Pe 14 noiembrie îl prăznuim pe Sfântul Apostol Filip, unul dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului. Pentru noi, românii, această sărbătoare are o importanță specială, deoarece el a propovăduit Evanghelia și
O mână de ajutor pentru oamenii străzii din Iași
O asociație din Iași oferă de două ori pe săptămână o masă caldă şi o vorbă bună oamenilor străzii care sunt cazaţi temporar la Centrul de urgenţă pentru recuperare şi integrare socială „C.A. Rosetti” din oraș. „Sunt multe persoane care preferă ca, atunci când fac un praznic, o pomană, să o aducă la noi şi ne cer să o distribuim acestor oameni atât de încercaţi. De asemenea, am fost contactaţi şi de persoane care au avut un eveniment fericit în familie, o nuntă, o cumetrie, şi au rămas cu meniuri întregi şi au dorit să facă o pomană hrănind oamenii nimănui”, povestește Florentina Agache, preşedinte al Asociaţiei „Ştergem o lacrimă”.
Sunt oamenii liberi de pe străzi de care deseori ne ferim ochii pentru că nu suportăm suferinţa de lângă noi sau doar pentru că este mai uşor să negăm evidenţa. Ne deranjează, i-am vrea spălaţi, mai puţin rugători, mai bine îmbrăcaţi, însă prea puțini dintre noi le întind acestor oameni o mână de ajutor. Le spunem „vagabonzi”, „homleşi”, „persoane fără adăpost” şi formează o categorie socială aparte, defavorizată şi marginalizată. La nivel european se estimează că sunt aproximativ 11 milioane de persoane fără adăpost, cu precizarea că în unele ţări, precum Germania sau Irlanda, fenomenul a explodat pur şi simplu. Potrivit studiului care datează din 2018, cifrele în creştere sunt cauzate de „absenţa unei politici globale de luptă împotriva fenomenului persoanelor fără adăpost, a exploziei preţurilor la locuinţe şi a creşterii inegalităţilor”. În România, ultima estimare datează de zece ani, când se credea că doar în Bucureşti ar fi 5.000 de persoane fără adăpost, care îşi duc zilele în gări, scări de bloc, clădiri aflate în construcţie, maşini abandonate, canale.
Cazaţi temporar
Oamenii au ajuns în stradă din diferite motive, unii în urma divorţurilor, a conflictelor familiale sau a unor boli care i-au îndepărtat de familie (au fost abandonaţi), alţii după ce şi-au pierdut locuinţa pentru că nu au mai avut bani pentru plata întreţinerii ori a chiriei. Unii, ca urmare a viciilor sau pentru că pur şi simplu nu vor să muncească. Însă, în această ultimă categorie, spun sociologii, se încadrează foarte puţine persoane.
Indiferent care sunt cauzele care i-au aruncat în tumultul străzilor, ei au nevoie de ajutor. La Iaşi, Florentina Agache, de la Asociaţia „Ştergem o lacrimă”, a avut ochi să-i vadă şi urechi să-i asculte pe cei fără un acoperiş deasupra capului. Şi-a dat seama că, în special în anotimul rece, o masă caldă i-ar ajuta pe sărmani să îndure mai uşor piedicile vieţii. Şi s-a pus pe gătit. Felul principal şi desert. Să le îndulcească amarul. „Am început proiectul anul trecut, în decembrie, când existau aproximativ 60 de persoane la Centrul «C.A. Rosetti», un loc al primăriei, unde sunt cazaţi temporar. Odată cu sosirea anotimpului cald au rămas mai puţini, din diferite motive. Ne-am gândit din prima clipă la nevoile acestor oameni pentru că ei nu mai au absolut nimic, nici casă, nici familie, nici loc de muncă. Unii au doar boli cronice”, ne spune doamna Florentina Agache, preşedinte al asociaţiei.
La început, sprijinită de soţ, de colegi, de prieteni, a gătit în propria bucătărie, apoi, din luna mai, a încheiat un contract cu o firmă de catering. În prezent, hrăneşte în medie 27 de suflete. Pentru că faptele bune au ajuns şi pe reţelele de socializare, oamenii cu suflet mare apreciază gestul Florentinei şi încearcă, prin donaţii, să o ajute să şteargă cât mai multe lacrimi.
