Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Prinţul Dimitrie Sturdza a investit 50.000 de euro în cantina socială a Bisericii „Sfântul Ilie“
Săracii municipiului Botoşani au, în prezent, parte de certitudinea unei mese calde oferite la cantina socială a Bisericii „Sfântul Ilie“. Graţie principelui Dimitrie Sturdza, care a dotat cantina la standarde europene, unitatea de ajutor social a primit acreditare şi nu a fost închisă, oferind, în continuare, nu doar hrana cea de toate zilele, ci şi alinarea sufletelor năpăstuite.
Cantina socială a Bisericii „Sfântul Ilie“ din municipiul Botoşani are de-acum 10 ani de când a fost dată în folosinţă. Bătrâni încovoiaţi, nu doar de apăsarea anilor, ci şi de greutăţile vieţii, familii cu câte cinci-şase copii, tineri din centrele de plasament ce nu au răzbătut în viaţă sunt ocrotiţi cu grijă părintească. Pe lista cantinei figurează în prezent 80 de botoşăneni pentru a primi o hrană caldă sau rece. Beneficiarii cantinei sociale sunt solicitanţi cu un venit net mediu lunar de 150 de lei de persoană. Cu excepţia zilelor de sărbătoare, când nu se dă dezlegare la gătit, Corina Rodica Drancă îşi suflecă mânecile şi se apucă de făcut mâncare. Este bucătăreasă cu carte de muncă de un an şi jumătate la cantina socială. La cei 51 de ani, cât are în prezent, ea însăşi a fost încercată de viaţă. Face parte din rândurile celor care ani buni au trudit în slujba celor ce muncesc la Electrocontact. Pe urmă, vântul disponibilizării a aruncat-o în vâltoarea economiei de piaţă, unde nu prea şi-a găsit loc. Acum este mulţumită în suflet. Nu doar pentru că are asigurată o bucată de pâine câştigată cinstit, ci şi pentru că rodul muncii ei este în folosul celor năpăstuiţi. În fiecare zi, 80 de botoşăneni, din care 42 sunt copii, îşi pun speranţa în masa oferită de cantina socială. O masă caldă sau rece, după caz. Nu vin, la întâmplare, de-a valma, de pe stradă. Vin doar cei prinşi pe o listă pe care Protopopiatul Botoşani o alcătuieşte în urma unei anchete sociale. Înarmaţi cu găletuşe şi borcane, îşi iau porţia de mâncare pentru acasă, unde ceilalţi membri ai familiei îi aşteaptă cu burţile chiorăind. „Sâmbăta şi duminica primesc hrană rece. Dar şi de sărbătorile cu cruce roşie, când suntem libere şi nu avem voie să gătim. Atunci primesc rulade, brânză de oi, ouă fierte, slănină, pateuri“, spune bucătăreasa Rodica Drancă. Nu doar de masa zilnică au parte săracii municipiului, ci şi de praznice pentru cei răposaţi. La cerere, beneficiarii cantinei aduc doar produsele necesare de acasă, şi bucătăresele pregătesc masa de praznic. De la începutul anului şi până acum, Rodica Drancă a gătit pentru 12 praznice şi încă mai are solicitări. Sâmbăta are comandă şi pentru câte trei praznice odată. Ea şi cele două ajutoare, Aglăiţa Vieru şi Maria Arcip, nu fac faţă câteodată. Un gest deosebit al principelui Sturdza De doi ani de zile, condiţiile de la cantina socială a Bisericii „Sfântul Ilie“ ar stârni invidia oricărui patron de restaurant ce se respectă. Plită, fripteoze, grătar, cuptor cu microunde, aragaz, maşină de tocat carne, malaxor pentru frământat aluatul, frigider şi congelator din inox, maşină de spălat vase, maşină de spălat automată pentru curăţat halatele, prosoapele şi alte obiecte de uz casnic, indispensabile într-o bucătărie. Ce mai, toate condiţiile, graţie generozităţii unui om cu suflet mare. Prin intermediul Fundaţiei FAPAR din Geneva, prinţul Dimitrie Sturdza a donat toate utilajele din bucătăria cantinei, în valoare de aproape 50.000 de euro. „Este un gest cu totul deosebit. Niciodată din fondurile proprii ale parohiei şi chiar nici cu micile sponsorizări pe care le primim n-am fi putut realiza aşa ceva. Generozitatea şi preocuparea constantă, pentru a ajuta bătrâni, bolnavi, săraci, a donatorilor noştri ne-a făcut să putem primi astfel atestarea de furnizor de servicii sociale“, precizează asistentul social de la Protopopiatul Botoşani, Dorina Raţă. În februarie 2006, parohia „Sfântul Ilie“ Botoşani a fost acreditată de altfel ca furnizor de servicii sociale de către Direcţia de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie Botoşani. Adevărata menire a Bisericii este aceea de apostolat şi de păstorire a sufletelor celor credincioşi. Părintele protopop Lucian Leonte a înţeles acest lucru şi, cu sprijinul sponsorilor cu credinţă în Dumnezeu, a reuşit să aducă bucurie în suflet oropsiţilor urbei. Cu ce mână dai, cu aia primeşti.