Sfânta Muceniţă Ecaterina este prăznuită în Biserica Ortodoxă pe 25 noiembrie, iar printre puţinele biserici ocrotite de jertfelnicia eruditei Ecaterina, născută într-o familie de rang înalt din Alexandria Egiptului, se numără cea din satul ieşean Ulmi. Deşi se află pe drumul Hârlăului, la 50 km de Iaşi, cel mai vechi sat al comunei Belceşti îşi scrie în continuare istoria în tihnă. Asemenea muceniciei Sfintei Ecaterina, oamenii de aici au tras din greu să scoată ochii în lume, dar au răzbit cu ajutorul a trei mari piloni pe care s-au sprijinit: familia, şcoala şi Biserica.
Oaspeţii Cuviosului Dimitrie în cetatea primitoare a Bucureştilor
Potrivit tradiției ce dăinuie în capitala României, mii de credincioși bucureșteni, și nu numai, au răspuns și anul acesta chemării Bisericii de a aduce laudă și cinstire cuvenite sfinților noștri ocrotitori, în perioada 25-29 octombrie.
În acest sfârşit de săptămână, toţi iubitorii Ortodoxiei au bucuria de a se îndulci din parfumul marilor sărbători şi pelerinaje de sfinţi ce au loc în ultimii ani pe străzile Bucureştiului. Sfintele moaşte şi icoanele sfinţilor, semne simţite ale prezenţei harului Sfântului Duh, au adus în comuniune de gând şi de rugă sute de mii de credincioşi care, ca în fiecare an, jertfitori şi răbdători, îşi petrec paşii către cei în care îşi pun mare nădejde pentru pacea şi bucuria lor, dar şi a celor dragi.
Ştirile, voxurile, relatările şi reportajele transmise din cetatea primitoare a Cuviosului Dimitrie cel Nou nu pot ocoli chipurile curate ale credincioşilor născuţi şi crescuţi în vatra satului tradiţional românesc şi nu pot ignora bucuria tinerilor moderni, exponenţi ai cetăţii aglomerate. E drept că bogăţia lor, a credincioşilor râvnitori: răbdarea, credinţa, dragostea, jertfa, reprezintă daruri care nu pot fi uşor surprinse în cadru. De asemenea, nici roadele lor: bucuria, pacea sufletului, comuniunea cu sfinţii şi împărtăşirea de Dumnezeu, specifice undelor sufleteşti, nu vor fi niciodată lesne de evidenţiat pentru că sunt scrise şi se vădesc doar pe tablele inimii.
Nădăjduim ca încercarea zilnică a redactorilor şi fotoreporterilor de a surprinde aceste realităţi vii ale credinţei să fie binecuvântată de Cuviosul Dimitrie, picurând peste toate ale noastre ceva din smerenia şi discreţia sa, trăsături atât de specifice duhului misionar al Bisericii, izvorâte din Vestea cea bună pe care dorim să o împărtăşim tuturor.