Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Polițista de frontieră care schimbă destine
Elena Simona Șuhan lucrează în cadrul Poliției de Frontieră Dorohoi. Tânăra de 36 de ani se dedică cu râvnă slujirii aproapelui, ajutând bătrâni, copii, mămici și familii aflate în impas. După caz, donează alimente, medicamente, dulciuri, biciclete ori trotinete. În mașina ei a cărat cărucioare, scaune cu rotile, cartofi, jucării, cozonaci și multe altele. Unor familii le-a ridicat case, altora le-a oferit uși, iar pentru cei aflați în spital a donat sânge, halate de protecție și dezinfectant. Este greu de prins pentru a sta de vorbă, deoarece mereu este în drum spre un nou caz. Poate fi găsită mai ușor pe Facebook, unde lumea a aflat de cei care au nevoie de ajutor și a susținut-o în demersul ei.
Simona Elena Șuhan a început activitatea de voluntariat în cadrul Crucii Roșii la 16 ani. A continuat ca studentă și apoi, cu timpul, ajutorarea celor în nevoie a devenit un fapt firesc în viața ei. Din decembrie 2019 postează pe Facebook cazurile care aveau nevoie de ajutorul comunității.
S-a dedicat unei asociații pentru copii autiști din Darabani, apoi a continuat cu o mămică bolnavă de cancer. Și-a dat seama că are nevoie de ajutoare pentru a putea face față tuturor celor care-i solicitau sprijinul, astfel că a început să posteze pe Facebook poveștile oamenilor care aveau nevoie stringentă de ajutor. Și, surprinzător, prima postare a avut peste 7.000 de distribuiri în doar 24 de ore. Strigătul ei de ajutor a avut ecou în inimile oamenilor, care s-au adunat treptat în jurul ei.
Ca polițist în cadrul Poliției de Frontieră Dorohoi, Simona Elena Șuhan are la bază o pregătire complexă. Este licențiată a Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași, dar are și calificare de asistent medical și de farmacie. Poartă cu mândrie și responsabilitate uniforma de polițist de frontieră. De altfel, primele acțiuni caritabile le-a început împreună cu colegii polițiști care au încurajat-o și au susținut-o. Pentru acțiunile sale de ajutorare a oamenilor nevoiași, Simona Elena Șuhan a fost recompensată cu diplomă de onoare din partea ministrului de interne, Marcel Vela. Despre aceasta mărturisește: „Mi-a dat putere și curaj să pot continua”.
Ajutor în pandemie
Am aflat de acțiunile Simonei Elena Șuhan în perioada stării de urgență determinate de pandemia de COVID-19. În timp ce mulți dintre noi stăteam izolați în case pentru a ne proteja, ea, înarmată cu măști și mănuși și mai ales cu mult entuziasm, ajuta bătrânii din județul Botoșani.
La 27 martie, Simona Elena scria pe Facebook: „Tu stai acasă, noi venim la tine. În aceste vremuri grele pe care le trăim, printr-un program de voluntariat, încerc să ajung la cât mai multe persoane vulnerabile, în special bătrâni peste 65 de ani și cei fără aparținători. Primesc foarte multe mesaje și apeluri zilnic și, credeți-mă, încerc să vă ajut cum pot pe fiecare. Eu mă bucur enorm să văd fii și nepoți care se interesează de bătrânii rămași în izolare. Le ducem ceea ce au nevoie la adresa lor, pe raza orașului Dorohoi, respectând regulile și procedurile care se impun pentru protecție. În această perioadă avem nevoie să ne ajutăm aproapele și să fim solidari. Împreună vom fi mai puternici!”
Campania pe care a desfășurat-o atunci s-a intitulat simplu: „Ajută un bătrân”. „Am început cu 50 de bătrâni, am ajuns apoi la 100, iar de Paști, 2.000 de bunici din zona Botoșaniului au primit cozonaci și ouă roșii. Bucuria și lacrimile din ochii lor, când au primit acestea, au fost cel mai frumos sentiment pe care am putut să-l trăiesc, dăruind cu ajutorul oamenilor, chiar dacă am fost departe de familie”, ne-a povestit Simona Elena Șuhan.
