Un singur îndemn, an de an, de două milenii încoace, continuă să aducă lumină şi speranţă în suflete, să schimbe lumea şi lumile: „Bucuraţi-vă!”. E chiar bucuria Învierii Mântuitorului Iisus Hristos care ne ridică genunchii plecaţi şi ne dezvăluie minunile lăsate de Dumnezeu pe pământ. Iar una dintre aceste minuni este chiar oul de Paşti, încondeiat, închistrit sau vopsit, care întregește simbolistica celei mai mari sărbători a creştinătăţii. „Ouăle încondeiate nu au lipsit niciodată din coşul cu care mergeau bunicii şi străbunicii noştri la biserică în noaptea de Înviere. Le pregăteau îndeosebi în Joia Mare pentru că, făcute atunci, ţineau spre a fi consumate de Paşti. Este o tradiţie pe care noi ne străduim să o menţinem şi să o transmitem mai departe generaţiilor care vin”, spune Elena Vereha, meşter popular din Paltinu, Vatra Moldoviţei (Suceava).
Povestea unui articol de ziar
Fiecare ediţie de ziar are o poveste şi este rodul unei colaborări. La ceas aniversar, ne invităm cititorii să descopere prin imaginile fotografilor noştri Luigi Ivanciu şi Mihnea Păduraru istoria unui reportaj de la idee până la tipar, de la discuţia preliminară din redacţie până la „teascurile” digitale din Imprimeria PHAROS a Patriarhiei Române. Am ales un articol de fond publicat cu doar două zile în urmă, când obiectivul aparatului a surprins nu doar imaginile clasice, ci şi o parte din munca de redactor, editor, fotograf, corector, paginator sau tipograf. Veţi descoperi oameni pe care discreţia meseriei îi ţine departe de lumina reflectoarelor, dar fără de care misiunea noastră ar fi mult mai dificilă. De cel puţin 5.000 de ori s-a repetat acest parcurs în tot atâtea zile de lucru. Pentru fiecare dintre ele, mulţumim cu recunoştinţă ostenitorilor, colaboratorilor, abonaţilor şi cititorilor Ziarului Lumina, care ne sprijină zi de zi prin cuvânt şi faptă.
Misiunea de reporter şi fotograf începe cu o deplasare pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului
Documentarea continuă în atelierul unde se asamblează tesserele pentru mozaicul care va înveşmânta interiorul catedralei
După redactare, editare şi o primă corectură în varianta electronică, articolul poate fi paginat
Corectura pe pagina tipărită aduce mai multă limpezime textului
Bun de Tipar, ziarul poate fi trimis la tipografie
Mijloacele moderne ne ajută să comunicăm în timp real cu angajaţii Imprimeriei PHAROS a Patriarhiei Române
Plăcile tipografice sunt pregătite
Ultimele reglaje
Ziarul a fost tipărit
Primii cititori ai fiecărei ediţii
Următoarea etapă: pregătirea pentru legarea pachetelor de ziare
După ce au fost legate, ziarele pornesc către punctele de distribuire în întreaga ţară
A doua zi, ziarul ajunge în mâinile cititorilor fideli