Cine cunoaște biografia lui Iosif Vulcan știe că s-a născut la Holod, în județul Bihor, iar legătura lui cu Șinca Veche a fost mai mult decât tangențială, fiind satul în care s-a născut tatăl său,
Pentru Cuvioasa Teodora, un sfânt lăcaş cât o catedrală
Aproape 2000 de credincioşi au venit pe 7 august la Mănăstirea Sihăstria. Şase ierarhi au sfinţit pictura bisericii mari, închinată primei românce trecute în rândul sfinţilor, Cuvioasa Teodora de la Sihla. Liturghia care a urmat sfinţirii a fost cu totul deosebită, iar faptul că, oamenilor, ca după orice sfinţire, li se permite intrarea în Sfântul Altar pentru a se închina, a bucurat sufletele sutelor de credincioşi. „Ne înnoim, ne sfinţim viaţa, sufletul, inima, mintea. Ne învredniceşte şi ne înţelepţeşte harul Duhului Sfânt... E greu! Aici e vorba doar de ce simţi. Eu nu pot să explic în cuvinte ce simt. Simţi ceva, aşa cum simţi tristeţea sau bucuria“, ne-a mărturisit un pelerin.
„Noi venim de la Adjud. Suntem într-un pelerinaj la mănăstirile din Neamţ, iar astăzi ne-am oprit la Sihăstria. Am zis să venim şi să ne rugăm şi Sfintei Teodora de la Sihla. Ne bucurăm că am reuşit să trecem şi prin Sfântul Altar, mai ales că pentru femei aceasta este o şansă rară... Închinarea prin Sfântul Altar eu o înţeleg ca pe o schimbare a sufletului nostru. E un îndemn la o schimbare a noastră, în general. Să devenim, de exemplu, mai credincioşi, căci suntem foarte păcătoşi“, ne-au spus, completându-se una pe cealaltă, doamnele Voica Tufă şi Nicoleta Berdan.
Podoaba Bisericii sunt credincioşii
În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, după ce a subliniat învăţăturile Evangheliei zilei, a vorbit despre intensitatea vieţii monahale de la Sihăstria: „Sihăstria aceasta este împodobită nu numai cu sfinte lăcaşuri şi altare de închinare, ci mai ales cu prezenţa dumneavoastră la biserică, în aceste spaţii binecuvântate de Dumnezeu. Sfinţii veghează nu numai cu trupurile lor, aşa cum veghează şi părintele Cleopa, care n-a murit, Paisie şi ceilalţi mari sihaştri, care n-au murit, ci se roagă în continuare în zările de lumină ale lui Dumnezeu“.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Daniel a mulţumit tututor celor care au contribuit la ridicarea acestei biserici „deosebit de importante, atât din punct de vedere pastoral, cât şi din punct de vedere artistic“ şi a oferit diploma de onoare „Ştefan cel Mare şi Sfânt“ stareţului Mănăstirii Sihăstria, arhim. Victorin Oanele, şi pictorului acestui sfânt lăcaş, arhim. Bartolomeu Florea, cu ucenicii săi. Înalt Prea Sfinţia Sa a oferit, de asemenea, distincţii de vrednicie credincioşilor care au ajutat la împodobirea bisericii mari de la Mănăstirea Sihăstria. Lista acestora a fost citită de exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, arhim. Timotei Aioanei. Astfel, au primit distincţii de vrednicie credincioşii: Tatiana Ştefănescu, Valeriu Bârsan şi Neculai Andoni, din Târgu Neamţ, Boris Nazarevici şi Mircea Cojocaru, din Moineşti, Filip Mărgărit, familia Liliana şi Cornel Manolescu, respectiv familia Valentina şi Doru Morcovescu, din Ploieşti, Florica Ochişor, din Suceava, Melania Mureşan, Alexandru Pârjol şi Rodica Armaş, din Baia Mare, şi Aurel Ilie, din Bucureşti.
Arhim. Victorin Oanele a vorbit despre cum s-au desfăşurat lucrările la construcţia bisericii mari de la Mănăstirea Sihăstria, mulţumind ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor care au participat la evenimentul de marţi „pentru a încununa ostenelile noastre şi jertfa depusă la ridicarea şi înfrumuseţarea acestei biserici“. Hramul Cuvioasei Teodora de la Sihla a încheiat „Sărbătorile nemţene“ care se desfăşoară în fiecare an în perioada 5-7 august.