În seara de Înviere, împreună cu un grup de voluntari, ea a dus Sfânta Lumină în tot orașul Dorohoi. Toți preoții din zonă au sprijinit-o în demersul ei de ajutorare a celor aflați în nevoi, dar Simona a ținut să precizeze că au făcut-o cu o discreție deosebită. De aceea, spune că ar trebui să promovăm faptele bune pentru că prin puterea exemplului putem construi o lume mai bună.
„Ajută un copil să zâmbească” a fost o altă campanie, desfășurată la începutul lunii iunie: „Mulți copii au zâmbit când au primit pachetul de la diverși oameni, care s-au implicat pentru ei”, ne-a mai spus Simona Elena.
„Pasiunea mea este să ajut oamenii”
Când am sunat-o pentru reportaj, Simona Elena căuta ajutor pentru transportul unei mămici cu doi copilași, care trebuia să se întoarcă de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași. A trebuit să aștept pentru a găsi timp să vorbim. Colaborează frumos cu presa locală și națională, conștientă că astfel poate mediatiza cazurile pentru care are nevoie de sprijin. „Treptat lumea a început să mă cunoască. Și mulți oameni au început să mă caute pentru a-i ajuta. Eu nu sunt decât veriga de legătură dintre oameni, căci unii au nevoie de ajutor, iar alții vor să ajute. Ceea ce lipsea până acum era inițiativa...” Și, într-adevăr, Simona Elena a adunat în jurul ei oameni care o ajută cu bucurie, pentru că a câștigat respectul și încrederea lor.
Ne-a zis că nu are timp liber, căci, în afara serviciului de la Poliția de Frontieră din Dorohoi, e mereu pe drumuri, către persoanele care au nevoie de ajutor: „Pasiunea mea este să ajut oamenii”.
Sprijin pentru cei fără serviciu
Cu toții știm că zona Botoșaniului este foarte săracă și mulți oameni de aici au nevoie de ajutor. Condițiile de viață sunt precare, locurile de muncă puține, iar tinerii au cu greu acces la educație. Simona Elena Șuhan și-a dat seama că doar cu câteva hăinuțe, alimente sau dulciuri nu se acoperă o nevoie decât pe moment. Drept urmare a sprijinit multe persoane să se angajeze, pentru ca astfel să asigure un venit constant familiilor lor. „Fiind sate îndepărtate de oraș, puțini copii termină studiile, de obicei se opresc la opt clase și atunci nu își pot schimba viața prin educație. De aceea am căutat să îi ajut să găsească de lucru. Mulți dintre cei pe care i-am scos din impas lucrează acum cu carte de muncă”, a mai completat Simona Elena.
„Vreau ca lumea să facă ceea ce fac eu”
Simona Elena a convins „zeci, sute de oameni să doneze. La un moment dat, chiar cei care au primit ajutoare au donat. Așa a fost cazul unui copil care, în campania de 1 iunie, a donat din jucăriile primite, căci mi-a spus că așa l-am învățat eu”. Prin aceste acțiuni de binefacere, constatăm cât de mare este puterea exemplului propriu, căci bucuria darului este molipsitoare, aducând lumină în inimile oamenilor.
În demersul său, ea colaborează cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului din Botoșani, cu spitalele din zonă, cu firme care angajează sau pot ajuta și cu Protopopiatul Dorohoi. A înțeles că singură nu-i poate ajuta pe toți cei în nevoie, ci doar prin colaborarea cu cât mai mulți oameni și instituții ajutorul ei poate fi înmulțit.
Prin acțiunile ei, tânăra polițistă nu schimbă doar destine, ci și mentalități, așa cum ne-a spus: „Vreau ca lumea să facă ceea ce fac eu, căci numai așa putem ajuta cât mai mulți oameni. De aceea, ajut întotdeauna prin alții, prin oamenii care văd ceea ce fac și au încredere că lucrurile primite de la ei ajung la cei care au nevoie”.