Iar când banii se împuţinează, Dumnezeu le arată tot prin oameni soluţia. Multe familii trimit asociaţiei pomana de la o înmormântare sau meniurile rămase de la o nuntă ori un botez. „Sunt multe persoane care preferă ca, atunci când fac un praznic, o pomană, să o aducă la noi şi ne cer să o distribuim acestor oameni atât de încercaţi. De asemenea, am fost contactaţi şi de persoane care au avut un eveniment fericit în familie, o nuntă, o cumetrie, şi au rămas cu meniuri întregi şi au dorit să facă o pomană hrănind oamenii nimănui. De ceva vreme am fost adăugaţi şi într-un grup, «Iaşul vrea produse locale»
Puţin cu puţin se face mult, iar gurile flămânde abia aşteaptă zilele în care membrii asociaţiei vin cu mâncarea aburindă. Florentina Agache speră să aibă putere şi fonduri să prelungească cât mai mult viaţa acestui proiect, şi chiar să le ofere zilnic o masă caldă pentru că oamenii străzii trebuie să mănânce, ca şi noi, zilnic. „Acest demers al nostru, de a-i ajuta pe oamenii străzii, a venit cumva firesc. Privind cu adevărat în jurul nostru, am văzut aceşti oameni în suferinţă, am văzut că au nevoie de ajutor. Ne-am implicat în mai multe cauze, a fost un sentiment ce exista dintotdeauna în inima noastră. Eu, împreună cu soţul, strângem laolaltă prieteni, colegi şi alţi oameni de bine şi ne punem să facem diverse lucruri pentru semeni. Asta ne spune inima: ne îndeamnă să ştergem lacrimi”, subliniază Florentina Agache.
Un sentiment cu adevărat înălţător când cineva îţi spune, cu tot sufletul şi cu liniştea celui ce s-a săturat, „sărut mâna pentru masă”. Hrănirea în mod constant a oamenilor străzii nu reprezintă singura faptă bună a Asociaţiei „Ştergem o lacrimă”, al cărei scop principal este acela de a construi case familiale pentru copiii care provin din centrele de plasament şi care, după ce împlinesc 18 ani, sunt abandonaţi şi ajung, de cele mai multe ori, în stradă dacă nu urmează o formă de învăţământ.
„Ghiozdănelul meu”
Pentru trei persoane cazate deocamdată la Centrul „C.A. Rosetti” care provin din centrele de plasament, asociaţia a reuşit să găsească locuri de muncă cu contract, un pas extrem de important în integrarea lor în societate. „Mai avem şi alte proiecte în derulare sau în pregătire. De exemplu, pentru luna septembrie dorim să oferim o excursie unui număr de 30 de bătrâni de la azilurile din Iaşi. Mai avem un proiect, «Ghiozdănelul meu», cu care participăm anul acesta la Swimathon, o competiţie ce se desfăşoară în luna iulie. Mai avem în grijă şi cazul social al Alesiei, o fetiţă care este cu noi de la bun început şi care are nevoie de bani pentru investigaţii şi pentru operaţie, pentru că are hemipareză pe partea dreaptă şi face crize de epilepsie. Totodată, după Swimathon vom organiza şi târguri caritabile, pentru că primim foarte multe lucruri bune care pot fi vândute, iar banii să-i folosim pentru acţiunile noastre”, detaliază Florentina Agache.
Continuarea faptelor bune depinde însă de mărinimia noastră, de cât ne lasă inima să-i sprijinim pe aceşti oameni. Se pot face donaţii în conturile Asociaţiei „Ştergem o lacrimă” cu menţiunea „Masa Caldă”: RON: RO26BRDE 240SV07856442400, EURO: RO 23BRDE240SV15077182400.
paypal.me/stergemolacrima, CIF: 38762160. Totodată, pentru susţinerea tuturor acţiunilor de binefacere, se poate lua legătura cu preşedintele asociaţiei, Florentina Agache, fie pe site, fie pe reţeaua de socializare Facebook.