Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
O mână întinsă către cei năpăstuiți
Furia apelor a măturat zilele trecute sute de gospodării din județul Galați, lăsând distrusă în urma ei munca de o viață a oamenilor, dar și grămezi uriașe de nămol, gunoaie și foarte multă suferință. Sensibilă la suferința oamenilor care nu aveau ce pune pe masă, Arhiepiscopia Dunării de Jos a alocat în regim de urgență suma de 50.000 de lei, preoții din zonă oferind sinistraților o masă caldă, pâine și apă, medicamente și produse de strictă necesitate în această perioadă.
Pe măsură ce te apropii de localitățile inundate din județul Galați, pământurile din jurul străzii mustesc de apă, bălțile din câmp și de pe carosabil prevestind parcă ceea ce urmează să vezi în Slobozia Conachi, Pechea și Cuza Vodă, comunele cel mai grav afectate din județ. Ajunși în Slobozia Conachi, se dezvăluie deja o adevărată desfășurare de forțe, dovadă a gravității situației. Peste tot erau reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență sau ai Armatei și alte autorități care îi ajutau pe cei năpăstuiți. Întinderi mari de nămol bălteau încă în curțile și grădinile răvășite ale oamenilor și peste tot vedeai urmele apelor ce au șubrezit pereții caselor și care i-au făcut ca abia să mai stea în picioare. La mai toate casele vedeai pături, cuverturi sau alte haine întinse pe garduri, fiecare încercând să mai salveze câte ceva din munca lor.
Au mai fost inundații în urmă cu trei ani, însă, spun oamenii, anul acesta a fost mai grav decât în trecut. Aici l-am găsit pe părintele Ionuț Glăvan, paroh al bisericii din Slobozia Conachi și protopop de Covurlui, care îi vizita pe enoriași să vadă care sunt cele trebuincioase în regim de urgență pentru cei pe care îi păstorește. Și nu numai pe ei, ci pe toți cei de pe valea Suhurluiului.
La vederea aparatului foto, fiecare sătean te cheamă să vezi ce necaz a pățit, în speranța că cineva se va sensibiliza și îl va ajuta să își refacă gospodăria, chiar dacă până atunci încă nu venise nimeni din partea autorităților să evalueze situația.
„Haideți, veniți să vedeți ce e la noi! S-au dărâmat toate. Animalele s-au înecat, porumbul s-a umplut de apă și de mâl... Până și soba s-a dărâmat de la apă. Acum ne chinuim să scoatem din lucruri să le punem la uscat, poate mai recuperăm ceva, pentru că speranțe să ne dea cineva ceva... nu prea avem. Nădejdea tot la Dumnezeu! Am avut noroc că un corp de clădire a fost mai sus și nu a ajuns apa și acolo. Dacă intra și acolo, ne distrugea absolut tot”, ne spun membrii familiei Gherghel din Slobozia Conachi, fiecare arătând spre dezastrul din curte și grădină.
Totul a venit prin surprindere
Am oprit apoi în Pechea, o altă localitate puternic afectată de viitură. Aici l-am întâlnit pe părintele Cătălin Vătafu, parohul Bisericii Pechea 4, care, la fel, îi vizita pe enoriași să vadă care este situația.
Pe mulți apa i-a luat prin surprindere, nu se aștepta nimeni ca pârâul să se umfle atât de repede și să se transforme într-un fluviu ucigaș. „Nenorocirea a început miercuri dimineața, când au pornit ploile abundente și a început să crească rapid nivelul apei. De frică, am urcat copiii cei mai mici în podul casei, iar eu împreună cu fetița de 16 ani am stat pe prispă așteptând să vină cineva să ne scoată de acolo. Am sunat de mai multe ori la 112 împreună cu un vecin, blocat și el, și am cerut ajutor, să vină cineva să trimită o barcă de salvare să ne salveze. Pe la ora 3 după-amiază, au venit cu bărcile și ne-au scos afară din casă. Am stat de dimineață și până la ora 3 cu frică să nu ne ia apa cu totul”, ne-a mărturisit Daniela Filip, una dintre persoanele afectate de furia apelor. De aici au fost duși în sala de sport a comunei, unde au fost cazați de autoritățile locale împreună cu alte persoane sinistrate.
