„Grădina de mozaic” a Mănăstirii „Sfânta Maria”- Techirghiol din judeţul Constanţa, stavropighie
O sută de ani în linii și culori
Recent, opera artistică a pictoriței Valentina Rusu Ciobanu a fost pusă în valoare printr-un amplu proiect cultural organizat de instituții culturale de pe ambele maluri ale Prutului, toate acțiunile fiind realizate sub patronajul doamnei Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova. Picturile artistei, fie că au fost admirate la Palatul Suțu din București sau în atelierul virtual, permit publicului să descopere artista basarabeană, care a rezistat provocărilor vremurilor și a creat o operă originală, impresionantă prin forța mesajului plastic.
Valentina Rusu Ciobanu are o viață demnă de Cartea Recordurilor. În cei 100 de ani împliniți de curând, artista a trăit multe epoci culturale și ideologice, dar mai ales a creat o operă originală, care reflectă atât experiențele prin care a trecut, cât și personalitatea sa. Este una dintre cele mai valoroase pictorițe din Republica Moldova, însă prea puțin cunoscută publicului din România. De aceea, în ultimele luni, prin intermediul unui amplu proiect cultural, creația sa a fost pusă în valoare, deschizând astfel calea spre includerea școlii de pictură de la Chișinău într-o nouă istorie a artei românești
Proiect cultural de excepție
Proiectul cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu este realizat de Asociația pentru Cultură și Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația Santavinere din Chișinău și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. În data de 28 octombrie a.c., ziua în care Valentina Rusu Ciobanu a împlinit 100 de ani, artista a fost sărbătorită la București prin deschiderea expoziției „Valentina Rusu Ciobanu - Un veac de singurătate”, în spațiul expozițional Arbor.art.room (str. Transilvaniei nr. 11, sector 1), aparținând Asociației Arbor. În perioada 5-29 noiembrie, la Palatul Suțu, a putut fi vizionată o expoziție sub genericul „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere”, curatoriată de dr. Elena Olariu, coordonator din partea Muzeului Municipiului București.
„Valentina Rusu Ciobanu face parte din acea generație de artiști care s-a format în România interbelică. S-a născut la doi ani după Marea Unire din 1918 și a trăit până în 1940 în România regală, de aceea ea aparține culturii românești în ansamblu. Studiile de artă începute la Iași le va finaliza la Chișinău, din cauza schimbărilor aduse de cel de-al Doilea Război Mondial. Prin pregătirea intelectuală realizată în spațiul românesc, ea s-a format ca un artist liber. Chiar dacă la un moment dat a ales să trăiască în Basarabia, unde își avea majoritatea rudelor, prin toată creația sa ea a încercat să eludeze curentele ideologice impuse de regimul comunist și tablourile sale demonstrează acest lucru”, ne-a spus dr. Elena Olariu, director adjunct Artă, Restaurare, Conservare - Muzeul Municipiului București.
Atelier virtual
Tot în cadrul acestui amplu proiect a fost prezentat în premieră absolută atelierul virtual al Valentinei Rusu Ciobanu, conceput în „realitate virtuală” (VR), o reconstrucție, identică cu realitatea, pe baza materialelor documentare din anul 1985. Atelierul virtual poate fi vizitat cu ajutorul echipamentelor VR-Oculus Quest sau se poate accesa de pe calculatorul personal, atelierul fiind găzduit de prima platformă de expoziții de artă VR din România și Republica Moldova, www.theopen-art.com.
Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu - 100 de ani de la naștere” cuprinde și o componentă de cercetare și inventariere a atelierului artistei, în urma căruia s-au digitalizat, prin fotografiere, peste 500 de lucrări de pictură, schițe și însemnări ale artistei, fotografii, diverse acte, articole din ziare despre creația ei, pliante ale expozițiilor la care a participat, cărți poștale cu reproduceri semnate de artistă. Toate aceste materiale vor constitui baza unei monografii complete despre viața și opera pictoriței Valentina Rusu Ciobanu, de care se va ocupa Asociația pentru Cultură și Arte Arbor.
Recunoașterea valorii unei opere de excepție
În data de 30 iunie 2020, a fost semnat de către președintele României, Klaus Iohannis, decretul pentru decorarea pictoriței cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Mare Ofițer, Categoria C - „Artele Plastice”. Acest ordin i-a fost înmânat artistei chiar în ziua când a împlinit 100 de ani. Pentru arta românească contemporană acesta este un moment istoric extrem de important, care certifică nu numai recunoașterea oficială de către statul român a meritelor unei mari artiste din stânga Prutului, ci și a valorii excepționale a școlii de pictură de la Chișinău și a prezenței incontestabile a acesteia în spațiul cultural românesc.
Toate evenimentele acestui proiect cultural au fost organizate la București, sub patronajul doamnei Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova. Echipa principală a proiectului „Valentina Rusu Ciobanu - 100 de ani de la naștere” a fost formată din: Victoria Nagy Vajda, manager de proiect; Elena Olariu, curator și coordonator proiect expozițional la Palatul Suțu; Anastasia Gurschi, curator; Constantin I. Ciobanu, istoric de artă; la care se adaugă Lică Sainciuc, fiul Valentinei Rusu Ciobanu.
Arta transcende timpul
În cadrul expoziției, a fost lansat și un catalog-album expozițional, care, pe lângă imaginile cu opera artistei, include texte despre viața și opera sa, precum și interviuri exclusive oferite de Valentina Rusu Ciobanu. Tot în cadrul acestui proiect, a fost lansat un material video interactiv despre viața și creația Valentinei Rusu Ciobanu, pe un interval de 100 de ani: 1920-2020, care permite publicului să descopere povestea și contextul creației artistei basarabene.
„Expoziția «Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere» demonstrează încă o dată forța elitei culturale de la Chișinău și a școlii de pictură basarabene, o școală tânără, dar puternică, care a rezistat provocărilor istorice și care ne aduce în fața ochilor o creație originală și națională, impresionantă prin forța mesajului plastic transmis”, a concluzionat dr. Elena Olariu. Acest proiect cultural amplu, pe lângă faptul că a mobilizat instituții culturale de pe ambele maluri ale Prutului pentru a pune în valoare opera artistică a Valentinei Rusu Ciobanu, arată încă o dată în plus că arta transcende timpul și limitele sau, mai bine spus, granițele impuse de autorități lumești.