobor de arhierei condus de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, aducea marea binecuvântare de a deschide slujirea liturgică, biserica nouă din Geoagiu-Suseni a devenit o adevărată catedrală a orașului hunedorean.
Părintele Doru Pușcașu, ctitorul acestui locaș de cult, actualmente preot pensionar și slujitor la biserica hunedoreană, alături de parohul Călin Gheorghe Balea, ne-a povestit cum s-a ridicat această măreață biserică din orașul Geoagiu. Paroh la Geoagiu-Suseni în perioada 1973-2015, părintele Doru Pușcașu a trăit vremurile grele, când era aproape imposibil să construiești o biserică, dar și pe cele de libertate, când istoria s-a răzbunat și foarte multe dintre comunități și-au văzut împlinit visul de a avea un locaș de rugăciune.
Unsprezece ani
„Ideea de a face o biserică nouă în Parohia Geoagiu-Suseni s-a născut după Primul Război Mondial, fiindcă biserica veche era neîncăpătoare. S-au adunat materiale de construcție și bani, dar când să se înceapă lucrarea, a venit cel de-al Doilea Război Mondial. Nu s-a mai dat apoi aprobare pentru construirea bisericii, iar materialele adunate, cărămida, țigla, varul, toate au fost folosite în comună, fie la CAP, fie în alte locuri. După Revoluția din 1989, cei bătrâni care au văzut că în diferite părți ale țării se iau inițiative de a construi biserici noi au dorit să reia și proiectul din parohia noastră. Un consilier parohial, în vârstă de 90 de ani la acea vreme, mi-a spus: «Părinte, eu am 10.000 de lei la CEC și dacă ne apucăm de biserică eu îi dau pentru a începe lucrarea». Însă n-a ținut propunerea celor care doreau să facă biserică nouă, mulți spunând că la cea veche s-au făcut de-a lungul timpului reparații costisitoare, mai ales că am văzut că nu se mai poate face o biserică nouă”, ne-a spus părintele Doru Pușcașu.
În anul 2002 au început demersurile pentru construirea noii biserici, mai ales că devenise evidentă nevoia unui spațiu mai mare pentru oficierea slujbelor religioase. Cu sprijinul Primăriei Geoagiu și cu ajutorul majorității credincioșilor s-a făcut documentația necesară, iar în 24 mai 2004 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică.
„Lucrarea a durat unsprezece ani. Locul unde s-a ridicat biserica era foarte jos și a trebuit să aducem multă umplutură. A fost o perioadă grea, cu stres pentru mine care mi-a afectat grav sănătatea, însă am reușit să finalizăm lucrarea cu ajutorul lui Dumnezeu și jertfa credincioșilor, dar și cu sprijinul primarului care a fost în acea perioadă și care a înțeles că parohia a avut materialele de construcție la vremea amintită și că au fost folosite în alte lucrări și de aceea trebuia să primim sprijinul Primăriei Geoagiu. În 23 noiembrie 2014 s-a făcut sfințirea bisericii în sobor de patru ierarhi, pentru că Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și-a dat seama de ansamblul lucrării și de cheltuielile mari și a dorit să dea o amploare evenimentului și i-a invitat pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului și Preasfințitul Părinte Nicodim al Severinului și Strehaiei”, ne-a mai spus părintele Doru Pușcașu.
Activități cu tinerii
Comunitatea parohială din Geoagiu-Suseni este adunată în jurul bisericii noi. Chiar dacă viața duhovnicească a credincioșilor este prioritară pentru slujitorii Sfântului Altar, nu sunt trecute cu vederea celelalte nevoi din parohie, cum ar fi cele sociale, culturale și activitățile cu tinerii. La inițiativa actualului paroh, părintele Călin Gheorghe Balea, au loc diferite activități catehetice și educative cu tinerii, dar și cu o componentă social-filantropică.
„În 2016 am participat la o formare și am făcut un parteneriat cu Fundația «Noi Orizonturi» prin care am implementat un proiect de antreprenoriat social. Am implementat în parohie timp de doi ani proiectul «Să împărțim bucurie!» Fundația «Noi Orizonturi» are în vedere înființarea unor cluburi IMPACT și în cadrul acestui club am confecționat cu tineri de liceu obiecte de artizanat pe care le-am valorificat. Cu banii obținuți și cu o sponsorizare din partea Fundației «Noi Orizonturi» am reușit să le oferim celor 48 de beneficiari de la Centrul de îngrijire a vârstnicilor din localitatea noastră câte o pernă”, ne-a spus părintele paroh Călin Gheorghe Balea.
Adunați în casa parohială, într-un spațiu care nu oferă încă toate condițiile necesare unor activități specifice unui centru catehetic, tinerii din Geoagiu-Suseni, coordonați de părintele paroh, au dat viață unui veritabil centru de tineret și cateheză.
„Am reușit să înființăm un centru de tineret și cateheză în parohia noastră. Cu sprijinul voluntarilor, mai ales cu ajutorul doamnei educatoare Mariana Nicolae, îi învățăm pe copiii de gimnaziu din parohie pricesne sau cântece pentru anumite evenimente, colinde și susținem apoi miniconcerte în biserică. În cadrul centrului nostru sunt două activități mari, cea amintită, în cadrul căreia îi învățăm cântece pe copii, și cea de valorificare a artelor populare și tradiționale. O dată pe săptămână ne întâlnim cu cei mici în vechea casă parohială. Sperăm ca anul acesta să amenajăm demisolul bisericii pentru a desfășura aici activitățile noastre”, ne-a mai spus părintele paroh.
Credincioșii parohiei sunt tot timpul alături de preoții bisericii noi din Geoagiu-Suseni în toate activitățile. Pe lângă prezența la slujbele oficiate în biserica nouă, oamenii din oraș se implică activ în viața parohiei. De două ori pe an participă la pelerinaje la mănăstiri din Ardeal, cum sunt Mănăstirile Necula, Dumbrava sau Crișan.
Un alt proiect important care a contribuit la revitalizarea comunității parohiale este corul bisericii, format din voluntari și condus de domnul profesor Viorel Jude. Corul bisericii funcționează de mai bine de zece ani și a apropiat și mai mult oamenii de locașul lor de rugăciune.