Acum, după retragerea apei, totul în jur este plin de noroi. Ici-colo se mai văd rămășițe ale gospodăriei. În curtea femeii, un cărucior de copil zăcea răsturnat în noroi, iar mai încolo se afla o bicicletă izbită și ea de potop. Singurele care păreau a nu fi afectate erau doar câteva rațe care își căutau mâncare prin noroi. De altfel, acestea erau singurele animale care au mai rămas în viață dintre orătăniile familiei Filip.
Pe Constantin Andrei, un băiat la vreo 10 ani, potopul l-a prins la școală. Profesorii au trimis elevii să se adăpostească acasă, să fie în grija părinților lor. Însă el nu a reușit să ajungă acasă, deoarece apa îi blocase deja drumul spre ai săi. Totuși, nu i-a fost frică. A stat cuminte și a așteptat ca totul să se liniștească.
„M-am oprit la un magazin pentru că nu am mai putut ajunge acasă. Când am vrut să plec, apa era deja mare și eu nu mai puteam ajunge acasă, așa că m-am oprit la magazin și am stat acolo. Seara am dormit la căminul cultural, pentru că acasă nu mai aveam unde să stăm. Mi-a spus un frate că un perete e dărâmat de tot și că ne-a stricat apa tot. Casa e din chirpici și a fost foarte afectată de apă”, ne-a mărturisit Constantin.
Ajutoare, deocamdată aveau doar din partea Bisericii, care a oferit cele de strictă necesitate, dar și a autorităților care au venit și i-au scos din case pe cei izolați și i-au cazat în sala de sport a comunei.
Apel la solidaritate
Din prima clipă, preoții din parohii au fost aproape de sinistrați, ajutându-i nu doar cu o vorbă bună și cu rugăciunile care au fost săvârșite imediat în biserici, ci și concret, cu bunuri de strictă necesitate. „Preoții noștri sunt la datorie, încurajând, rugându-se și mobilizînd pe toți cei care pot, doresc și știu că un pod de fapte bune peste ape este și o faptă binecuvântată de Dumnezeu. Aceste gesturi de ajutorare a celor în necaz sunt o încurajare pentru cei încercați, precum și o întărire a noastră în credința că Dumnezeu a așezat în noi resurse spirituale și de dărnicie materială, prin care îi vom recupera la viața normală pe semenii noștri. În centrele din comuna Pechea și din Slobozia Conachi, preoții au pregătit hrană caldă și îmbrăcăminte, necesare pentru a depăși această primă etapă. Facem apel din suflet către suflet, în primul rând către locuitorii din aceste localități care nu au fost afectați de inundații, să asculte de chemarea lui Dumnezeu prin preot și prin creștinii buni de a deschide ușile sufletelor mai întâi, iar în lumina ospitalității noastre creștinești și românești să deschidă ușa casei. Să deschidă ușile camerei lui Iisus Hristos, căci El este acum flămând, înfrigurat şi întristat. În virtutea programelor social-filantropice, Centrul eparhial oferă deja bani pentru necesitățile imediate: medicamente, apă și hrană, care vor fi distribuite prin parohii. Vom sprijini în continuare cu daruri materiale, dar vom fi prezenți și prin rugăciune și binecuvântare”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
Preoții au întocmit deja o evidență a pagubelor separat de ceea ce vor face primăriile, pentru a-i putea ajuta pe enoriași concret, cu ceea ce are nevoie fiecare. „Avem aproximativ 900 de gospodării afectate și peste o mie de persoane evacuate. Adică persoane care au fost nevoite să plece din case și să stea pe la familie, cunoscuți sau prieteni, și aproximativ 70 de persoane care au stat la sala de sport. Ne-am ocupat noi, ca parohie, să le oferim hrană aseară (miercuri, 12 octombrie, n.r.), astăzi-dimineață și la prânz, și împreună cu celelalte instituții căutăm soluții să îi ajutăm pe acești oameni”, ne-a declarat părintele protopop Ionuț Glăvan.