A reparat și construit case
Simona Elena Șuhan a ajutat familia Răileanu din comuna Havârna, județul Botoșani, să își repare casa veche care stătea să se dărâme. A adus lumină și zâmbete în această familie numeroasă, greu încercată de boli, lipsuri, suferință. Cu ajutorul comunității a ridicat și o casă nouă, deoarece „copiii au și ei nevoie de ajutor, deși ei sunt cei care își ajută tatăl, spălându-l, îngrijindu-l, făcând și de mâncare. Ghiță, la 65 ani, are un ajutor lunar de 142 de lei și încă muncește cu ziua prin sat, iar seara vine acasă cu alimentele primite. Cu atâtea necazuri pe cap, copilașii au uitat să zâmbească, sunt deja maturi. Situația este foarte delicată. Ghiță și Ioan Răileanu (bolnav de cancer) locuiesc într-o casă veche, care stă să se dărâme. Împreună cu voluntarii am recondiționat-o și am făcut curățenie în doar 3 zile. Dar nu garantează nimeni că va rezista și de aceea am decis să le facem una nouă”, afirmă Simona Elena.
Ajutor pentru mămici și copii
Tânăra polițistă acordă o importanță deosebită bătrânilor și copiilor, pentru că sunt categoriile sociale cele mai vulnerabile. „Mi-a spus cineva că, ajutând atât de mulți copii, de fapt schimb destine, căci acești copii nevoiași nu ar fi avut altfel șansa să vadă că se poate trăi și altfel, totul li se părea imposibil”. Ne-a povestit de cazul Calancea, doi strănepoți crescuți de străbunicii lor. Apoi ne-a vorbit despre Gabriel, care, în urma unui incendiu, a rămas fără casă și singura pereche de adidași pe care o avea. „Mergem înainte pentru copii, căci ei sunt viitorul nostru. Acești copii aflați în situații dificile nu sunt vinovați cu nimic. Prin proiectele mele, prin campaniile pe care le desfășor, învăț copiii nevoiași să dăruiască la rândul lor. Lui Gabriel din Plopeni, județul Botoșani, cu ajutorul oamenilor inimoși, și aș numi-o aici pe Denisa Ungureanu, i-am construit o casă nouă, care e deja la roșu”.
Simona Elena este o persoană puternică și energică și cu toate acestea unele cazuri tot o mai emoționează și nu poate să-și ascundă lacrimile: „A fost situația unei bătrâne, căreia i-am dus alimente înainte de Crăciun. Ne-a arătat că nu mai avea decât 5 lei. Efectiv a plâns de bucurie când ne-a văzut că punem alimentele pe masă. Unele situații mă marchează, dar mă întăresc singură, pentru că știu că eu trebuie să fiu cea puternică pentru a-i putea sprijini pe cei care au nevoie”.
Puterea solidarității
Oana Silivăstru din Dorohoi are tetrapareză spastică, scolioză și alte boli și cu toate acestea este un copil de nota 10. În vârstă de 16 ani, ea a obținut peste 100 de premii la nivel județean și național la diverse olimpiade și concursuri școlare. Oana e pasionată de informatică și dorește să devină programator IT. Simona Elena Șuhan a mediatizat cazul Oanei și speră să strângă bani pentru o operație chirurgicală și terapie de recuperare.
Doina Bararu este o mamă cu 8 copii, bolnavă de leucemie, care, datorită implicării Elenei Simona Șuhan și a oamenilor binevoitori, a beneficiat de un transplant de celule stem de la un donator din Elveția: „Este o mamă care vrea să lupte pentru copiii ei și merită să o ajutăm”.
Simona Elena Șuhan a strâns în jurul ei oameni inimoși dornici să ajute, de aceea în final a ținut să mulțumească tuturor celor care au susținut-o: „Împreună vom reuși să trecem peste toate și vom fi mai puternici”, transmite tânăra.