Medicina de urgență este o specializare deosebită între cele din acest domeniu vast care are în vedere vindecarea omului. Una e să fii medic legist, medic de familie, medic de medicina muncii și cu totul altceva să lucrezi în UPU (Unitatea de Primiri Urgențe). Aici intri fie pentru că ai un spirit de jertfelnicie ieșit din comun, fie ai nevoie de adrenalină și nu o găsești decât în contact cu situațiile dificile. În UPU gărzile sunt... gărzi adevărate. Nu ai timp nici să te uiți pe geam și să-ți spui: Hmmm, deja s-a făcut dimineață. Uneori te duci cu mâncarea pe care ai adus-o de acasă neatinsă. Un medic de urgență seamănă cu un pilot de supersonic, ia deciziile corecte nu în minute, ci în secunde. Doctorița Diana Cimpoeșu e șefa UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, dar și profesoară la UMF „Gr. T. Popa” din capitala Moldovei. Despre o gardă mai puțin obișnuită, petrecută de Crăciun, ne povestește domnia sa în materialul de față.
Promovarea valorilor spirituale în învăţământul gimnazial, la parohia Vărzaru
La parohia Vărzaru cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, comuna Morăreşti, din cadrul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, se desfăşoară cu succes proiectul educaţional naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ dar şi un alt program catehetic, local : „Să ne cunoaştem aproapele“. Pe lângă aceste activităţi de promovare a valorilor spirituale, religioase şi culturale, aici se mai desfăşoară şi activităţi social-filantropice la centrele de îngrijire din localitate.
Deşi numărul enoriaşilor este redus în parohia „Adormirea Maicii Domnului“, din comuna Morăreşti, pentru derularea proiectului catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ s-au înfiinţat două grupe de copii: grupa I cu vârste cuprinse între şapte şi 12 ani şi grupa a II-a cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, iar programul se desfăşoară cu acordul părinţilor în fiecare zi de sâmbătă. Pentru buna desfăşurare a proiectului au fost achiziţionate un flip chart şi un laptop, pentru vizionarea filmelor religioase, documentare sau alte materiale didactice. Copiii care participă la activităţile catehetice primesc diverse daruri. Alături de părintele paroh Octavian Marin Duminică în cadrul proiectelor colaborează şi domnul Constantin Feloiu, învăţător al Şcolii Generale I-IV din localitate, care a organizat întâlniri cu părinţii în cadrul şcolii. „Să ne cunoaştem aproapele“ Pe lângă programul catehetic naţional în cadrul micuţei comunităţi de la Vărzaru a fost iniţiat şi programul „Să ne cunoaştem aproapele“, având drept scop, după cum mărturiseşte părintele Octavian Marin Duminică, „dezvoltarea sentimentelor de iubire şi întrajutorare reciprocă, sensibilizarea comunităţii locale şi mai ales a tinerilor cu privire la problema integrării sociale cu care se confruntă persoanele cu deficienţe sau de diferite etnii, conştientizarea precum şi promovarea valorilor spirituale şi religioase în învăţământul gimnazial“. Activităţi sociale, culturale, seri duhovniceşti şi pelerinaje În cadrul parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ se află două centre de îngrijire bătrâni: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Milcoiu şi Centrul Medico-Social Deduleşti. De asemenea, au loc şi alte activităţi educative, seri duhovniceşti, pelerinaje la diferite mânăstiri, precum şi activităţi social-filantropice la centrele de îngrijire din localitate. Din 2004, la iniţiativa părintelui Octavian Marin Duminică şi a preoţilor din parohiile învecinate, se editează revista „Pavăza Credinţei“ ce are drept scop informarea credincioşilor în ceea ce priveşte pericolul prozelitismului sectar şi educarea lor pentru o viaţă spirituală mai bună. Această publicaţie apare atât cu binecuvântarea IPS Gherasim, Arhiepiscop al Râmnicului, cât şi cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, deoarece parohiile care participă la formarea acestei mici reviste se află la vecinătatea celor două eparhii. Biserică din 1861 Această biserică se numeşte biserica Vărzaru, după primul ctitor al ei, bulgar de neam. Acesta a ridicat în 1861 iar din 1905 din biserică boierească devine biserică de enorie. Biserica a fost renovată şi restaurată în 1937 şi a mai fost renovată în anii 1966-1969. În anul 2002 a fost restaurată pictura integral şi s-au demarat diverse activităţi catehetice şi cultural-misionare.