Biserica face propria evidență a pagubelor şi colaborează foarte bine cu celalalte autorități ale statului pentru a veni în sprijinul oamenilor. Potrivit datelor Protoieriei Covurlui, în localitatea Slobozia Conachi erau 300 de case afectate și 450 de persoane evacuate, în Pechea 200 de case afectate și 250 de persoane evacuate și în Cuza Vodă erau 140 de locuințe afectate și 400 de persoane evacuate.
Recunoștința credincioșilor pentru sprijinul Bisericii
Oamenii sunt bucuroși că ierarhul lor împreună cu preoții care îi păstoresc au venit și i-au ajutat. „A venit Înaltpreasfințitul Părinte Casian la noi în comună și ne-a oferit o masă caldă, apă, dulciuri pentru copii, și a dăruit bani mămicilor care au copii, să ne putem cumpăra cele necesare acum, urgent. Ne-a întrebat care sunt nevoile noastre urgente și ne-a spus să nu intrăm în panică pentru că până la urmă se vor rezolva toate, în biserici urmând să se facă colecte și să ne ajute”, ne-a mai spus Daniela Filip.
O mare problemă, ne-a spus părintele Cătălin Vătafu, era lipsa apei potabile, toate sursele de apă fiind afectate. Însă acea problemă avea să se rezolve chiar în timp ce îi vizitam pe sinistrați împreună cu cei doi preoți. Arhiepiscopul Dunării de Jos l-a sunat chiar în acele momente pe părintele protopop și i-a spus să cumpere apă și pâine și chiar în acea seară să le distribuie tuturor: „Oamenii au nevoie seara și dimineața de mâncare. Luați și le duceți acum tuturor, pentru că oamenii nu pot aștepta până după slujbă să mănânce. Le duceți voi acum, și dacă vor veni și alte ajutoare, le vor primi și pe acelea!”, a îndemnat Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
Ajutor pentru cei care ajută
De altfel, nu doar cei afectați de ape s-au aflat în grija Bisericii, ci și cei care i-au ajutat pe sinistrați, respectiv angajații de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență și celelalte autorități care au muncit și muncesc să scoată apa și nămolul din casele și curțile oamenilor. Și ei au primit o masă caldă, având surpriza să fie serviți chiar de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a dorit să fie cu ei la masă și să le arate că nu sunt singuri și că preoții, chiar dacă nu pot face ce fac ei, pot să le ofere măcar o masă caldă, o binecuvântare.
„Noi știm că vor veni ajutoare, dar am dorit să conștientizăm și membrii comunității, care știm că nu vor putea ajuta foarte mult, dar este important să simtă și ei că trebuie să facă ceva, după măsura posibilităților. Și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a îndemnat pe cei care nu au fost afectați de inundații să îi ajute pe ceilalți. De asemenea, vor fi colecte în biserici atât mâine (ieri, 14 octombrie, n.r.), când o sărbătorim pe Sfânta Parascheva, cât și în celelalte duminici, pentru că oamenii au nevoie de ajutor, de cereale, lemne și alte lucruri și dorim să oferim ceea ce are nevoie fiecare”, ne-a declarat părintele Cătălin Vătafu.
Acţiunea de colectare a acestor fonduri şi bunuri se va face nu numai în cadrul sfintelor slujbe, ci şi prin deplasarea în parohie a membrilor din consiliul şi comitetul parohial, sub coordonarea preoților parohi, în toate celelalte zile ale săptămânii.